Valuiko koko päivä työkavereiden juttujen kuuntelemiseen? Kuva: Shutterstock
Valuiko koko päivä työkavereiden juttujen kuuntelemiseen? Kuva: Shutterstock

Loma tai viikonloppu alkamassa, mutta tekemättömien töiden kasa ei kerta kaikkiaan pienene? Mihin aika katoaa?

Kappas, kello on jo puoli neljä ja vaikka mitä on vielä tekemättä!

Vaikka kuinka ahkeroi, tunnit tuntuvat silti hupenevan nopeammin kuin työtehtävät. Mihin aika katoaa?

No, puheluihin, tekstiviesteihin, netissä surffailuun, Facebookiin, tupakointiin, tapaamisiin, sähköpostien lukemiseen ja työkavereiden juttujen kuuntelemiseen, paljastaa amerikkalainen kyselytutkimus.

Etenkin loman tai viikonlopun lähestyessä tekemättömien töiden ja käytettävissä olevan ajan mahdottomalta vaikuttava yhtälö aiheuttaa ahdistusta.

Turhat aikasyöpöt karsimalla työ tehostuu ja päivän venyminen iltaan vähenee. Kokeile esimerkiksi näitä:

1. Suunnittele ja priorisoi

Siivoa työpisteesi ja suunnittele viikon tehtävälista. Määrittele, mitä sinun tulisi tehdä minäkin päivänä ja arvioi, minkä verran aikaa kuhunkin tehtävään kuluu. Sen jälkeen priorisoi tehtävät ja sijoita ne viikon työlistalle.

2. Minimoi keskeytykset

Puhelut ja työpisteelle piipahtunut työkaveri voivat olla kivoja yllätyksiä, mutta ne katkaisevat ajatuksen ja syövät tehokasta työaikaa. Jos sinulla on tehtävä, joka vaatii keskittymisrauhaa, siirry esimerkiksi neuvotteluhuoneeseen, jossa saat työskennellä häiriöittä. Sähköposteja ei tarvitse lukea koko ajan. Kokeile jaksottaa sähköpostien lukeminen ja niihin vastaaminen tiettyihin aikoihin.

3. Vältä turhia tapaamisia

Mieti tarkkaan, vaatiiko asian läpikäyminen tunnin palaveria vai voisiko se hoitua nopeammin puhelinsoitolla.

4. Mikä on tehokkain tapa viestiä?

Sen sijaan, että käytät aikaa sähköpostin laatimiseen, mieti olisiko sittenkin järkevintä tarttua puhelimeen ja soittaa tai käydä työkaverin työpisteellä.

5. Älä lykkää asioita

Huomaatko vältteleväsi epämiellyttävään tehtävään tarttumista? Asian lykkääminen muiden hommien varjolla tuhlaa aikaasi. Lakkaa siis viivyttelemästä ja ryhdy töihin. Se on kuin kylmään veteen sukeltaminen: mitä nopeammin sen tekee, sitä nopeammin se on ohi.

Kyselyä varten haastateltiin reilua 3000 täysipäiväistä työntekijää.

Kyselystä ilmeni sekin, että ihmiset keksivät myös mitä erilaisempia keinoja vitkutella työpäivän aikana. Muun muassa tällaisiin erikoisiin puuhiin kyselyyn vastanneet työnantajat ovat törmänneet:

 • Työntekijä hoiti työpaikalle salakuljettamaansa lintua
 • työntekijä nukkui – väitti rukoilevansa
 • työntekijät järjestivät painiottelun
 • työntekijä makasi pahvilaatikoiden alla ja säikytteli kollegoitaan
 • työntekijä lämmitteli paljaita jalkojaan käsikuivaajan alla
 • työntekijä tulosti kirjaa internetistä.

Lähde: Career Builder

Lue myös:

3+1 vinkkiä:Näin lepäät töissä

Nainen, näin onnistut urallasi!

Ratkaisu työtään vihaaville: irtisanoudu ja tienaa rahaa!

Perinteet freesaantuvat ihanasti joka vuosi.

 1. Nyt kaikki ”alastomat neidot” niityllä, huomio, haiseeko näissä taikajutuissa teidänkin mielestä hiukan patriarkka.
 2. Tonni vetoa, että taioissa pitää olla alasti siksi, että joku vanha rasvainen kyylä on voinut juhannusyönä väijyä alastomia naisia.
 3. Ei se lähteellä pyllistelykään tästä näkökulmasta miltään muulta vaikuta.
 4. Sitä paitsi miksi kaikki taiat keskittyvät siihen, että ”neidot” haluavat nähdä tulevan ”sulhonsa”, ihan kuin joku kämäinen jätkä olisi ainoa asia, mikä meitä kiinnostaa.
 5. Ja se loputon kukkien kerääminen. Miehet, rehut ja lapselliset taiat, nehän meillä on aina mielessä.
 6. Tiedoksi myös, kaikki väinämöiset, jos näen sun lätyn unessa häiriköimässä, siitä ei hyvää seuraa.
 7. Vaatteet päälle ja asiahommiin. Ja tällä ei tarkoiteta tiskausta.

Viikonloppuna telkkarista ei ole pakko tuijottaa vain jalkapalloa.

 1. Friends with Benefits – Vain seksiä (2011) Kaverukset Mila Kunis ja Justin Timberlake pohdiskelevat, voiko kavereiden kesken ryhtyä petipuuhiin ilman rakkautta. Varsin samaistuttava tilanne, joten elokuva sopii tällaisen erityisen kaverin kanssa katseltavaksi. Ja onhan leffassa myös seksiä.
 2. Titanic (1992) Ikoninen romanttinen draama ei juuri saatesanoja kaipaa. Hyvä puoli leffassa on se, että useamman katselukerran jälkeen tarinan osaa jo ulkoa. Filmin pyöriessä voi siis keskittyä kaikkeen muuhun.
   
 3. Love and Other Drugs (2010) Samaa kategoriaa Kuniksen ja Timberlaken leffan kanssa, mutta Anne Hathaway ja Jake Gyllenhaal tarjoilevat sen syvällisemmällä tarinalla. 
 4. Pretty Woman (1990) Kaveriseksileffojen äiti. Julia Robertsin ja Richard Geren kemia luo kontaktitilanteita myös kotisohvalla. Lähellä tosin oli, että elokuvan loppu ei olisi ollutkaan niin onnellinen.
 5. Dirty Dancing (1987) Suomenkielinen nimi Kuuma tanssi kertoo kaiken. Saattaa aiheuttaa kuumaa tanssia myös televisiota katsovien välille – esimerkiksi vaakamambaa.
 6. P.S. Rakastan sinua (2007) Tarina saattaa aiheuttaa kyyneliä, mutta onneksi vieruskaverilta on tarjolla lohtua. Paras katsottavaksi jonkun kainalosta.
 7. The Notebook (2004) Tällä kertaa tarjolla ei ole surun kyyneliä. Elokuvan jälkeen pääosia näytelleet Rachel McAdams ja Ryan Gosling aloittivat oman rakkaustarinansa. Tähänkin voisi samaistua.