Kuvat
Juha Salminen
ET
– On haastavaa pitää kauppa auki joka päivä, mutta asiakkaat auttavat jaksamaan, Sirpa ja Jouko Röksä kertovat.
– On haastavaa pitää kauppa auki joka päivä, mutta asiakkaat auttavat jaksamaan, Sirpa ja Jouko Röksä kertovat.

Jouko Röksän isovanhemmat perustivat nimeään kantavan kaupan Kirjavalan kylään 1870-luvulla. Se toimii edelleen yli 150 vuotta vanhassa hirsirakennuksessa.

Kirjavalan kylässä sijaitseva K-Market Röksä on tiettävästi Suomen vanhin samassa rakennuksessa yhtäjaksoisesti toiminut kyläkauppa.

– Hirsirakennus on vuodelta 1864, ja se toimi aluksi kestikievarina. Kauppa on ollut talossa 1870-luvun alusta, Jouko Röksä, 56, kertoo.

Joukon isovanhemmat Olli ja Emilia aloittivat 1935, ja hänen vanhempansa Johannes ja Sirkku jatkoivat 1963.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jouko näyttää kehyksiin lasin alle talletettua asiakirjaa, jolla talollinen Olli Röksä ilmoitti kaupparekisteriin aikomuksensa ”harjoittaa ruoka- ja sekatavarakauppaa sekä tupakkateosten myyntiä Saaren pitäjän Kirjaalan kylässä”.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

–  Itse olen syntynyt tuossa lihatiskin tienoilla. Kyllä perinteet velvoittavat, hän naurahtaa.

Monta rautaa tulessa

Seinillä on valokuvia, jotka liittyvät aivan rajan pinnassa olevan kylän historiaan. 1930-luvulla kylän halki kaivettiin kanava, jonka tarkoitus oli niin sanottu järvenlasku.

– Silloinen Saaren pitäjä kuului Viipurin maalaiskuntaan ja oli sen köyhintä seutua. Peltopinta-alan kasvattamiseksi yhdeltä järveltä vallattiin alaa juoksuttamalla vettä alempana olevaan, Jouko kertoo.

Kanava on edelleen olemassa, ja sen maisemissa kulkee luontopolku.

”Palvelemme neljällä kielellä.”

Röksän kaupassa on tuorelihatiski, asiamiesposti, pakettipalvelun noutopiste ja käteisnosto. Lisäksi on kahvittelunurkkaus ja peliautomaatti. Palvelua saa suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja saksaksi.

Pakatut elintarvikkeet tulevat K-ketjun tukusta. Lähialueen teurastamoista ja viljelijöiltä saadaan lihaa, marjoja, vihanneksia ja juureksia.

– Täällä tietää, mistä tuotteet löytää. Ei tarvitse lompsia edestakaisin hyllyjen välissä, kertoo pullonpalausautomaatilla asioiva Reino Vilska.

Lapsista jatkaja?

Kyläkauppoja katoaa kiihtyvällä tahdilla. Viime vuoden lopussa niitä oli noin 220. Se on 480 vähemmän kuin 2000-luvun alussa. Kirjavalassakin on joskus ollut neljä kauppaa.

Eduskunta sääti keväällä asetuksen uudesta tukirahasta. Sitä saa, jos kaupassa on lisäpalveluna posti, käteisnosto, apteekki tai polttoainejakelu.

Ehto ei ole ongelma ainakaan Röksässä, jonka monipuolisen toiminnan perusta ovat vakituiset asiakkaat, kesämökkiläiset ja kuutostien läheisyys.

”Pitää seurata aikaansa.”

– Pitää myös seurata aikaansa. Meillä on tarjota myös ruokakassipalvelu, ladattavia lahjakortteja, lähimaksua ja Facebook-sivut, Sirpa Röksä, 56, luettelee.

Pariskunnan aikuisilla lapsilla on kaupallista ja logistiikka-alan koulutusta, mutta vielä ei ole ilmennyt innostusta kauppiaiksi.

– Ei parikymppinen vielä halua sitoutua tällaiseen. Itse olimme aloittaessamme jo 39-vuotiaita, joten eihän sitä koskaan tiedä, Jouko pohtii.

 

Tämä on ET-lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fi:ssä. Lisää ET:n juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/et.

K-Market Röksä

Kirjavalantie 66, Kirjavala.

Avoinna joka päivä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla