Hyvä terveys
Kuva: <span class="photographer">Piia Arnould</span>
Kuva: Piia Arnould

Salla Paajasen mielestä vaihdevuosista pitäisi puhua entistä avoimemmin, sillä tietoa tarvitaan. Vaihdevuosioireet eivät sitä paitsi vaivaa vain yli viisikymppisiä vaan myös endometrioosi- ja hedelmöityshoidoissa käyviä nuorempia naisia, hän muistuttaa.

Kun toimittaja, juontaja, uutisankkuri Salla Paajanen, 54, alkoi omien, hankalien vaihdevuosioireidensa takia kerätä tietoa aiheesta, hän suorastaan innostui.

– Käynnistin Facebookissa keskustelun hormonihoidoista ja huomasin, kuinka naiset janosivat tietää lisää. Keskusteluun tuli mukaan nuorempiakin: vaihdevuosioireet kun eivät kosketa vain yli 50-vuotiaita vaan myös endometrioosi- ja hedelmöityshoidoissa käyviä naisia.

Sallan mukaan iän tuomista muutoksista puhutaan entistä luontevammin, mutta parantamisen varaa on edelleen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Vaihdevuodethan ovat vähän kuin ikänäkö. Harmittaa, kun ei enää näe niin hyvin lukea ja meikata, mutta onneksi silmälasit on keksitty. Sama on vaihdevuosien kanssa. Ne tulevat kaikille naisille, ja niistä koituviin vaivoihin on olemassa hoitoa. Häpeily pois siis kokonaan!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue lisää Sallan hyvän olon oivalluksista Hyvä terveys -lehden numerosta 5/2019!

Tämä on Hyvä terveys -lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Hyvän terveyden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/hyväterveys.

Riitta Raatejärvi

Kärsitkö vaikeista esivaihde- tai vaihdevuosista? Kerro tarinasi!

Vaikeita vaihdevuosikokemuksia koskeva kirjoituspyyntö 4.3.-30.4.2019

Hyvät naiset!

Olen Itä- Suomen yliopiston yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan maisteriopiskelija, pääaineessa sosiaalipsykologia ja teen nyt pro gradu -tutkielmaani aiheesta ”vaikeat vaihdevuodet”, alustavalla työnimellä ”Naisen ääni, vaikeiden vaihdevuosien tarina”. Tutkimusta aiheesta on psykologia- ja sosiaalitieteellisestä näkökulmasta vähän. Haluan tutkielmassani nostaa keskiöön naisen oman äänen, sukupuolen ja kokemukset.

Jos koet vaihdevuosien tuottaneen sinulle vaikeita kokemuksia, pyydän sinua kirjoittamaan minulle oman esivaihdevuosi- ja/tai vaihdevuositarinasi. Kertomalla oman tarinasi, voit olla tuottamassa tärkeää tutkimustietoa aiheesta. Kirjoita vapaamuotoinen kertomus kokemuksistasi. Saat itse päättää mitä ja miten kerrot ja kuinka pitkästi.  Vaikka tarina onkin vapaamuotoinen, olen erityisen kiinnostunut siitä: Mitä sinulle tapahtui? Kuinka se vaikutti sinun elämääsi eri tasoilla (fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen)? Mistä hait/sait apua ja tietoa, vai saitko? Minkälaisia tunteita ja ajatuksia edellä mainittu herätti tai herättää sinussa? Mikä on tilanteesi nyt? Kerro myös minkä ikäinen olit ja olet nyt?

Tarinallinen aineisto suojataan niin, että sitä ei pääse lukemaan kuin tutkija ja mahdollisesti tutkimuksen ohjaajat ja tarkastajat, joita sitoo vaitiolovelvollisuus samalla tavalla kuin tutkijaakin. Tutkimukseen osallistuvien henkilöiden henkilöllisyyden tunnistamattomuudesta pidän huolta koko tutkimuksen ajan. Tutkielmani tarkastuksen jälkeen aineisto hävitetään. Tutkimukseen osallistuminen on täysin vapaaehtoista ja osallistumisesta ei mene tietoja mihinkään.

Tavoitteenani on saada tutkielma valmiiksi vuoden 2019 loppuun mennessä. Työn ohjaajana toimii professori Vilma Hänninen Itä-Suomen yliopistosta. Annan myös mielelläni lisätietoja tutkimuksesta ja siihen osallistumisesta. Lähetä vapaamuotoinen tarinasi E-lomakkeella
https://elomake.uef.fi/lomakkeet/22280/lomake.html(voi lähettää nimettömänä) tai sähköpostiosoitteeseen riitta.raate@netti.fi. Otan tarinoita vastaan huhtikuun loppuun saakka. Olen erittäin kiitollinen, mikäli haluat kertoa omia kokemuksiasi tutkimuksessani! Minuun voi yhteydessä joko sähköpostilla tai puhelimitse. Kiitos paljon avustasi! Jokainen tarina on tärkeä!

Ystävällisin terveisin, 
Riitta Raatejärvi (YTK)

gsm. 0443307777 riitta.raate@netti.fi

Tutkielman ohjaaja: Professori Vilma Hänninen

vilma.hanninen@uef.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla