Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Maistuisiko siideripullollinen vettä? Entä saako klassikkosuklaata "parannella"?

Aina kuluttaja ei saa sitä, mitä on luullut ostaneensa. Konkreettisestikaan.

"Kesälomalla ja puisto ja piknik mielessä. Menin kauppaan ja ostin pullon herkullista hedelmäsiideriä lähikaupasta. Mikä pettymys, kun narautin pitkän pyörämatkan jälkeen nurmella korkin auki ja huomasin, että puoli litraa kesäeliksiiriä olikin pelkkää vettä. Koko päivä meni kyllä aivan pilalle!"

Makuasiat ovat ehdottomasti myös tunneasioita.

"Eräänä päivänä lempisuklaapatukkani maku oli muuttunut. Yhteydenotto valmistajaan paljasti, että suklaan reseptiä oli uudistettu. Heidän mielestään patukan makua oli parannettu. Minun mielestäni se oli yksinkertaisesti pilattu. Ei klassikkotuotteen makua voi mennä muuttamaan! En osaa edes päättää olenko enemmän järkyttynyt vai pettynyt."

Joskus koolla todella on väliä.

"Ostin ohuen ohuita meetwursti-siivuja. Rasiasta paljastuneista viipaleista kuitenkin vain murto-osa oli ohuita ja loput aivan normaalin paksuisia siivuja. Että ottikin päähän. Jos olisin halunnut tavallisia meetwurstisiivuja, olisin ostanut niitä. Ja lisäksi näissä 'ohuen ohuissa' oli tavallista korkeampi kilohinta."

Toisinaan kunnon makusokin yli ei pääse ollenkaan.

"Yhteen aikaan minulla oli sammumaton himo tiettyyn salmiakkipurkkaan. Ostin sitä viiden tyynyn paketeissa, ettei mässyttäminen menisi aivan jatkuvaksi. Kerran pakettiin oli eksynyt yksi piparmintunmakuinen tyyny: mikä sokki! Makuaisti ei kerta kaikkiaan meinannut hyväksyä kokemaansa, ja päivän herkkuhetki oli pilalla. Näin pieni tapahtuma riitti vieroittamaan minut salmiakkipurkasta kokonaan – ehkä pelkään, että pettymys toistuu."

Ja joskus (tosin kokemuksen mukaan melko harvoin) ihminen osaa yksinkertaisesti sopeutua.

"Meillä oli illanistujaiset ja päätin ostaa herkkupöytään suklaakuorrutteisia karkkeja. Karkit olivatkin ihan hyviä – paitsi että niissä ei ollut lainkaan sitä suklaakuorrutusta."

Nyt seuraa korvamatovaroitus: niiltä ei nimittäin välty fantastisen Broadway-musikaalitaltioinnin jälkeen.

IS TV-LEHTI: Irving Berlin: Holiday Inn (2016) on täynnä amerikkalaissäveltäjän ikivihreitä, jotka jäävät soimaan pitkäksi aikaa: Blue Skies, Cheek to Cheek, Heat Wave...

Venäjällä syntynyt Irving Berlin (1888–1989) sävelsi urallaan yli 900 kappaletta, 19 musikaalia ja 18 elokuvan musiikin. Hänen tunnetuin kappaleensa White Christmas tuli tutuksi elokuvassa Holiday Inn (1942), mutta löi läpi vasta, kun koti-ikävän vaivaamat sotilaat vaativat armeijan radiota soittamaan kappaletta jatkuvasti. Seuraavana vuonna kappale sai parhaan laulun Oscar-palkinnon.

Ensiesittäjä Bing Crosbyn alkuperäisversiota on myyty maailmanlaajuisesti yli 50 miljoonaa kappaletta, mikä tekee siitä Guinnessin ennätyskirjan mukaan maailmanlaajuisesti kaikkien aikojen myydyimmän singlen. Se on myös kautta aikain äänitetyin joululaulu yli 500 artistin esittämänä.

Musikaali perustuu Holiday Inn -elokuvaan, joka oli suomeksi Ravintola Vapaa-aika. Oikeammin nimi tarkoittaa Hotelli Juhlapyhä, koska Irving Berlinin ajatuksena oli säveltää elokuvaan yksi kappale vuoden jokaiselle juhlapyhälle.

Broadway-musikaalissa on vahva varietee-henki – se lienee kumarrus säveltäjälle, joka aloitti uransa katulaulajana ja vaudeville-esiintyjänä. Musiikillinen iloittelu on värikkäästi puvustettu, nokkelan yksinkertaisesti lavastettu ja piiruntarkasti tanssittu.

Irving Berlin: Holiday Inn, Teema & Fem klo 14.15

Laitteiden turvakaaret saattavat aiheuttaa pettymyksiä isokokoisille. Kysyimme Linnanmäen palvelupäälliköltä, mistä tietää onko liian iso huvipuiston laitteeseen. 

Isokokoiset saattavat joskus kohdata ikävän ongelman huvipuistossa: he eivät mahdukaan laitteisiin. Mistä tietää, onko liian isokokoinen johonkin laitteeseen? 

– Tietyissä aitteissa on ilmoitettu yläpituusraja, joka on joko 195 tai 200 senttimetriä laitteesta riippuen. Painorajoja tai vyötärönympäryksiä ei ole ilmoitettu, sillä tapaukset ovat yksilöllisiä ja riippuvat ruumiinrakenteesta. Selän pituus ja vartalonympäryys voivat asettaa haasteita turvapuomin saamisessa tarpeeksi kireälle, kertoo Linnanmäen palvelupäällikkö Kati Hakala

Linnanmäki ilmoittaa nettisivuilla laitteiden kuvauksissa ja huvipuistossa laitteiden infotauluissa turvapalluran avulla, mikäli turvakaaret saattavat rajoittaa kyseisessä laitteessa isokokoisten pääsyn laitteeseen. 

– On ikävä tilanne, jos joku on jonottanut pitkään, eikä pääsekään laitteeseen. Jos näin käy, pyrimme aina hoitamaan tällaiset tilanteet hienotunteisesti, Hakala selittää. 

”Selän pituus ja vartalonympäryys voivat asettaa haasteita turvapuomin saamisessa tarpeeksi kireälle.”

Linnanmäki pohtii aina silloin tällöin, miten isokokoisemmatkin mahtuisivat laitteisiin. 

– Kun hankimme laitteita, pyrimme miettimään näitä asioita. Emme kuitenkaan rakenna laitteita itse ja usein on kyse siitä, että suurin osa laitevalmistajien tarjoamista laitteista on standardikokoisia. 

Hakalan mukaan aina silloin tällöin on myös ehdotettu kokeilupenkkejä eli mahdollisuutta kokeilla laitteen penkkiä ennen laitteeseen jonottamista. Linnanmäki ei kuitenkaan ole vielä lähtenyt niitä kokeilemaan. 

Linnanmäen huvipuistosta löytyy myös positiivinen poikkeus: Ukko-laitteen kaksi viimeistä penkkiä ovat standardikokoa isommat ja sopivat siten useammalle kävijälle.