Kuvat
HBO:n, Subin, Avan ja Heron arkistot
Faniraatia voi olla vaikea miellyttää – sen saivat tuta myös Game of Thronesin tekijät.
Faniraatia voi olla vaikea miellyttää – sen saivat tuta myös Game of Thronesin tekijät.

Sarjaan ja sen hahmoihin voi syntyä erityinen suhde, jonka katkeaminen aiheuttaa suunnatonta surua. Jotta tunteesta pääsee yli, on se ensin hyväksyttävä.

Suosikkisarjasta luopuminen saattaa olla kamala kokemus, sillä vuosien yhteiseloa on vaikea sivuuttaa.

Positiivisen psykologiaan perehtynyt psykoterapeutti ja valmentaja Satu Pihlaja vakuuttaa, että surun tunne on luonnollinen reaktio.

– Jos sarja ja sen hahmot ovat hyvin rakennettuja, on tarinaan helppo uppoutua, tapahtumiin samaistua ja hahmoihin kiintyä. Tämä luo katsojan ja sarjan hahmojen välille erityisen suhteen, jonka katkeaminen tekee surulliseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Listasimme seitsemän sarjaa, jotka ovat faniensa mielestä loppuneet syystä tai toisesta väärin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos listamme repii auki vanhat haavasi, löydät lopusta Pihlajan vinkit, joilla pääset pettymyksen ja surun yli.

Frendit – Rachel tyytyi tavallisuuteen

Komediaklassikko Frendit loppui onnellisesti, joskin melko ennalta-arvattavasti. Sarjan fanit tunsivat suurta luopumisen tuskaa, kun Monica Geller-Bingin (Courteney Cox) ja Chandler Bingin (Matthew Perry) kodin ovet sulkeutuivat viimeistä kertaa. Kritiikki ei kuitenkaan kummunnut loppukohtauksesta.

Ongelma oli yhden päähenkilön hahmokehityksessä – tai sen puutteessa. Fanit odottivat, että Rachel Green (Jennifer Aniston) kasvaisi lopulta aikuiseksi ja löytäisi itsensä. Alkuun suunta näytti hyvältä, kun Rachel löysi unelmatyönsä ja menestyi sen parissa, mutta lopulta hän valitsi uransa sijaan Ross Gellerin (David Schwimmer).

Pettymys oli suuri, kun Rachel palasi yhteen ex-miehensä Rossin kanssa.
Pettymys oli suuri, kun Rachel palasi yhteen ex-miehensä Rossin kanssa.

Dexter, joka tuomittiin ankeuteen

Dexterin loppu sai fanit luopumaan toivosta. Sympaattinen sarjamurhaaja (kyllä, tässä tapauksessa nämä kaksi sanaa voivat esiintyä samassa lauseessa) jätti perheensä ja erakoitui metsään suojellakseen läheisiään itseltään. Loppu jäi kuitenkin valjuksi.

Fanit toivoivat Dexter Morganille (Michael C. Hall) onnellista loppua tai vähintään selkeää päätöstä. Nyt lapsena äitinsä murhan todistanut ja tästä traumatisoinut mies istui loppukohtauksessa yksin sänkynsä reunalla ja tuijotti tyhjyyteen.

Jätettiinkö loppu puolilleen, jotta Dexter voisi vielä tehdä paluun? Vai loppuiko käsikirjoittajilta vain mielenkiinto kesken?

Pako, joka jatkui liian pitkään

Pako (Prison break) on malliesimerkki sarjasta, jota ei osattu lopettaa ajoissa. Paon ideana oli seurata veljesten pakosuunnitelmaa vankilasta vapauteen. Pakoyritys onnistui, mutta sarja ei suinkaan loppunut siihen – sen sijaan sen punainen lanka katosi.

Sarjasta jäi elämään vain yksi kysymys: ”Miksi tätä ei lopetettu ajoissa?”

Fanien mielestä Prison break toimi paremmin kaltereiden sisäpuolella.
Fanien mielestä Prison break toimi paremmin kaltereiden sisäpuolella.

The O.C., joka tappoi tähtensä

OC:ta voisi kuvailla kaikkien aikojen parhaimmaksi teinidraama-sarjaksi. Sarja kertoo Newport Beachin hienostoalueella elävien teinien arjesta ja draamantäytteistä elämästä.

Sarjan fanit tyrmistyivät, kun kolmoskauden lopussa nelikon seurapiiriprinsessa, Marissa Cooper (Mischa Barton), yllättäen kuoli. Protestina osa faneista lopetti sarjan katsomisen siihen paikkaan.

Sinkkuelämää, jossa unelmien prinssit sotkivat kaiken

”Taas yksi tarina, jossa nainen palaa häntä huonosti kohdelleen miehen luo? Ette voi olla tosissanne!” huusivat fanit, kun Sinkkuelämää-sarjan (Sex and the City) viimeinen jakso loppui.

Sarjan päähenkilön Carrie Bradshawin (Sarah Jessica Parker) ja John ”Mr. Big” Prestonin (Chris Noth) yhteenpaluu sarjassa ja naimisiinmeno myöhemmin julkaistussa elokuvassa ärsytti katsojia suunnattomasti. Fanit pettyivät, sillä Carrie oli miehen lattiamatto sarjan alusta lähtien.

Närää herätti myös se, että jokainen hahmoista, jopa sitoutumiskammoinen Samatha Jones (Kim Cattrall), löysi lopulta ”unelmien prinssinsä”. Sarja petti faninsa, sillä se antoi katsojille viestin siitä, että naisen onni löytyy aina vain miehen sylistä.

Eiköhän tämä nelikko olisi pärjännyt ilman unelmien prinssejäkin?
Eiköhän tämä nelikko olisi pärjännyt ilman unelmien prinssejäkin?

Ensisilmäyksellä, joka piti lopettaa uudestaan

Ensisilmäyksellä (How I Met Your Mother) oli ensimmäinen komediasarja, joka nostettiin hulvattomuudessaan Frendien rinnalle. Siksi sarjan fanit olivat tyrmistyneitä loppuratkaisusta, joka oli valtaosan mielestä epäonnistunut.

Sarjan juoni kietoutuu nimensä mukaan sen ympärille, että päähenkilö Ted Mosby (Josh Radnor) kertoo lapsilleen, kuinka tapasi heidän äitinsä. Kun äidin henkilöllisyys vihdoin selviää, hän paljastuu sarjan sivuosan sivuosaksi ja on kaiken kukkuraksi kuollut. Ted puolestaan tajuaa edelleen rakastavansa exäänsä Robyn Scherbatskya (Cobie Smulders) ja palaa tämän kanssa yhteen.

Loppu herätti katsojissa niin suurta raivoa, että käsikirjoittajat loivat lopulta sarjaan vaihtoehtoisen lopun. Toisessa versiossa Ted ja lasten äiti, Tracy Mosby (Cristin Milioti), astuvat avioon, ja Robyn sekä hänen exänsä Barney Stinson (Neil Patrick Harris) seisovat hääparin rinnalla, ja katsovat toisiaan lempeästi silmiin.

”Robynin ja Barneyn välillä on sitä oikeaa kemiaa!” huokaisivat fanit helpottuneena.

Game of Thrones, joka petti suuret odotukset

Aikamme ilmiö, GOT, ei yksinkertaisesti olisi voinut loppua niin, että se miellyttäisi sarjan jokaista fania. Ilta-Sanomien tekemän kyselyn mukaan lopputuloksessa olisi kuitenkin voitu onnistua paremminkin. Vastaajasta puolet toivoi, että vallan kahvaan olisi tarttunut Jon Snow (Kit Harington). Käsikirjoittajien päätökseen tyytyväisiä oli vain 8 prosenttia vastaajista.

Loppuratkaisua suurempaa närää herätti kuitenkin viimeinen tuotantokausi kokonaisuutena. Kriitikot ja fanit kokivat, ettei kauden hahmokehitystä tai tarinaa hiottu huolella loppuun asti, vaan sarja päätettiin hutiloiden. Kaikki odottivat käsikirjoittajilta enemmän.

Moni katsoja näytti samalta kuin Daenerys Targaryen, kun valtaistuimelle nousikin Bran Stark.
Moni katsoja näytti samalta kuin Daenerys Targaryen, kun valtaistuimelle nousikin Bran Stark.

Näin pääset yli surusta

Satu Pihlajan mukaan tärkeintä tunteiden käsittelyssä on kokea ne sellaisenaan. Suurin virhe on niiden kieltäminen tai vähättely.

– Älä soimaa itseäsi siitä, että miten minä nyt annan jonkun televisiosarjan vaikuttaa mielialaani tällä tavalla. Jos Game of Thronesin loppuminen saa sinut surulliseksi, sure. Tunteet ovat lyhytkestoisia ja menevät nopeasti ohi, jos niiden vain antaa tulla.

Pihlaja lisää, että kun tunteet on hyväksynyt ja niistä haluaa päästä eteenpäin, voi apu löytyä arjen pienistä teoista, kuten kahvin tarjoamisesta ystävälle tai tuntemattoman auttamisesta.

– Positiivisilla teoilla on positiivinen vaikutus omaan mielialaamme. Lisäksi on todistettu, että kun itseään muistuttaa asioista, jotka elämässä on hyvin, onnellisuus lisääntyy. Tämä muistuttaminen onnistuu esimerkiksi listaamalla hyviä asioita konkreettisesti vihkoon.

Jos siis Game of Thronesin loppuminen surettaa, listaa päivittäin kolme hyvää asiaa tai tapahtumaa päivästäsi. Muista, että myös vertaistuki helpottaa! Jaa surusi ystävän kanssa tai käperry kumppanisi kainaloon – se puolittaa taakkasi.

Korjattu: 29.5.2019 kello 12.05 Frendit sarjan Ross ja Rachel palasivat yhteen, mutta eivät avioituneet uudelleen. Sinkkuelämää-sarjan Carrie Bradshaw ja John Preston menivät naimisiin vasta sinkkuelämää-elokuvassa.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
SaijaSl kirjoitti:
Niin, mitäs jos se heteronaisen (ja miehen) onni tosiaankin löytyy lopulta vastakkaisen sukupuolen sylistä ja terveestä parisuhteesta? 

En ymmärrä artikkelin tapaa kuvailla parisuhdetta jotenkin vääräksi, koska vaikka sinkkuus on jees ja ok, niin ei kenenkään ole hyvä olla yksin lopun elämäänsä, mikä ilmeisesti olisi kirjoittajan mielestä ollut se parempi vaihtoehto?

Yksinäisyys luo turvattomuutta, onnettomuutta ja mielenterveysongelmia.


Tämä. Kirjoittaja selvästi näkee parisuhteen muodostamisen jonkinlaisena häviönä naisen itsenäisyydelle ja patriarkaatin voitolle. Vaikka sinkkuelämää sarjakin perustui sille, että citysinkut yrittävät löytää elämänsä rakkauden, eikä tässä ole mitään pahaa tai väärää.

Jos luette jutun, niin huomaatte ettei kyseessä ole kirjoittajan näkemys. Tarkkuutta.

SaijaSl

Niin, mitäs jos se heteronaisen (ja miehen) onni tosiaankin löytyy lopulta vastakkaisen sukupuolen sylistä ja terveestä parisuhteesta? 

En ymmärrä artikkelin tapaa kuvailla parisuhdetta jotenkin vääräksi, koska vaikka sinkkuus on jees ja ok, niin ei kenenkään ole hyvä olla yksin lopun elämäänsä, mikä ilmeisesti olisi kirjoittajan mielestä ollut se parempi vaihtoehto?

Yksinäisyys luo turvattomuutta, onnettomuutta ja mielenterveysongelmia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla