16. marraskuuta vietetään kansainvälistä ­suvaitsevaisuuden päivää. Testaa asenteesi.

1. Kumppanisi leikkaa kurkkukuutiot ihan eri tavalla kuin sinä. Mitä teet?
A) No voi elämä! Eikö tuo mitään osaa? Viskaat­ hänet ulos keittiöstä.
B) Huomautat asiasta, ja jos hän ei muuta tyyliään, kuutioit kurkut itse.
C) Hienoa! Salaattikin näyttää hauskemmalta, kun vihanneskuutiot ovat erikokoisia.

2. Ystäväsi tulee uskoon. ­Miten reagoit?
A) Katkaiset välit, et ala mitään jeesustelijoita sietää!
B) Kummastelet, mutta annat sitten olla. Hänen­ valintansa.
C) Iloitset, että ystäväsi on vihdoin löytänyt oman juttunsa.

3. Alkoholistiporukka rähisee läheisessä puistossa. Mitä teet?
A) Soitat poliisille. Inhottavia, yhteiskunnan loisia.
B) Kierrät puiston kauempaa. Tällaistahan tämä Suomessa on.
C) Kyllä heilläkin on oikeus jossakin olla. Heille on varmasti tapahtunut jotakin traagista.­

4. Romaniperhe lehahtaa kauppaan. Mitä teet?
A) Vinkkaat perheestä myyjille. Seuraat heitä itsekin, kuitenkin varastavat jotakin!
B) Puristat käsilaukkua hieman tiukemmin kylkeesi, vaikka omatunto soimaakin ennakkoluuloisesta käytöksestä.
C) Tekisi melkein mieli mennä juttelemaan! Romanikulttuurissa on jotain hyvin kiehtovaa.­

5. Bussissa viereesi istuu huomattavan ylipainoinen ihminen. Istuintilasi kaventuu.­ Miten reagoit?
A) Sanot: ”Eikö noin lihavan olisi hyvä ­seistä?”
B) Tuhiset äänekkäästi ja käännät selailemastasi lehdestä ­laihdutusartikkelin esille.
C) Mitäs tässä, kyllä sopu sijaa antaa.

6. Joukko maahanmuuttajanaisia tukkii bussissa käytävän lastenvaunuillaan. Matkantekoa säestävät naisten äänekäs nauru ja puheensorina. Miten reagoit?
A) Käsket naisten painua mölisemään sinne, mistä ovat tulleetkin.
B)  Laitat kuulokkeet korville, ettei sinun ­tarvitsisi välittää heidän kälätyksestään.
C) Iloitset siitä, että Suomi on muuttunut monikulttuurisemmaksi.  

7. Kotisi lähelle puuhataan kehitys­vammaisten asuntolaa. Mitä mietit?
A) Apua, pelkään vammaisia. Mitä jos lapseni saa huonoja vaikutteita?
B) Nolottaa tunnustaa, mutta pelkään asuntoni arvon laskua.
C) Tervetuloa! Olenkin miettinyt, että kehitysvammainen ystävä olisi hieno juttu.

ENITEN A-VASTAUKSIA

Katso peiliin: Sinun kannattaisi opetella sietämään paremmin erilaisuutta.

ENITEN B-VASTAUKSIA

Tsemppaa vähän!

ENITEN C-VASTAUKSIA

Onnittelut! Olet suvaitsevainen ihminen.

Oikea vastaus on C!

Filosofian Akatemian toimitusjohtaja Karoliina Jarenko antoi testiin oikean rivin: se on puhdas C. ”Suvaitsevaisuus on erilaisuuden ja moninaisuuden­ hyväksymistä. Siis ei vain sietämistä, vaan hyväksymistä ja jopa tukemista. Suvaitsevainen ihminen suvaitsee kaikkea paitsi suvaitsemattomuutta – ihmisoikeuksien puitteissa.”

Rosaa ahdistaa ja itkettää nyt vähän kaikki, mutta mitä siitä seuraa? Ennustamme. 

Oi voi. Ensitreffit alttarilla -sarjan jakso, jossa parit palaavat häämatkalta arkeen, on pääosin ihan mukavaa katsottavaa. Tunteikasta Rosa-parkaa kuitenkin itkettää ja ahdistaa ihan kaikki.

Eetun kanssa avioitunut ja Roomassa häämatkaillut Rosa selvittää silmät kyynelissä tarvitsevansa aikalisän kaikesta, vaikka Eetun kanssa meneekin kuulemma kivasti. Rosaa ahdistaa muun muassa kiire, jonka takia hän ei ehdi tavata läheisiään. 

– Ei ehdi nähdä ystäviä, ei perhettä, ja nyt kun tarvis just semmosta tukea ja lohdutusta, että oikeasti joku sanoo, että kaikki järjestyy, Rosa murehtii.

Kiirettä tosiaan pitää: Rosa työskentelee sairaanhoitajana päivystyksessä ja tekee paljon yövuoroja. Lisäksi hän harjoittelee triathlonia kilpailumielessä. Ja niin, hän meni juuri naimisiin tv-ohjelmassa, ja uusi puoliso muuttaa nyt hänen kotiinsa kameraryhmän seuratessa. Jotta liitto onnistuisi, uunituoreelle parisuhteelle pitäisi löytyä aikaa.

Mitäköhän tästä tulee?

Vaihtoehto 1: Rosa on uusi rahka-Petri

Vuosi sitten näytetyllä Ensitreffit alttarilla -kaudella nähtiin sarjan suomalaisen historian pahin epäonnistuminen. Asiantuntijoiden naittamat Mari ja Petri tulivat niin huonosti toimeen keskenään, että he päättivät erota jo kesken kauden.

Ennen eroa tapahtui muutama ikimuistoinen sattumus, jotka ilmensivät Marin ja Petrin erilaisuutta. Ensinnäkin Petri kieltäytyi ostamasta ruokaa katukojusta, koska hänellä oli rahkaa kotona jääkaapissa. Toisekseen Petri halusi säilyttää polkupyöräänsä sisällä Marin asunnossa, mikä oli Marista käsittämätöntä. 

Sporttinen Petri osasi olla joustamaton fitness-elämäntapaansa liittyvissä asioissa, mutta kovin dramaattiselta ihmiseltä hän ei vaikuttanut. Tunteikas Rosa lienee ihmisenä aivan erilainen kuin Petri. Silti Rosan intohimoinen suhtautuminen triathlon-harrastukseen tuo mieleen Petrin.

Rosaa ahdistaa, ettei treenaamiselle ole aikaa.

– Jos näyttää siltä, ettei vaan pysty treenaa ja muuta, ei ota siitä stressiä, niin sitten skippaa sen, kisaa ensi vuonna uudelleen, hän pohdiskelee.

– Ei siitä tule kuin kahden ja puolen sadan tappio. 

Onneksi Rosan asunnossa on sentään parveke, jolla triathlon-pyörää voi säilyttää. 

Vaihtoehto 2: Vastakohdat täydentävät toisiaan

Ei ole mitenkään tavatonta, että pariskunnan osapuolista toinen on temperamentiltaan rauhallisempi ja toinen taas tuntee ja näyttää tunteitaan voimakkaasti. Yhdistelmä saattaa toimia myös Rosan ja Eetun kohdalla.

Jos Rosa selviää yövuoroputken, triathlon-treenin ja tuoreen avioliiton yhdistelmästä ilman burn outia, saattaa avioelämä kääntyä aivan auvoiseksikin. 

Vaihtoehto 3: Rosa on uusi Aliisa

Petrin lisäksi Rosassa saattaa nähdä yhtäläisyyksiä toisenkin viime kauden osallistujan kanssa. Viime kaudella Esan kanssa avioitunut Aliisa koki epämääräisiä epävarmuuden tunteita vähän Rosan tyyliin. 

Aliisan ongelmaksi tosin koitui tunteiden vähyys, Rosalla taas on muutaman minuutin välein vaihtelevia tunteita vaikka muille jakaa.

Eiköhän univormupukuiselle, huomenlahjaksi personoituja lauluja lurittelevalle Eetullekin löytyisi tarvittaessa ottajia.

Esan ja Aliisan liitto kaatui lopulta siihen, ettei Aliisa halunnut jatkaa yhdessäoloa, sillä hän ei tuntenut tarpeeksi Esaa kohtaan. Suomen sinkuille unelmamies Esan vapautuminen oli ilouutinen, ja nykyään Esalla on kainalossaan unelmiensa nainen

Eiköhän univormupukuiselle, huomenlahjaksi personoituja lauluja lurittelevalle Eetullekin löytyisi tarvittaessa ottajia. Rosan ja Eetun ennuste on kuitenkin toistaiseksi hyvä ahdistuksista huolimatta. 

Vaihtoehto 4: Ensivaikutelma pettää

Tony Dunderfelt lupaili uusimman kauden alkaessa, että tulossa on kaikkien aikojen kausi, jolla jokainen pari tulee menemään melkoista vuoristorataa. Rosa näkyy jo hypänneen vauhdikkaaseen tunteiden vuoristorataan, mutta Tonyn ennustus voi tarkoittaa muutakin.

Ehkä rauhallisesta Eetusta sukeutuukin ensi jaksossa kyyneliä tirsuva draamailija ja Rosa puolestaan löytää täydellisen zen-tilan? Tai ehkä Team Lällyksi Twitterissä ristityt Eetu ja Rosa muuttuvatkin viileän asiallisiksi? Ikinä ei tiedä. 

Heikin tähänastisen muodonmuutoksen perusteella loppukaudelta voi odottaa mitä tahansa. 

Vierailija

Onko Ensitreffit-Rosa uusi rahka-Petri? 4 vaihtoehtoa, joihin Rosan ahdistuneisuus saattaa johtaa

Minusta siinä oli nuori ja hyvin vaativaa työtä tekevä ihminen, jolla on monta rautaa tulessa ja iso muutos elämässä. Ensimmäisestä herkistymisestä kameran edessä huokui uupumus. Elämä on kovaa, positiivinenkin muutos (kun on näin iso elämänmuutos) on kriisi ja etenkin tunnollinen ja itseltään kovasti vaativa persoona on lujilla.
Lue kommentti

Vappu Pimiä muistelee menneitä Instagramissaan. 

Juontaja Vappu Pimiä, 40, julkaisi Instagram-tilillään valokuvan itsestään yli 20 vuoden takaa. Kuvassa juuri 18 vuotta täyttänyt Vappu hymyilee juomalasi kädessään.

– Sanotaan, et nainen on kauneimmillaan 17-vuotiaana.. No, en ehkä ihan allekirjoittais, mut ai niin, tossa mä olinkin just täyttänyt 18, Vappu kirjoittaa kuvan alla.

Kuvatekstin perusteella kuva on otettu 18 vuotta täyttäneen Vapun syntymäpäiväjuhlilla.

Kuvan kommenteissa monet kehuvat Vappua viehättäväksi. Joidenkin mielestä toukokuussa 40 vuotta täyttänyt Vappu näyttää nykyisin nuoremmalta kuin kuvassa. Kommenteissa nuorta Vappua verrataan esimerkiksi Marilyn Monroeen ja Armi Kuuselaan.