Pelkkä syvään hengittäminen ei riitä, mutta siitä voi aloittaa.

1 811 lukematonta sähköpostia piippaavat puhelimessa. Facebook-viestit huutavat huomiota. Puhelin tulvii WhatsApp-ilmoituksia. Tulen hulluksi! Tässä mediametelissä pitäisi sitten vielä keskittyä töihin. Miten ihmeessä se onnistuu? Ehkä näillä harjoitteilla.

Hengitä syvään

Keskeytä hommasi hetkeksi, hengitä, tarkkaile mitä ympärilläsi tapahtuu ja jatka sitä, mitä olit tekemässä. Voisiko tätä kutsua vaikka KHTJ-tekniikaksi? Kokeilin sitä: Menetelmä auttaa, kunhan malttaa havahduttaa itsensä oikeasti. Se ei nimittäin ole niin helppoa kuin kuvittelisi. Pienen hengittelytauon jälkeen työt sujuvatkin kuitenkin paremmin, ja olokin tuntuu kevyeltä.

Onks pakko?

Onko tämä kaikki välttämätöntä? Ei ehkä. Kyseenalaista tekemisesi. Voisitko siirtää jotain tulevaisuuteen tai luopua kokonaan jostain? Määrittele, mikä on tärkein työtehtäväsi juuri tänään, siirrä muita.

Anna anteeksi

Jos osaat antaa itsellesi erheesi anteeksi, voit keskittyä täysillä siihen, mitä olet tekemässä ja ”katsoa tulevaisuuteen”. Itselleen on kuitenkin vaikea olla armollinen. Kysy itseltäsi nämä kysymykset seuraavalla kerralla, kun mokaat: 1. Mitä yritin tehdä? 2. Mitä tapahtui? 3. Mitä tekisin seuraavalla kerralla eri tavalla?

Katse tulevaan

Ehkä keskittymiskykysi karkailee sen vuoksi, että huolehdit jatkuvasti huomisesta. Opettele visualisoimaan tavoitteesi. Nämä kysymykset auttavat: 1. Mitä yritän saada aikaan? 2. Millä keinoin pääsen tavoitteeseeni?

Vinkit ovat peräisin Scott Ebliniltä, joka sairastui MS-tautiin ja oppi hillitsemään stressitilanteissa pahenevan tautinsa oireita joogan avulla. Kokemuksistaan hän kirjoitti kirjan Overworked and Overwhelmed: The Mindfulness Alternative.

Lähde: Fast Company

Lue myös:


Varoittaako kehosi uupumuksesta? 12 paljastavaa oiretta


Lopeta heti! Näin lakkaat murehtimasta työasioita vapaa-ajalla


3 + 1 vinkkiä: Näin lepäät töissä

Vanhaa jumppamattoa ei kannata heittää roskiin!

Instagram-sivusto 5-minute crafts julkaisi videon, jossa esitellään jumppamaton uusia käyttötapoja. Tässä hyvät vinkit kootusti.

  1. Astiankuivauskaapin alunen. Ulkomailla asuvalla astiankuivausteline löytyy mahdollisesti keittiönpöydältä, mutta monessa suomalaisessa kodissa mainio kapistus on rakennettu kaapistoon. Vanhasta jumppamatosta saat oivan alustan astioista tippuvalle vedelle.
  2. Leikkuulaudan pidike. Samaan tapaan kumista mattoa voi käyttää myös alustana leikkuulaudalle, joka ei tällöin luista vihanneksia pilkottaessa.
  3. Hiirimatto. Mittaa vanhasta jumppamatostasi parikymmentä senttiä pitkä ja yhtä leveä alue, ja leikkaa se irti. Luistamaton kuminen alusta on oiva kotitoimiston tietokoneen hiirimatoksi.
  4. Läppärin suojapussi. Miksipä et samoilla vauhdeilla kyhäisi matosta myös läppärin suojapussia? Leikkaa matosta tuplasti kannettavasi kokoinen pala ja taita se kahtia. Liitä reunat yhteen siten, että yksi sivu jää taskumaisesti auki. Sujauta läppäri kyytiin.
  5. Cooleri tölkille. Rullaa pieni pala mattoa tölkin ympärille. Oiva tapa pitää tölkki kylmänä.
  6. Lasinalunen. Bileet tulossa? Pyöreistä jumppamaton paloista saat kätevät lasinaluset.

Oli käytetyn jumppamaton uusi käyttötarkoitus mikä tahansa näistä, on se silti syytä puhdistaa hyvin. Onneksi se onnistuu kätevästi ihan pesukoneessa.

Näyttelijä Colman Domingo esittää Fear the Walking Dead -sarjassa Victor Strandia, joka liittyi zombijahtiin sarjan toisella kaudella.

IS TV-LEHTI: Apokalyptinen Fear the Walking Dead -kauhusarja oli jotakin aivan uutta 48-vuotiaalle Colman Domingolle, joka on henkeen ja vereen teatterinäyttelijä.

–Sanon aina kyllä uusille asioille. Käsivarteeni on tatuoitu sana yes, mies kertoo Monte Carlon tv-festivaaleilla.

Domingo esittelee käsivarttaan, jossa näkyy kyseinen tatuointi.

Domingon laajassa ansioluettelossa lukee lisäksi nimikkeet Broadway-tähti, käsikirjoittaja ja ohjaaja. Hän ohjasi myös yhden Fear the Walking Dead -sarjan jakson sen neljännellä kaudella. Meneillään on sarjan neljäs kausi, joten Domingolla on jo kokemusta zombien lahtaamisesta. Mikä on paras tapa tappaa zombi?

– Tärkeintä on tähdätä päähän. Voi käyttää mitä tahansa kättä pidempää, jota on saatavilla, Domingo naurahtaa.

– Hahmoni tärkeimmät aseet ovat kieli ja äly. ”Zombisarja” voi olla myös huono leima sarjallemme, sillä jos raaputtaa pintaa syvemmälle, kyseessä on sarja perheestä ja inhimillisyydestä, Domingo pohtii.

Neljännellä kaudella zombeja vastaan taisteleva porukka saa käyttöönsä myös aseita. Domingo joutui ensimmäistä kertaa harjoittelemaan aseiden käyttöä.

”Haluaisin myös ihmisten tietävän, että kaikki amerikkalaiset eivät ole asehulluja.”

Se oli hänelle vaikeaa.

– Meillä on Amerikassa omat, jakautuneet mielipiteemme aseista, hän sanoo.

Domingo kertoo ajattelevansa, että esimerkiksi maaseudulla ihmisten täytyy saada omistaa aseita puolustaakseen maitaan. Mutta mitkään automaattiaseet yksityishenkilöillä eivät käy järkeen.

– Jokainen järkevä ihminen – jokainen järkevä aseenomistaja myös – sanoisi, että kenelläkään ei voi olla oikeaa tarvetta sellaiselle aseelle. Haluaisin myös ihmisten tietävän, että kaikki amerikkalaiset eivät ole asehulluja.

Hän uskoo, että ihmisellä on oikeus puolustaa itseään.

”Luulin tulevani puhumaan tänne zombeista, mutta tämähän kääntyikin vakavaksi!”

– Mutta haluaisin ihmisten käyttävän tervettä järkeä! Domingo selittää kiihkeästi.

– Amerikka on perustunut toisen pelolle. Maamme on joutunut taistelemaan eroon orjuudesta, taistelemaan maahanmuuttajien, naisten ja homojen oikeuksien puolesta. Taistelu kaikesta mahdollisesta on hyvin syvällä kansakunnassamme. Lopulta taistelemme siitä, että osaisimme kunnioittaa ja rakastaa toisiamme, Domingo kertoo ja on lähellä purskahtaa itkuun.

Hän kuivaa silmänurkkiaan.

– Olen pahoillani, tämä on vain niin henkilökohtaista. Rakkauden tiellä on aina pelkoa. Pelkoa toisen elämänvalinnoista – miksi ne vaivaamat muita ihmisiä niin paljon?

Sitten tunteikas näyttelijä purskahtaa nauramaan.

– Luulin tulevani puhumaan tänne zombeista, mutta tämähän kääntyikin vakavaksi!

Fear the Walking Dead, kauden 4 jälkimmäinen puolisko on nyt nähtävillä HBO Nordic -maksukanavalla.