Toimittaja hurahti työmatkajuoksuun.
Toimittaja hurahti työmatkajuoksuun.

Kun työmatkan taittaa juosten, päivän lenkki tulee hoidettua kätevästi heti aamulla.

Pidän juoksemisesta, mutta ehdin lenkille yhä harvemmin. Niinpä päätin nipistää työmatkastani hetken juoksemiseen ja testata työmatkalenkkeilyä kahden viikon ajan.

Olen aina ollut iltaliikkuja, joten ensin ajatus aamu-urheilusta hirvittää. Miten tyhjällä vatsalla jaksaa juosta, herääkö kroppa, tuleeko huono olo?

Jotta pääsen aamulla nopeasti liikkeelle, pakkaan jo illalla seuraavan päivän työvaatteet juoksureppuun. Juoksu­aamuna juon vain lasin vettä, harjaan hampaani ja lähden matkaan.

Ohut juoksutakki pitää hyvin tuulta, joten viileämpänäkään päivänä ei tarvitse pakata paljon päälle. Takki Helly Hansen, 100 e. Pinkki juoksupaita, Asics, 44,90 e. Napakat juoksutrikoot tukevat juuri sopivasti, Asics, 69,90 e. Värikkäät ja kevyet juoksukengät, Puma Faas 600, 135 e. Pirteä ja tilava juoksureppu, Haglöfs, 129 e.

Alkumatka Helsinkiin taittuu ­junalla, joten missään reikäisissä verkkareissa en tohdi lähteä. Juoksuvaatteisiin kannattaa muutenkin satsata: ne tuntuvat hyvältä, piristävät mieltä ja ovat somia kuin namuset. Lue lisää kokeilemistani katseenkestävistä juoksuvaatteista täältä: Testissä työmatkalenkkeilijän juoksuvaatteet.

Kivan näköisissä juoksuvaatteissa kehtaa matkustaa myös julkisissa kulkuvälineissä.

Normaalisti vaihtaisin vielä toiseen junaan ja kävelisin vain pikkupätkän. Nyt juoksen asemalta työpaikalleni viisi kilometriä. Koko työmatkan kesto pitenee silti vain pari minuuttia. Vaikka lähden tavallista aiemmalla junalla, saan silti nukkua yhtä pitkään kuin ennenkin, sillä aamutoimiin ei mene aikaa. Töissä on kuitenkin pakko ehtiä suihkuun.

Perillä iskee kiljuva nälkä, onneksi olen varannut jääkaappiin raparperijogurttia.

Alun pelko aamuliikunnan vaikeudesta osoittautuu turhaksi: olo on energinen, levänneillä lihaksilla jaksaa juosta hyvin, eikä jäykkyys iske päivän mittaan. Lenkin jälkeen työpäivä alkaa heti ­tehokkaasti, eikä aamu tuhraannu käynnistymiseen.

Perillä! Tämä on "hyvä fiilis lenkin jälkeen" -selfie!

Olen kahden viikon kokeilun jälkeen koukussa työmatkalenkkeilyyn: juoksu kulkee ja askel on kevyt! Aion juosta töihin vastakin.

Työmatkalenkkeilyn plussat

– Päivän lenkki tulee hoidettua heti aamulla, joten illalla ei ole pakko ehtiä lenkkipolulle.

– Jo viiden kilometrin työmatkasta kertyy viikossa 25 kilometriä juoksua. Hops, sehän on 100 kilometriä kuukaudessa!

– Meikkaamiseen tai muihin aamutoimiin ei mene aikaa, joten kotoa pääsee lähtemään supernopeasti heti heräämisen jälkeen. Vain lasi vettä, hampaiden harjaus, juoksutrikoot jalkaan ja menoksi!

– Aamulenkin jälkeen työpäivä alkaa pirteänä.

Työmatkalenkkeilyn miinukset

– Työvaatteet eivät oikein tahdo mahtua juoksureppuun, joten niitä on säilytettävä myös työpaikalla.

– Töihin on jemmattava pieni kenkävarasto (ja sitten juuri ne kengät, jotka olisit halunnut laittaa lauantaina kyläreissulle, ovat tietenkin töissä).

– Jos meikkipussia ei halua kuskata eestaas, tarvitset kaksi meikkipussia: yhden kotiin ja toisen töihin.

– Paluumatkalla on käytettävä tavallisten vaatteiden kanssa juoksukenkiä, jos et halua kantaa vaihtokenkiä juoksurepussa.

Lue myös:

Testissä työmatkalenkkeilijän juoksuvaatteet

Näin sinustakin tulee aamuliikkuja

Kuukaudessa juoksukuntoon – treeniohjelma vitosen naisille

Hittiromaanin filmatisointi kertoo paperittomuudesta ja pakolaisuudesta huumorin keikoin.

Intialainen huijarifakiiri Aja (Dhanush) joutuu ihmeelliselle matkalle ympäri maailman. Kaikki saa alkunsa siitä, kun hän matkustaa Ranskaan etsimään isäänsä, jota ei ole koskaan tavannut. Ajan lapsuus kului Ikean katalogia selaillen ja länsimaisesta elintasosta haaveillen. Niinpä hän suuntaa Pariisissa ensimmäisenä lähimpään huonekaluliikkeeseen. Ajalla ei ole varaa yösijaan, joten hän päättää yöpyä vaatekaapissa. Valitettavasti juuri kyseinen kaappi raijataan Britanniaan ja Aja päätyy sen mukana vahingossa Lontooseen.

Ranskalaisen Romain Puértolasin vuonna 2013 ilmestynyt esikoisromaani Fakiiri joka juuttui Ikea-kaappiin oli kansainvälinen hitti. Satiiri kritisoi globalisaatiota ja käsitteli sen lieveilmiöitä huumorin avulla. Kanadalainen Ken Scott on filmatisoinut kirjasta elokuvan Fakiiri joka juuttui vaatekaappiin. Tuntuu siltä, ettei ohjaaja ole osannut päättää, missä tyylilajissa tarinan kertoisi, joten hän on hosunut vähän joka suuntaan. Tehosekoittimeen on sullottu romanttista komediaa, vakavahenkistä draamaa, aikuisten satua, heittäytyvätpä henkilöhahmot välillä laulamaan ja tanssimaan kuin Bollywood-musikaalissa konsanaan. Juonikaan ei meinaa pysyä kasassa, vaan rönsyilee hallitsemattomasti sinne tänne.

Tyylillisiä esikuvia ovat Intiaan sijoittuvat hyvän tuulen elokuvat Slummien miljonääri ja The Best Exotic Marigold Hotel. Ensin mainitulta on lainattu rakenne: Aja kertoo kokemuksistaan samaan tapaan takaumin kuin Slummien miljonäärin päähenkilö Jamal. Jälkimmäisestä puolestaan on imetty vaikutteita visuaaliseen ilmeeseen. Kummassakin elokuvassa Intia hehkuu lämpimissä väreissä ja katsottavaa ja ihmeteltävää riittää. Myös Pariisissa ja Roomassa herkutellaan nähtävyyksillä.

Teemojaan eli paperittomuutta ja pakolaisuutta elokuva käsittelee melko naiivisti. Silti se onnistuu antamaan pakolaisille kasvot ja esittämään heidät tavallisina ihmisinä, joilla on toiveita ja unelmia, sen sijaan, että heitä kuvattaisiin vain kasvottomina ”pakolaistulvana” vyöryvän massan osana. 

Fakiiri joka juuttui vaatekaappiin ** ½

 

Simpsoneiden ja Futuraman luoja katsoo nyt Springfieldin ja tulevaisuuden sijasta menneisyyteen.

IS TV-LEHTI: Matt Groeningin luomassa Disenchantment-animaatiossa touhutaan keskiaikaisessa, maagisessa Dreamlandin kuningaskunnassa.

Groening tekee sarjallaan aluevaltauksen Netflixissä. Hänen jälkensä on tunnistettavaa niin visuaalisesti kuin huumorinkin puolesta. Pääosissa ovat kapinallinen alkoholistiprinsessa Bean, uskollinen mutta täysin tonttu tonttu Elfo ja demoni Luci.

Kummallisella kolmikolla seikkailua ja sekoilua riittää. Kymmenosaisella ensimmäisellä kaudella vastassa on monenlaista aikakauden kulkijaa: örkkejä, peikkoja, lumoojattaria, pahoja äitipuolia, lipeviä prinssejä ja muita hulluja. Kyytiä saavat ylhäiset puheenparret ja ylevät tavat.

Ääninäyttelijöinä pääosissa toimivat Abbi Jacobson (Bean), Eric Andre (Luci) ja Nat Faxon (Elfo). Jacobson on kehunut epätyypillisen prinsessan vahvaa naishahmoa.

Groening on viimeksi luonut uuden sarjan liki parikymmentä vuotta sitten vuonna 1999, kun Futurama ilmestyi. Sarja päättyi vuonna 2013. Simpsonit-sarja starttasi vuonna 1989, ja syyskuussa Amerikassa alkaa peräti 30. kausi.

Uudella sarjalla Netflix hieroo sopua Futurama-fanien kanssa. He raivostuivat, kun Futurama yllättäen poistettiin valikoimista.

Nyt tekijätiimissä on mukana pitkäaikainen Simpsonit-kollega Josh Weinstein ja joukko Futuraman animaattoreita.

Trendikkääseen fantasiagenreen sijoittuvan sarjan on sanottu olevan kuin Simpsoneiden ja Game of Thronesin sekoitus.

Groeningin sarjojen perusta on usein sama: hän haluaa näyttää yleisölle hauskuutta tapahtumissa ja maailmoissa, joista huumoria on tavallisesti vaikea löytää. Kolme kärsinyttä ystävystä täydentää toisiaan hyvän ja pahan ikitaistelussa.

Keskiaikaisista puitteista huolimatta sarja on kaukana sadusta. Siinä käsitellään vahvasti nykyhetken teemoja. Kyllähän kaikki tunnistavat elämänsä prinsessat, tontut ja demonit.

Disenchantment, Netflixissä 17.8. alkaen.