Rayka Zehtabchi ja Melissa Berton voittivat lyhyen dokumenttielokuvan palkinnon. Kuva: Reuters / Mike Blake
Rayka Zehtabchi ja Melissa Berton voittivat lyhyen dokumenttielokuvan palkinnon. Kuva: Reuters / Mike Blake

Intiaan sijoittuva dokumentti Kuukautiset: Uusi periodi palkittiin Oscarilla. Nyt dokumentti on katsottavissa Netflixissä.

Yksi tämänvuotisen Oscar-gaalan riemastuttavimpia hetkiä oli, kun Rayka Zehtabchi ja Melissa Berton voittivat lyhyen dokumenttielokuvan palkinnon Intiaan sijoittuvalla dokumentillaan Kuukautiset: Uusi periodi.

– En voi uskoa, että elokuva kuukautisista voitti juuri Oscarin, kyynelehtivä Rayka lausui gaalayleisölle.

Netflixistä löytyvä puolituntinen dokumenttielokuva näyttää, millainen tasa-arvo-ongelma kuukautistabuista aiheutuu. Intian maaseudulla, Hapurin alueella Delhin lähellä aiheesta ei ole helppo puhua. Dokumentin alussa ihmisiltä kysytään, että oletteko kuulleet menstruaatiosta? Sehän on naisten sairaus ja tyttöjen ongelma, toteavat miehet, naiset ja tytöt.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ei ole helppo vaihtaa kuukautisrättiä, jos miehet ja kulkukoirat kyttäävät vieressä. Temppeleiden ovet pysyvät kuukautisten aikana naisilta kiinni, ja koulusta on helpompi jäädä kotiin, lopulta kokonaan pois.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Dokumentissa kuvaan astuu halvan sidekoneen keksijä Arunachalam Muruganantham. Hän on päättänyt voittaa ’maansa suurimman tabun’ ja vaihtaa kuukautisrätit siteisiin. Hän opettaa joukon kylän naisia tekemään itse parempia, biohajoavia siteitä ja niillä bisnestä. Vastassa on vanhoillisia asenteita ja sähkökatkoja. Sankareiksi kasvavat naiset itse.

Period. End of Sentence. Official Trailer from Rayka Zehtabchi on Vimeo.

Kuukautiset: Uusi periodi on sekä surullista että ilahduttavaa katsottavaa. Surullista siksi, miten koulutuksen puute ja lujassa istuvat perinteet vaikeuttavat naisten arkea. Voi olla, että naisilla on kännykät, mutta ei siteitä. Kuukautishäpeä ja vessojen puute pidentää tyttöjen ja naisten takamatkaa koulutuksen ja kehityksen ääreen entisestään. Siksi dokumentti on niin tärkeä. Vaikka elokuva sijoittuu Intiaan, se kertoo todellisuudesta monessa muussakin maassa.

Ilahduttava dokumentti on siksi, että se näyttää jälleen kerran mihin ihminen pystyy, kun mahdollisuuksien ovea vähänkään raotetaan. Sidetehtailu on osalle dokumentin naisista vain välilasku ja tapa ansaita rahaa, siis itsemääräämisoikeutta omista asioista. Sneha, yksi päähenkilöistä aikoo poliisiksi Delhiin. Se on yksi tapa välttää avioliitto. Siteiden avulla se todennäköisesti onnistuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla