Varoitusviesti

Tämän lomakkeen lähetystoiminto on asetettu pois päältä.
Rahahuolista ei tarvitse selvitä yksin. Apua ja neuvoja kannattaa pyytää ajoissa. Kuva: Shutterstock
Rahahuolista ei tarvitse selvitä yksin. Apua ja neuvoja kannattaa pyytää ajoissa. Kuva: Shutterstock

Ketkä saavat maksuhäiriömerkintöjä ja miksi? Voiko pelkkä unohdus viedä ihmiseltä luottotiedot?

Suomessa on enemmän maksuhäiriöisiä kuin koskaan aiemmin. Suomen Asiakastiedon rekisterin mukaan maksuhäiriöitä on jo 370 000 ihmisellä, uutisoi Helsingin Sanomat.

– Ihmisillä on nykyään pahimmillaan satoja tai jopa tuhansia merkintöjä. Monet luottotietonsa menettäneistä kokevat olevansa toisen luokan kansalaisia, jotka joutuvat anelemaan nykyelämän perusasioita, kuten pankkitunnuksia tai kotivakuutusta, sanoo Minna Mattila Takuu-Säätiöstä. Takuu-Säätiö on valtakunnallinen sosiaalialan järjestö, joka tarjoaa apua taloudelliseen kriisitilanteeseen joutuneille.

Mattilan mukaan se, kuinka paljon maksuhäiriömerkinnästä aiheutuu harmia, riippuu yksilöstä ja hänen elämäntilanteestaan.

– Kriittisintä on, jos ihminen saa esimerkiksi rästiin jääneiden vuokramaksujen takia häädön ja myöhästyneistä vuokrista on olemassa maksuhäiriömerkintä. Silloin on totinen paikka.

Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa vuokra-asunnon saamista, mutta vaikuttaa myös vakuutusten – kuten koti- ja autovakuutusten – saamiseen, uuden puhelinliittymän tai nettiliittymän avaamiseen tai opintolainan ja jopa nettipankkitunnusten myöntämiseen.

Maksuhäiriömerkintä voi vaikeuttaa myös työn hakemista, etenkin aloilla, joissa työhön kuuluu rahavastuuta.

– Erityisesti kotoa omilleen muuttaviin nuoriin maksuhäiriömerkinnät vaikuttavat voimakkaasti. Esimerkiksi asunnon tai opintolainan saaminen voi hankaloitua merkittävästi. Vastaavasti esimerkiksi erotilanteessa maksuhäiriömerkintöjen aiheuttamat ongelmat voivat kärjistyä, kun yhtäkkiä pitäisikin hankkia uusi asunto, nettiliittymä ja vakuutukset, jos ne eivät ole aiemmin olleet omissa nimissä. Pankin vaihtokaan ei välttämättä onnistu.

Ketkä ajautuvat maksuvaikeuksiin?

Yleinen maksuhäiriöihin liittyvä mielikuva tuntuu olevan, että ongelmiin ajautuu kulutusluotoilla vastuuttomasti liian leveää elämää ylläpitävä nuori. Todellisuudessa yhä useampi maksuhäiriöinen on aikuinen, joka ottaa uutta velkaa selvitäkseen vanhoista veloista tai jokapäiväisestä peruselämästä.

– Suomalaiset haluavat selvitä itse. Moni ottaa mieluummin velkaa kuin hakee toimeentulotukea, johon he olisivat oikeutettuja. Kaikki eivät suinkaan ole velkaantuneet matkustelun tai huvittelun takia. Kierre voi lähteä esimerkiksi sairastumisesta, ja yhtäkkiä otetaankin uutta velkaa, jotta voidaan ostaa ruokaa.

Mattilan mukaan joissakin tapauksissa maksuhäiriömerkintä voi olla jopa helpotus.

– Pitkäaikaisessa velkakierteessä merkintä on joskus hyväksi, koska sen jälkeen lisävelkaantuminen ei ole enää mahdollista. Moni onkin huokaissut helpotuksesta, kun velkakierteen aiheuttamassa oravanpyörässä juokseminen loppuu.

Mistä maksuhäiriömerkinnän saa?

Maksuhäiriömerkintää ei tule siitä, jos laskun eräpäivä sattuu unohtumaan. Itse asiassa velkojalta tulee useampi muistutus hoitamattomasta maksusta ennen merkinnän rapsahtamista.

– Maksuhäiriömerkintä tulee vasta useamman kuukauden jälkeen. Jos lasku on jäänyt maksamatta, ensin tulee maksumuistutus. Sen jälkeen tulee kaksi maksuvaatimusta, joissa kerrotaan, että mikäli maksua ei makseta, velkoja hakee haasteen käräjäoikeudesta, jonka jälkeen käräjäoikeus tekee päätöksen maksuhäiriöstä, Mattila sanoo.

Eli vaikka velka ehtisi mennä ulosottoonkin, maksukehoituksen maksamalla välttyy maksuhäiriömerkinnältä. Mattila neuvoo tiukassa tilanteessa ottamaan yhteyttä velkojaan tai ulosottomieheen. Heidän kanssaan voi sopia laskulle lisää maksuaikaa tai mahdollisuudesta maksaa velka erissä.

Mitä tulisi tehdä, jos huomaa ajautuvansa maksuvaikeuksiin?

Kun raha-asiat alkavat mennä solmuun, pahinta on sulkea silmänsä ja lakaista laskut maton alle.

Esimerkiksi Takuu-Säätiön ilmaisesta Velkalinja-neuvontanumerosta saa neuvoja tilanteen ratkaisemiseen, oli ongelma sitten pieni tai iso. Lisäksi maksettavat laskut kannattaa laittaa tärkeysjärjestykseen.

– Tärkeintä ovat asuminen ja siihen liittyvät maksut, kuten vuokrat, sähkölaskut ja kotivakuutukset. Itsensä hoitaminen on hirveän tärkeää, joten jos lääkkeitä pitää ostaa, ne pitää ostaa. Sitten tulevat puhelin- ja nettilaskut ja työmatkakulut. Velat tulevat vasta näiden jälkeen. Aina kannattaa miettiä, mitä tapahtuu pahimmillaan, jos jätän tämän maksamatta. Esimerkiksi jos en maksa vuokraa, tulee häätö, Mattila sanoo.

Vierailija

Pelkäätkö maksuhäiriömerkintää? Tähän kaikkeen luottotietojen menettäminen vaikuttaa

15 vuoden vankeus loppuu kymmenen kuukauden päästä. Mitään ei pysty ostamaan osarilla, puhelin- ja nettiliittymät vaativat vähintään 300 euron takuumaksun, vakuutuksia et saa koska kuulut "riskiryhmään" ja vaikka esim. liikennevakuutus on pakollinen ja se on myönnettävä, jouduin vaihtamaan yhtiöä konttorilla koska firma jolle olin maksanut tunnollisesti useamman vuoden maksut oli siirtänyt minut tästä tunnollisuudesta huolimatta riskilistalle ja vaati ennakkomaksulla vuoden maksut kerralla. Ja...
Lue kommentti
b79

Pelkäätkö maksuhäiriömerkintää? Tähän kaikkeen luottotietojen menettäminen vaikuttaa

Vierailija kirjoitti: 15 vuoden vankeus loppuu kymmenen kuukauden päästä. Mitään ei pysty ostamaan osarilla, puhelin- ja nettiliittymät vaativat vähintään 300 euron takuumaksun, vakuutuksia et saa koska kuulut "riskiryhmään" ja vaikka esim. liikennevakuutus on pakollinen ja se on myönnettävä, jouduin vaihtamaan yhtiöä konttorilla koska firma jolle olin maksanut tunnollisesti useamman vuoden maksut oli siirtänyt minut tästä tunnollisuudesta huolimatta riskilistalle ja vaati ennakkomaksulla...
Lue kommentti