Me Naiset
|
Viivi Aaltovesi
Milja-Liina Moilasen (oikealla) kokemuksista on syntynyt muun muassa lyhytelokuva Siivooja. Elokuvan kulisseissa myös näyttelijä Sinikka Moilanen. Kuvat: Milja-Liina Moilasen kotialbumi
Milja-Liina Moilasen (oikealla) kokemuksista on syntynyt muun muassa lyhytelokuva Siivooja. Elokuvan kulisseissa myös näyttelijä Sinikka Moilanen. Kuvat: Milja-Liina Moilasen kotialbumi

Milja-Liina Moilasen mielestä kotisiivouksen pitäisi kuulua vain niille, jotka sitä todella tarvitsevat. Asiakkaiden töykeys inspiroi häntä tekemään aiheesta lyhytelokuvan ja veistoksia.
– Tarvitseeko ihmisten turhamaisuutta tukea julkisin varoin kotitalousvähennyksellä, hän kysyy.

Milja-Liina Moilasesta tuli vuonna 2015 siivooja rahapulan takia. 

– Opintotuki ei riittänyt kustantamaan perheellisen menoja. Olen tehnyt opintojen ajan kahta tai jopa kolmea työtä, ja siivoustyötä oli helppo hankkia, hän kertoo. 

Nykyään Milja-Liina, 29, on kuvataiteilija ja maisteriopiskelija Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa. Hänen taiteensa käsittelee usein vallankäyttöä. Siitä teemasta hän sai paljon kokemusta työskennellessään siivoojana muutaman vuoden ajan. Hän oli eri siivousyritysten palveluksessa ja siivosi niin koteja kuin muitakin kohteita. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Siivoustyö osoittautui nopeasti hyväksi materiaalinlähteeksi taiteelle. Milja-Liina lähti alalle ajatellen, että työ olisi huonosti palkattua ja likaista. Palkka tosiaan oli kehno, mutta lian sijaan tuore kotisiivooja törmäsikin alistavaan kohteluun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Minulle tuli järkytyksenä se empatiakyvyttömyys, jota kohtasin keski- ja yläluokan paikoissa. Näillä ihmisillä on ehkä alistettu olo omassa elämässään, ja sitä puretaan muihin. Se näkyi vallankäyttönä: töykeytenä, huomiotta jättämisenä ja passiivis-aggressiivisina lappuina.

Ansa sängyn alla

Lisäksi Milja-Liina kertoo osan asiakkaista jättäneen siivoojille eräänlaisia pistokokeita, tai ansoja, kuten Milja-Liina niitä nimittää. 

– Joskus oli esimerkiksi hius viritetty pesualtaan taakse, että nähdään, pyyhkiikö siivooja sieltä.

Toinen tapa tarkkailla siivoojan työnjälkeä oli jättää pikkuesineitä sängyn alle.

”Siivoojana pääsi näkymättömän rooliin, josta pystyi tarkkailemaan ihmisiä.”

Ensin ansat naurattiviat Milja-Liinaa. Sitten ne alkoivat tuntua kiusaamiselta. Hänelle selvisi, että jotkut asiakkaat käyttävät aikaa valokuvaamalla kotinsa pintoja siivoojan käynnin jälkeen kerätäkseen todistusaineistoa siitä, onko pinnoilla pölyä. 

Erään kerran Milja-Liina sai pomoltaan kuvan, jonka asiakas oli ottanut ja lähettänyt palautteena. Kuvassa on puuvillisia lattiapinnan pyyhkimiä, joilla on tuputeltu huoneiden nurkkia niin, että kankaisiin on jäänyt pölyviivat. Asiakas on nimikoinut kankaanpalat tutkittujen huoneiden mukaan ja asetellut ne kuvattavaksi lattialle. 

– Sehän oli valmis taideteos, Milja-Liina sanoo. 

Asiakkaan henkilöllisyys ei käy ilmi kuvasta, joten hän on käyttänyt sitä taiteessaan. 

Asiakas lähetti tämän kuvan Milja-Liina Moilasen esimiehelle huomauttaakseen työn laadusta.
Asiakas lähetti tämän kuvan Milja-Liina Moilasen esimiehelle huomauttaakseen työn laadusta.

Palvelusväen ovesta

Siivoojan työ teki suomalaisen luokkayhteiskunnan Milja-Liinalle entistä näkyvämmäksi. Hän kertoo, että monissa yläluokkaisissa kodeissa siivoojaa pyydettiin käyttämään erillistä palvelusväen sisäänkäyntiä. 

– Siivoojana pääsi näkymättömän rooliin, josta pystyi tarkkailemaan ihmisiä. 

Milja-Liinaa alkoi häiritä se, että monessa kodissa siivoojan käyttö näytti olevan statuskysymys. Siivouksen tarvetta ei ollut kuin nimeksi.

– Yhdessä taloyhtiössä oli kaksi hirveän varakasta vanhaa rouvaa. Molemmilla kävi siivooja kahdesti viikossa, ja kodit olivat tosi puhtaat, hän kertoo.

Jossain vaiheessa selvisi, että molemmat rouvat olivat vararikossa. Siivoojan käyttö oli keino esittää naapurille, ettei varallisuus ole vielä mennyttä. 

Veistossarja (2017) sai inspiraationsa siivoojan työstä.
Veistossarja (2017) sai inspiraationsa siivoojan työstä.

Nykyään Milja-Liina on sitä mieltä, että kotisiivouksen ja siitä saatavan kotitalousvähennyksen pitäisi kuulua niille, jotka todella tarvitsevat siivoojan apua suoriutuakseen arjesta. Hän luettelee: vanhukset, liikuntarajoitteiset, suurperheelliset, yksinhuoltajat...

Kodit, joissa siivoojan apu tuli todelliseen tarpeeseen, olivat Milja-Liinan suosikkikohteita. Häneltä ei heru ymmärrystä sille, että rikkaat palkkaavat pienipalkkaista palvelusväkeä siivoamaan siistejä ja suuria kotejaan.

– Minun on vaikea ymmärtää, miksi ihmiset hankkivat niin ison elintilan, etteivät hallitse sitä. Tarvitseeko ihmisten turhamaisuutta tukea julkisin varoin kotitalousvähennyksellä?

Milja-Liina yhdistää taiteilijan työssään kuvanveiston tekniikoita kameratyöskentelyyn ja proosaan.
Milja-Liina yhdistää taiteilijan työssään kuvanveiston tekniikoita kameratyöskentelyyn ja proosaan.

Ei koskaan takaisin

Oikotien palkkavertailun mukaan siivoojan keskipalkka kuukaudessa on 1 687 euroa.

Siivoojat altistuvat työssään kemikaaleille ja huonoille työasennoille, eivätkä välttämättä pääse käyttämään työterveyden palveluita kovin laajasti. Esimerkiksi joillakin Milja-Liinan entisistä työnantajista työterveyteen sai mennä vain, jos oli loukkaantunut.

– Kannustan kaikkia tutustumaan oman firman siivoojiin ja selvittämään, ovatko palkkataso ja työolosuhteet säädylliset, hän sanoo.

”En usko, että pystyisin ikinä palaamaan siivoustyöhön.”

Nykyään Milja-Liina ei enää siivoa. Hän keskittyy tekemään vallankäyttöä käsittelevää lopputyötään, joka julkistetaan toukokuussa. 

Siivousvuosista syntyi veistossarja ja lyhytelokuva nimeltä Siivooja. 

– En usko, että pystyisin ikinä palaamaan siivoustyöhön, koska se oli niin rankkaa fyysisesti ja henkisesti.

Onko sinulla kokemusta kotisiivouksesta työnä? Käy vastaamassa Me Naisten kyselyyn!

Milja-Liina Moilasen Siivooja-teoksen voi nähdä Helsingin Taidehallissa Nuoret2019-näyttelyssä 30.3.2019 alkaen. 

Näitä on nähty

Olen aina ollut sitä mieltä, että ihmisen laadun ja oikean sivistystason näkee siitä, miten tämä kohtelee muita.

Erityisesti asiakaspalvelijoita, siivoojia ja lastenhoitajia jotkut vähättelevät törkeästi, samaan aikaan kun nuollaan rikkaiden tuttavien ahteria. Tätä porukkaa voi hyvällä omallatunnolla kutsua kusipäiksi, eikä niiden takia kannata mieltään pahoittaa.

Firman toimitusjohtajaa ja siivoojaa tulee kohdella samalla tavalla, vaikka toisella onkin kymmenkertainen palkka. Silti isompi haitta tulee siivoojan kahden viikon poissaolosta kuin toimarin kuukauden.

Vierailija

Kotitalousvähennys on vain yksi tuhansista yritystuista.
Lopultahan niin asumistuki, kuin kotitalousvähennyksetkin valuvat sijoittajille ja yrityksille.
Tulipa surullinen olo, olin kuvitellut, että Helsingin varakas asujaimisto on sivistynyttä ja empaattista, vaikka olisivat erikoisia.

Mutta ovatkin vain röyhkeitä moukkia, joilla on liikaa aikaa. Jos on aikaa viritellä hiuksia, aikaa olisi siivota oma asuntonsa. Osoittaa kylläkin jo empatian puutetta kun siivoittaa toisella. Miehet ja pojat kasvatetaan sellaisiksi kun heiltä ei jo taaperosta vaadita useinkaan kotitöihin osallistumista.

Todellakin verovähennykset pois.

Sisältö jatkuu mainoksen alla