Haastattelupäivänä sataa ja paistaa, mutta onneksi Mikko Routala on osannut 
ennustaa sen tv-katsojille niin, että uskaltaa näyttää naamansa kaupungilla. Kuva Satu Kemppainen
Haastattelupäivänä sataa ja paistaa, mutta onneksi Mikko Routala on osannut ennustaa sen tv-katsojille niin, että uskaltaa näyttää naamansa kaupungilla. Kuva Satu Kemppainen

Sään ennustaminen on vaikeaa, koska Suomessa on oikeasti säitä toisin kuin jossakin aavikoilla, sanoo sää- ja palomies Mikko Routala.

Eläinkin (kuten karjalainen Rilli-kissa) ennustaa luotettavammin kuin koulutettu meteorologi.
Sontaa. Tänä kesänä vain pari kertaa ennustus on mennyt pahasti pieleen. Varmaan kissakin osaa veikata, jos se ottaa Suomen ilmastotilaston auki ja katsoo sieltä 30 vuoden sään keskiarvon.

Vain alle puolet sääennustuksista osuu kohdalleen.
Ilmatieteen laitoksen ennustuksilla on 80 prosentin osumistarkkuus. Tulos on huippu. Ennustaminen on vaikeaa, koska Suomessa on oikeasti säitä, toisin kuin jossakin aavikoilla. Olemme Atlantilla syntyvien matalapaineiden hautausmaa, mutta joskus ne eivät kuivukaan, vaan
yllättävät meteorologit housut nilkoissa.

Lapsuudessani kesät olivat pelkkää auringonpaistetta.
Ajattelen samoin, kun katson vanhoja kaitafilmejä, joissa veljeni ja minä pikku pippelimiehinä sukeltelemme Jäämeressä Norjassa poikkeuksellisen lämpimänä kesänä 1972. Mieli tekee temput. Todellisuudessa ilmasto on lämmennyt koko ajan: nyt kesään on mahtunut jo neljäkymmentä hellepäivää, kun niitä tavallisesti on noin kolmekymmentä.

Meteorologit saavat vihapostia, jos ennustus menee mönkään – tai ihan vain jos ilmat ovat pitkään huonot.
Onneksi vähän. Kun tutkittiin ihmisten mielikuvia eri ammattien luotettavuudesta, meteorologien edelle kirivät vain palomiehet ja ensihoitajat.

Jos sukunimi viittaa sääilmiöön, ihmisestä ei voi tulla kuin meteorologi.
Päädyin alalle harrastusteni kautta. Aloitin television ulkoiluohjelmissa ja kouluttauduin työn ohessa. Laskettelijana ja kiipeilijänä olin sääennusteiden suurkuluttaja. Meteorologin hommat ovat minulle sivutyö, eka ammattini on paloesimies.

Auringon lupaaminen on kivempaa kuin ­sateen.
Sateen ennustamisesta tulee paha mieli, mutta myrskystä varoittaminen on tärkeää.