Valuiko koko päivä työkavereiden juttujen kuuntelemiseen? Kuva: Shutterstock
Valuiko koko päivä työkavereiden juttujen kuuntelemiseen? Kuva: Shutterstock

Loma tai viikonloppu alkamassa, mutta tekemättömien töiden kasa ei kerta kaikkiaan pienene? Mihin aika katoaa?

Kappas, kello on jo puoli neljä ja vaikka mitä on vielä tekemättä!

Vaikka kuinka ahkeroi, tunnit tuntuvat silti hupenevan nopeammin kuin työtehtävät. Mihin aika katoaa?

No, puheluihin, tekstiviesteihin, netissä surffailuun, Facebookiin, tupakointiin, tapaamisiin, sähköpostien lukemiseen ja työkavereiden juttujen kuuntelemiseen, paljastaa amerikkalainen kyselytutkimus.

Etenkin loman tai viikonlopun lähestyessä tekemättömien töiden ja käytettävissä olevan ajan mahdottomalta vaikuttava yhtälö aiheuttaa ahdistusta.

Turhat aikasyöpöt karsimalla työ tehostuu ja päivän venyminen iltaan vähenee. Kokeile esimerkiksi näitä:

1. Suunnittele ja priorisoi

Siivoa työpisteesi ja suunnittele viikon tehtävälista. Määrittele, mitä sinun tulisi tehdä minäkin päivänä ja arvioi, minkä verran aikaa kuhunkin tehtävään kuluu. Sen jälkeen priorisoi tehtävät ja sijoita ne viikon työlistalle.

2. Minimoi keskeytykset

Puhelut ja työpisteelle piipahtunut työkaveri voivat olla kivoja yllätyksiä, mutta ne katkaisevat ajatuksen ja syövät tehokasta työaikaa. Jos sinulla on tehtävä, joka vaatii keskittymisrauhaa, siirry esimerkiksi neuvotteluhuoneeseen, jossa saat työskennellä häiriöittä. Sähköposteja ei tarvitse lukea koko ajan. Kokeile jaksottaa sähköpostien lukeminen ja niihin vastaaminen tiettyihin aikoihin.

3. Vältä turhia tapaamisia

Mieti tarkkaan, vaatiiko asian läpikäyminen tunnin palaveria vai voisiko se hoitua nopeammin puhelinsoitolla.

4. Mikä on tehokkain tapa viestiä?

Sen sijaan, että käytät aikaa sähköpostin laatimiseen, mieti olisiko sittenkin järkevintä tarttua puhelimeen ja soittaa tai käydä työkaverin työpisteellä.

5. Älä lykkää asioita

Huomaatko vältteleväsi epämiellyttävään tehtävään tarttumista? Asian lykkääminen muiden hommien varjolla tuhlaa aikaasi. Lakkaa siis viivyttelemästä ja ryhdy töihin. Se on kuin kylmään veteen sukeltaminen: mitä nopeammin sen tekee, sitä nopeammin se on ohi.

Kyselyä varten haastateltiin reilua 3000 täysipäiväistä työntekijää.

Kyselystä ilmeni sekin, että ihmiset keksivät myös mitä erilaisempia keinoja vitkutella työpäivän aikana. Muun muassa tällaisiin erikoisiin puuhiin kyselyyn vastanneet työnantajat ovat törmänneet:

  • Työntekijä hoiti työpaikalle salakuljettamaansa lintua
  • työntekijä nukkui – väitti rukoilevansa
  • työntekijät järjestivät painiottelun
  • työntekijä makasi pahvilaatikoiden alla ja säikytteli kollegoitaan
  • työntekijä lämmitteli paljaita jalkojaan käsikuivaajan alla
  • työntekijä tulosti kirjaa internetistä.

Lähde: Career Builder

Lue myös:

3+1 vinkkiä:Näin lepäät töissä

Nainen, näin onnistut urallasi!

Ratkaisu työtään vihaaville: irtisanoudu ja tienaa rahaa!

Hittiromaanin filmatisointi kertoo paperittomuudesta ja pakolaisuudesta huumorin keikoin.

Intialainen huijarifakiiri Aja (Dhanush) joutuu ihmeelliselle matkalle ympäri maailman. Kaikki saa alkunsa siitä, kun hän matkustaa Ranskaan etsimään isäänsä, jota ei ole koskaan tavannut. Ajan lapsuus kului Ikean katalogia selaillen ja länsimaisesta elintasosta haaveillen. Niinpä hän suuntaa Pariisissa ensimmäisenä lähimpään huonekaluliikkeeseen. Ajalla ei ole varaa yösijaan, joten hän päättää yöpyä vaatekaapissa. Valitettavasti juuri kyseinen kaappi raijataan Britanniaan ja Aja päätyy sen mukana vahingossa Lontooseen.

Ranskalaisen Romain Puértolasin vuonna 2013 ilmestynyt esikoisromaani Fakiiri joka juuttui Ikea-kaappiin oli kansainvälinen hitti. Satiiri kritisoi globalisaatiota ja käsitteli sen lieveilmiöitä huumorin avulla. Kanadalainen Ken Scott on filmatisoinut kirjasta elokuvan Fakiiri joka juuttui vaatekaappiin. Tuntuu siltä, ettei ohjaaja ole osannut päättää, missä tyylilajissa tarinan kertoisi, joten hän on hosunut vähän joka suuntaan. Tehosekoittimeen on sullottu romanttista komediaa, vakavahenkistä draamaa, aikuisten satua, heittäytyvätpä henkilöhahmot välillä laulamaan ja tanssimaan kuin Bollywood-musikaalissa konsanaan. Juonikaan ei meinaa pysyä kasassa, vaan rönsyilee hallitsemattomasti sinne tänne.

Tyylillisiä esikuvia ovat Intiaan sijoittuvat hyvän tuulen elokuvat Slummien miljonääri ja The Best Exotic Marigold Hotel. Ensin mainitulta on lainattu rakenne: Aja kertoo kokemuksistaan samaan tapaan takaumin kuin Slummien miljonäärin päähenkilö Jamal. Jälkimmäisestä puolestaan on imetty vaikutteita visuaaliseen ilmeeseen. Kummassakin elokuvassa Intia hehkuu lämpimissä väreissä ja katsottavaa ja ihmeteltävää riittää. Myös Pariisissa ja Roomassa herkutellaan nähtävyyksillä.

Teemojaan eli paperittomuutta ja pakolaisuutta elokuva käsittelee melko naiivisti. Silti se onnistuu antamaan pakolaisille kasvot ja esittämään heidät tavallisina ihmisinä, joilla on toiveita ja unelmia, sen sijaan, että heitä kuvattaisiin vain kasvottomina ”pakolaistulvana” vyöryvän massan osana. 

Fakiiri joka juuttui vaatekaappiin ** ½

 

Simpsoneiden ja Futuraman luoja katsoo nyt Springfieldin ja tulevaisuuden sijasta menneisyyteen.

IS TV-LEHTI: Matt Groeningin luomassa Disenchantment-animaatiossa touhutaan keskiaikaisessa, maagisessa Dreamlandin kuningaskunnassa.

Groening tekee sarjallaan aluevaltauksen Netflixissä. Hänen jälkensä on tunnistettavaa niin visuaalisesti kuin huumorinkin puolesta. Pääosissa ovat kapinallinen alkoholistiprinsessa Bean, uskollinen mutta täysin tonttu tonttu Elfo ja demoni Luci.

Kummallisella kolmikolla seikkailua ja sekoilua riittää. Kymmenosaisella ensimmäisellä kaudella vastassa on monenlaista aikakauden kulkijaa: örkkejä, peikkoja, lumoojattaria, pahoja äitipuolia, lipeviä prinssejä ja muita hulluja. Kyytiä saavat ylhäiset puheenparret ja ylevät tavat.

Ääninäyttelijöinä pääosissa toimivat Abbi Jacobson (Bean), Eric Andre (Luci) ja Nat Faxon (Elfo). Jacobson on kehunut epätyypillisen prinsessan vahvaa naishahmoa.

Groening on viimeksi luonut uuden sarjan liki parikymmentä vuotta sitten vuonna 1999, kun Futurama ilmestyi. Sarja päättyi vuonna 2013. Simpsonit-sarja starttasi vuonna 1989, ja syyskuussa Amerikassa alkaa peräti 30. kausi.

Uudella sarjalla Netflix hieroo sopua Futurama-fanien kanssa. He raivostuivat, kun Futurama yllättäen poistettiin valikoimista.

Nyt tekijätiimissä on mukana pitkäaikainen Simpsonit-kollega Josh Weinstein ja joukko Futuraman animaattoreita.

Trendikkääseen fantasiagenreen sijoittuvan sarjan on sanottu olevan kuin Simpsoneiden ja Game of Thronesin sekoitus.

Groeningin sarjojen perusta on usein sama: hän haluaa näyttää yleisölle hauskuutta tapahtumissa ja maailmoissa, joista huumoria on tavallisesti vaikea löytää. Kolme kärsinyttä ystävystä täydentää toisiaan hyvän ja pahan ikitaistelussa.

Keskiaikaisista puitteista huolimatta sarja on kaukana sadusta. Siinä käsitellään vahvasti nykyhetken teemoja. Kyllähän kaikki tunnistavat elämänsä prinsessat, tontut ja demonit.

Disenchantment, Netflixissä 17.8. alkaen.