Toimittaja hurahti työmatkajuoksuun.
Toimittaja hurahti työmatkajuoksuun.

Kun työmatkan taittaa juosten, päivän lenkki tulee hoidettua kätevästi heti aamulla.

Pidän juoksemisesta, mutta ehdin lenkille yhä harvemmin. Niinpä päätin nipistää työmatkastani hetken juoksemiseen ja testata työmatkalenkkeilyä kahden viikon ajan.

Olen aina ollut iltaliikkuja, joten ensin ajatus aamu-urheilusta hirvittää. Miten tyhjällä vatsalla jaksaa juosta, herääkö kroppa, tuleeko huono olo?

Jotta pääsen aamulla nopeasti liikkeelle, pakkaan jo illalla seuraavan päivän työvaatteet juoksureppuun. Juoksu­aamuna juon vain lasin vettä, harjaan hampaani ja lähden matkaan.

Ohut juoksutakki pitää hyvin tuulta, joten viileämpänäkään päivänä ei tarvitse pakata paljon päälle. Takki Helly Hansen, 100 e. Pinkki juoksupaita, Asics, 44,90 e. Napakat juoksutrikoot tukevat juuri sopivasti, Asics, 69,90 e. Värikkäät ja kevyet juoksukengät, Puma Faas 600, 135 e. Pirteä ja tilava juoksureppu, Haglöfs, 129 e.

Alkumatka Helsinkiin taittuu ­junalla, joten missään reikäisissä verkkareissa en tohdi lähteä. Juoksuvaatteisiin kannattaa muutenkin satsata: ne tuntuvat hyvältä, piristävät mieltä ja ovat somia kuin namuset. Lue lisää kokeilemistani katseenkestävistä juoksuvaatteista täältä: Testissä työmatkalenkkeilijän juoksuvaatteet.

Kivan näköisissä juoksuvaatteissa kehtaa matkustaa myös julkisissa kulkuvälineissä.

Normaalisti vaihtaisin vielä toiseen junaan ja kävelisin vain pikkupätkän. Nyt juoksen asemalta työpaikalleni viisi kilometriä. Koko työmatkan kesto pitenee silti vain pari minuuttia. Vaikka lähden tavallista aiemmalla junalla, saan silti nukkua yhtä pitkään kuin ennenkin, sillä aamutoimiin ei mene aikaa. Töissä on kuitenkin pakko ehtiä suihkuun.

Perillä iskee kiljuva nälkä, onneksi olen varannut jääkaappiin raparperijogurttia.

Alun pelko aamuliikunnan vaikeudesta osoittautuu turhaksi: olo on energinen, levänneillä lihaksilla jaksaa juosta hyvin, eikä jäykkyys iske päivän mittaan. Lenkin jälkeen työpäivä alkaa heti ­tehokkaasti, eikä aamu tuhraannu käynnistymiseen.

Perillä! Tämä on "hyvä fiilis lenkin jälkeen" -selfie!

Olen kahden viikon kokeilun jälkeen koukussa työmatkalenkkeilyyn: juoksu kulkee ja askel on kevyt! Aion juosta töihin vastakin.

Työmatkalenkkeilyn plussat

– Päivän lenkki tulee hoidettua heti aamulla, joten illalla ei ole pakko ehtiä lenkkipolulle.

– Jo viiden kilometrin työmatkasta kertyy viikossa 25 kilometriä juoksua. Hops, sehän on 100 kilometriä kuukaudessa!

– Meikkaamiseen tai muihin aamutoimiin ei mene aikaa, joten kotoa pääsee lähtemään supernopeasti heti heräämisen jälkeen. Vain lasi vettä, hampaiden harjaus, juoksutrikoot jalkaan ja menoksi!

– Aamulenkin jälkeen työpäivä alkaa pirteänä.

Työmatkalenkkeilyn miinukset

– Työvaatteet eivät oikein tahdo mahtua juoksureppuun, joten niitä on säilytettävä myös työpaikalla.

– Töihin on jemmattava pieni kenkävarasto (ja sitten juuri ne kengät, jotka olisit halunnut laittaa lauantaina kyläreissulle, ovat tietenkin töissä).

– Jos meikkipussia ei halua kuskata eestaas, tarvitset kaksi meikkipussia: yhden kotiin ja toisen töihin.

– Paluumatkalla on käytettävä tavallisten vaatteiden kanssa juoksukenkiä, jos et halua kantaa vaihtokenkiä juoksurepussa.

Lue myös:

Testissä työmatkalenkkeilijän juoksuvaatteet

Näin sinustakin tulee aamuliikkuja

Kuukaudessa juoksukuntoon – treeniohjelma vitosen naisille

Rikosdraama Monster - Aileen Wuornos kertoo suomalaiset sukujuuret omaavan sarjamurhaajan synkän tositarinan.

IS TV-LEHTI: Aileen Wuornos (1956–2002) kasvoi karuissa oloissa. Lasten hyväksikäytöstä tuomittu skitsofreenikko-isä hirttäytyi vankilassa 1969. Teiniäiti hylkäsi kaksi lastaan Aileenin ollessa nelivuotias. Heidät adoptoivat Troyssa, Michiganissa asuneet isovanhemmat, joiden sukujuuret olivat Iin Olhavassa.

Alkoholi, pahoinpitelyt ja insestiset suhteet olivat arkea isovanhempien luona. Wuornos tuli raskaaksi ensimmäisen kerran 14-vuotiaana – isoisänsä ystävän raiskaamana. Wuornos sai jo 18-vuotiaana tuomion ampuma-aserikoksesta ja päätyi Floridaan liftailevaksi prostituoiduksi.

Pitkä syöksykierre päättyi seitsemän miehen murhaamiseen 1989–90. Wuornos ja mukana kulkenut tyttöystävä jättivät useita johtolankoja, ja ratkaiseva virhe oli pantata uhrien omaisuutta. Wuornos pidätettiin 9. tammikuuta 1991.

Wuornos tunnusti surmat, mutta vetosi itsepuolustukseen. Vähän ennen kuolemaansa hän myönsi tehneensä kaikki veriteot ryöstötarkoituksessa, mutta kertomukset vaihtelivat niin usein, että totuus jäi hämäräksi.

Monsterin (2003) lisäksi Wuornosista on tehty useita elokuvia, kirjoja ja jopa oopperaesitys. Kuuluisimpia ovat Nick Broomfieldin kaksi dokumenttielokuvaa, Aileen Wuornos: The Selling of a Serial Killer (1992) ja Aileen: Life and Death of a Serial Killer (2003).

Elokuva: Monster - Aileen Wuornos , AVA klo 21.00

Mitä käyttämäsi sanat ja sanonnat paljastavat henkisestä iästäsi? Tällä testillä se selviää.

Me Naisten ehdottoman epätieteellisessä persoonallisuustestissä tarjolla hämmentäviä johtopäätökisä ja kyseenalaisia yleistyksiä!


 

Tee testi ja tiedä varmaksi.


Olet 21!

 

Sanastosi perusteella arvioimme, että olet elänyt elämäsi pitkälti 2000-luvun plussapuolella. Sijoitut siis sopivasti kahdenkympin rajapyykin tuntumaan. Cool bro! Käytät puheessasi luontevasti erilaisia uusiosanoja kuten moti, mp ja ebin. Miukumauku sen sijaan herättää sinussa lähinnä kylmiä väreitä.

 

Ole ylpeä henkisestä iästäsi! Jaa tuloksesi sosiaalisessa mediassa alla olevien painikkeiden avulla ja pyydä kavereitasi testaamaan, mikä on heidän henkinen ikänsä.


Olet 32!

 

Sanastosi perusteella arvioimme, että eniten henkistä varttumista sisimmässäsi on tapahtunut 90-luvulla. Onhan tuon ajan kieli sinulla parhaiten hallussa! Suustasi kuulee hyvällä todennäköisyydellä ysärin hekumallisimpia sanontoja, mutta ei nuorison kielikään sinulle aivan vierasta ole.

 

Ole ylpeä henkisestä iästäsi! Jaa tuloksesi sosiaalisessa mediassa alla olevien painikkeiden avulla ja pyydä kavereitasi testaamaan, mikä on heidän henkinen ikänsä.


Olet 43!

 

Varsin monipuolisen sanavarastosi perusteella arvelemme, että olet melko taannoin ylittänyt nelikymppisyyden ihastuttavan rajapyykin. Tunnet sekä 80-luvun upeimmat sananparret että nuorisokielen uusimmat virtaukset. Hyvä sinä!

 

Ole ylpeä henkisestä iästäsi! Jaa tuloksesi sosiaalisessa mediassa alla olevien painikkeiden avulla ja pyydä kavereitasi testaamaan, mikä on heidän henkinen ikänsä.


Olet 54!

 

Kylillä huhutaan, että 50 on uusi 20. Eli ei paha tulos! Käytät puheessasi ihastuttavan monipuolisesti erilaisia sanoja, ja käytät rohkeasti sellaisiakin nuorempien polvien hyljeksimiä sanoja kuin miukumauku.

 

Ole ylpeä henkisestä iästäsi! Jaa tuloksesi sosiaalisessa mediassa alla olevien painikkeiden avulla ja pyydä kavereitasi testaamaan, mikä on heidän henkinen ikänsä.


Olet 65!

 

Henkinen ikäsi liikkuu eläkeläisyyden hujakoilla. Ja se on hieno tulos se! Osaat ottaa elämän rennosti ja itsevarmasti, ja käytät tasan tarkkaan sellaista kieltä kuin juuri itse haluat.

 

Ole ylpeä henkisestä iästäsi! Jaa tuloksesi sosiaalisessa mediassa alla olevien painikkeiden avulla ja pyydä kavereitasi testaamaan, mikä on heidän henkinen ikänsä.


Olet 76!

 

Muut miettivät sanomisiaan ja sanojaan – sinä sanot juuri niin kuin itse haluat! Sanastosi perusteella olet nähnyt varsin monta elämänvaihetta ja ymmärrät, ettei elämää kannata ottaa liian vakavasti.

 

Ole ylpeä henkisestä iästäsi! Jaa tuloksesi sosiaalisessa mediassa alla olevien painikkeiden avulla ja pyydä kavereitasi testaamaan, mikä on heidän henkinen ikänsä.


1. Tapaat uuden ihmisen. Miten tervehdit häntä?


2. Haluat katsoa uuden tuttavasi kanssa televisiota. Miten ehdotat toimintaa?


3. Mikä on mielipiteesi sanasta mp?


4. Arvio asteikolla 1–6: Kuinka todennäköisesti suustasi voi kuulla sanan ebin? (6 = todella todennäköistä)


5. No entäpä mikä on sanan ynseä laita? Arvio asteikolla 1–6 kuinka todennäköisesti sen voi kuulla suustasi? (6 = todella todennäköistä)


6. Millä nimellä kutsut @-merkkiä?


7. Millä nimellä kutsut #-merkkiä?


8. Mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen, jos joku puhuu filtteristä?


9. Mitä vastaat, jos joku tokaisee sinulle: ”Let’s go lehmät, navetta palaa!”


10. Entäs millaisia tuntemuksia sanonta ”oolsprait” herättää?


11. Haluat solvata jotakuta typeräksi. Mitä sanaa mieluiten käytät?


12. Kummasta sinun olisi vaikeampaa luopua: päivänokosista vai kiroilusta?


13. Jos joku käyttäytyy mielestäsi nolosti, hän on…


14. Minkä seuraavista sanonnoista voi kaikista todennäköisimmin kuulla sinun suustasi?


15. Olet menossa juhlimaan. Eli siis mihin?

 

Minimii

Moikkelis-koikkelis vai ihan vain hei? Sanastosi paljastaa todellisen ikäsi – tee testi!

Joku käytösvammainen ilmeisesti kusymykset keksinyt. Tilanteen mukaan tervehditään uutta ihmistä, hänen ulkoisen habituksen, iän, tilanteen jne mukaan. Mutta tuohan on jo liikaa miettiä sekunnissa useita eri asioita. Jep jep. Joku dille on kyllä käärinyt kokoon melkoisen tuotoksen. Mutta sitä raaputellaan, mitä kattilanpohjaan on palanut..
Lue kommentti