Ei näin. Kuva: Shutterstock
Ei näin. Kuva: Shutterstock

Ahdistaako jo töihinpaluu joulupyhien jälkeen? Odottavatko siellä kasa tekemättömiä töitä ja liian suuret vaatimukset?

Töissä eka, töissä vika? Deadlinet paukkuvat, tuntuu, ettei yksinkertaisesti selviä. Ja nyt joulupyhinä päässä pyörivät jo tulevan viikon tekemättömät työt?

Mikä määrä stressiä on liikaa? Riippuu, mitä vaakakupissa on. Toisessa päässä painavat vaatimukset ja paineet, toisessa se, mitä niistä saadaan vastineeksi: toimeentulo, arvostus, kehitysmahdollisuudet.

– Ja näiden vaakakuppien tasapainosta määräytyy työhyvinvointi, kertoo Jari Hakanen, joka on tutkimusprofessori ja työhyvinvointitutkija Työterveyslaitoksessa ja Helsingin yliopistossa.

Liiassa kiireessä ei ole mitään hyvää, mutta sopiva stressi sen sijaan on ok.

Me Naisten syksyisessä työelämäkyselyssäkin suuri enemmistö, 79 prosenttia, sanoi, että työn kuuluu joskus haastaa epämukavuusalueelle. Että olisi vaihtelevasti painetta ja vaihtelevasti helpompia päiviä.

– Huono homma on, jos on jatkuva ristiriita oman osaamisen ja mahdollisuuksien sekä työn suorittamisen välillä. Stressin kielteisyyttä tai myönteisyyttä voi arvioida vasta jälkeenpäin, Hakanen sanoo.

"Huono homma on, jos on jatkuva ristiriita oman osaamisen ja mahdollisuuksien sekä työn suorittamisen välillä."

– Myönteisen stressin tunnistaa tästä: Selvisinkö vaativasta tehtävästä? Opinko? Katosiko stressi, kun tehtävä valmistui?

Hyvä stressi voi tuoda työhön imua ja ehkäistä tylsistymistä. Se auttaa saamaan valmiiksi: kaikki tietää, kuinka vaikea hommiin on ryhtyä, jos aikaa on liikaa.

Mutta jos stressi jää kytemään työtehtävän suorittamisen jälkeen elimistöön, ei hyvä.

Ennen oli huonommin

Tilastojen valossa nykyään ei olla kaikista kiireisimpiä ja uupuneimpia. Kiire ja työpaineet kasvoivat Suomessa voimakkaasti 1980-luvulla. 1990-luvulla laman aikana tilanne heikkeni entisestään, kun yksittäisten henkilöiden tehtävämäärät vain kasvoivat ja kasvoivat.

– 1990-luvun lopusta lähtien julkisuudessa on puhuttu stressistä ja työuupumuksesta. 2000-luvun puolella kiire on selvästi hellittänyt muualla paitsi kuntasektorilla, Tilastokeskuksen tutkimuspäällikkö Anna-Maija Lehto sanoo. Hän on tutkinut suomalaista työelämää 1970-luvulta lähtien.

– Kansainvälinen kilpailu, tehokkuusajattelu ja tiukat tulostavoitteet löivät itsensä voimakkaasti silloin läpi.

Kiire, oma vai pomon syy?

Suurin enemmistö on Me Naisten kyselynkin mukaan kärsinyt liiasta kiireestä, moni myös työuupumuksesta.

Kenen syy kiire on? Se voi johtua organisaatiosta, työyhteisöstä tai yksilöstä itsestään. Lehdon omissa tutkimuksissa syyt ovat jakautuneet kaikille kolmille tahoille.

– Mutta aika usein syy oli usein löydettävissä siitä, miten työ on järjestetty.

Varsinkin Pohjoismaissa on pitkään painotettu, että kannattaa itse osallistua oman työnsä suunnitteluun.

– Mutta esimerkiksi hoiva-aloilla ei ole kauhean järkevää panna vastuuta kiireen purkamisesta työntekijälle, koska tällä ei ole siihen mahdollisuuksia.

Jos kiire on vain ajoittaista, työntekijän on hyvä olla sopeutuvainen, sanoo Hakanen.

– Oma asenne ja suhtautumistapa ovat tärkeitä. Ymmärrettäisiin, että nyt on kiirepiikki ja kohta on väljempää. Otetaan vastuuta omasta työstä.

"Ymmärrettäisiin, että nyt on kiirepiikki ja kohta on väljempää. Otetaan vastuuta omasta työstä."

Työnkuva voi myös vaatia, että työntekijän kuuluukin johtaa itseään: etenkin silloin omista rajoista on opeteltava pitämään hyvää huolta.

– Sen sijaan jatkuva kiire johtuu monesti huonosta johtamisesta eli työnantajasta. Silloinkin voi tosin itse keskustella esimiehen kanssa, mihin voi sanoa ei.

Työelämä on jatkuvaa tasapainottelua tämän äärellä: mikä on tärkeää?

Onko työelämä liian kiireistä?

Kyllä. 44 %

Ei. 8 %

Joskus. 48 %

Oletko uupunut töissä?

En. 12 %

Jatkuvasti. 16 %

Joskus. 72 %

Monacon prinsessa Stephanie on erityisen viehtynyt sirkuksesta. Kuva: MVPhotos
Monacon prinsessa Stephanie on erityisen viehtynyt sirkuksesta. Kuva: MVPhotos

Monacon prinsessa Stephanie piristi kuninkaallista kenttää tekemällä, mitä huvitti. Vaikka karkaamalla sirkukseen.

Monacon prinsessa Stephanien yksityiselämä on saanut vannoutuneimmatkin kuninkaallisperheiden ihailijat nostelemaan kulmakarvojaan, viimeistään siinä vaiheessa, kun hän alkoi vuonna 2001 seurustella naimisissa olleen sveitsiläisen norsunkouluttajan Franco Knien kanssa ja muutti lapsineen miehen luo kiertävään sirkukseen.

Se oli kuitenkin vain yksi skandaali pitkässä skandaalien ketjussa. Ensimmäinen ja surullisin niistä tapahtui vuonna 1982, kun silloisen hallitsijaparin Rainierin ja Gracen nuorin lapsi lävähti täysillä julkisuuteen äitinsä kuoleman yhteydessä. Maailman toiseksi kuuluisimmassa kuninkaallisessa autokolarissa (kuuluisimman uhri on tietysti prinsessa Diana) kuoli ihailtu ja ylistetty äiti, entinen ihailtu ja ylistetty Hollywood-näyttelijä, joka ennen avioliittoaan tunnettiin nimellä Grace Kelly. Maaseutuasunnoltaan palaamassa olleet äiti ja tytär suistuivat serpentiinitieltä rotkoon, ja vain tytär jäi henkiin.

Heti aluksi spekuloitiin, olisiko 17-vuotias ja siis alaikäinen Stephanie ollut ratissa, mutta myöhemmin on selvitetty, että Grace sai ajaessaan ilmeisesti sairaskohtauksen.

Tapahtuma tietysti mullisti Stephanien elämän, eikä hän pukahtanut asiasta mitään ennen kuin 20 vuotta myöhemmin. Vuonna 2002 hän sanoi, ettei kukaan voi ymmärtää, kuinka paljon hän on kärsinyt ja kärsii edelleen äitinsä kuolemasta.

Turvamiehiä, sirkusta, norsuja

Stephanien norsunkouluttajapoikaystävä Franco Knie oli vaatimattomasta tittelistään huolimatta varakasta sveitsiläistä sirkussukua. Suhde kesti vuoden päivät, minkä jälkeen Stephanie meni naimisiin samaan sirkusseurueeseen kuuluneen Adans Lopez Perezin kanssa. Sekin liitto kesti vuoden. Nykyään Stephanie on jättänyt sirkushommat ja palannut lapsineen Monacoon, jota hänen perheensä on hallinnut 1200-luvulta asti.

Stephaniella on kolme lasta, Louis, 25, Pauline, 24, ja Camille, 19. Kahden ensimmäisen isä on Stephanien entinen henkivartija Daniel Ducruet, ja kolmannen isä tiettävästi hovin entinen turvallisuuspäällikkö Jean Raymond Gottlieb. Virallista ilmoitusta nuorimman lapsensa isästä Stephanie ei ole tehnyt.

Ducruet jäi paparazzien linssiin seurassaan belgialainen Miss Paljasrinta.

Stephanien nuorimmalla lapsella Camillella ei ole asemaa Monacon perimysjärjestyksessä, koska sääntöjen mukaan oikeus on vain avioliitossa syntyneillä lapsilla. Samassa vanhoillisessa perimysjärjestyksessä pojat yhä edelleen ohittavat tytöt.

Stephanien vanhemmat Grace Kelly ja prinssi Rainier. Ruhtinatar Grace kuoli myöhemmin auto-onnettomuudessa, jossa myös Stephanie oli mukana.
Stephanien vanhemmat Grace Kelly ja prinssi Rainier. Ruhtinatar Grace kuoli myöhemmin auto-onnettomuudessa, jossa myös Stephanie oli mukana.

Henkivartija Ducruet oli naimisissa alkaessaan seurustella Stephanien kanssa, ja hänen vaimonsa oli raskaana, kun skandaalinkäry alkoi levitä julkisuuteen. Stephanie ja Ducruet menivät naimisiin muutama vuosi myöhemmin, kun heidän yhteiset lapsensa olivat jo syntyneet. Vuoden kuluttua häistä Ducruet jäi paparazzien linssiin seurassaan belgialainen Muriel Mol-Houteman, joka oli juuri kruunattu kotimaassaan vuoden 1995 Miss Paljasrinnaksi.

Vaikeaahan tässä kieltämättä on olla silmiään pyörittelemättä.

Vaikka Stephanien yksityiselämälle on helppo hymähdellä, ei hänen isoveljensä, Monacon nykyinen ruhtinas Albert, ole ollut sen puhtaampi pulmunen. Häntä ei ole silti koskaan karkotettu asumaan Alpeille tai suljettu pois isänsä testamentista, kuten Stephanie. Albertin toilailuja on isäpapan ja hovin toimesta luultavasti ennemminkin suojeltu ja peitelty kuin paheksuttu.

Muotia, uimapukuja, poppia

1980-luvulla prinsessa Stephanie käytti asemaansa ja suhteitaan kokeillakseen asioita, joita moni parikymppinen haluaa tänä päivänäkin kokeilla. Hän oli vuonna 1983 harjoittelussa Christian Diorin muotitalossa, jota johti silloin Marc Bohan. Stephanie ystävystyi siellä Alix de la Comblen kanssa. He päättivät lähteä yhdessä Diorilta luodakseen oman luksus­uimapukumalliston. Stephanie myös esiintyi itse omien uimapukujensa mallina, mikä tietysti lisäsi median ja yleisön kiinnostusta. Esimerkiksi The Washington Postissa Pool Position -nimistä mallistoa kutsuttiin ”provosoivaksi”.

Stephanie ja hänen yhtiökumppaninsa Alix de la Comble (vas.) esittelivät itse oman graafisen uimapukumallistonsa.
Stephanie ja hänen yhtiökumppaninsa Alix de la Comble (vas.) esittelivät itse oman graafisen uimapukumallistonsa.

– Halusin tehdä jotain omaa juttuani sen sijaan, että vain lekottelisin, Stephanie kertoi lehdelle antamassaan haastattelussa.

– Halusimme myös näyttää ranskalaisille muotipiireille, että kaksi nuorta naista pystyvät tähän. Siellä nimittäin kuvitellaan, etteivät nuoret osaa mitään, hän jatkoi.

Uimapukumallistoa tehtiin kaksi vuotta. Stephanie oli aikeissa ryhtyä myös malliksi, ja sopimuksiakin oli tulossa, mutta varsinainen mallinura tyrehtyi ilmeisesti isä-Rainierin vastustukseen.

Stephanie tuotti itse esikoissinkkunsa Ouraganin ja sen englanninkielisen version Irresistiblen. Ouragan on edelleen yksi parhaiten myyneistä singleistä Ranskassa.
Stephanie tuotti itse esikoissinkkunsa Ouraganin ja sen englanninkielisen version Irresistiblen. Ouragan on edelleen yksi parhaiten myyneistä singleistä Ranskassa.

Stephanie teki myös nimeään kantavan hajuveden vuonna 1989 ja lyhyen popuran, jonka suurin hitti oli vuonna 1986 ranskaksi levytetty euroviisuhenkinen Irresistible.

Hyväntekeväisyyttä monacolaisittain

Nyt Stephanie on 53-vuotias, eikä hänen yksityiselämästään ole juuri kohistu vuosituhannen vaihteen sirkussuhteiden jälkeen. Hän asuu Villa Clos Saint-Martinissa Monacossa, siskonsa Carolinen naapurissa. Muodin ja musiikin sijaan hän on aikuisena toiminut erilaisissa järjestöissä, kuten kuninkaallisilla on tapana. Hän on esimerkiksi YK:n aidsin vastaisen UNAIDS-ohjelman hyväntahdon­lähettiläs ja Monacon sirkusfestivaalin suojelija. Hänen nimeään kantaa myös Princess Stephanie Youth Center, joka muun muassa järjestää monacolaisille nuorille kesäleirejä Etelä-Ranskassa.

Stephaniella on kaksi   norsua, Baby ja Népal, jotka veli-Albertin mukaan käyskentelevät hänen   takapihallaan. Norsut   pitää rasvata kerran   kuussa yltäpäältä kosteusvoiteella ja niiden kynnet kiillottaa hiomakoneella.
Stephaniella on kaksi norsua, Baby ja Népal, jotka veli-Albertin mukaan käyskentelevät hänen takapihallaan. Norsut pitää rasvata kerran kuussa yltäpäältä kosteusvoiteella ja niiden kynnet kiillottaa hiomakoneella.

Vuonna 2009 Stephanie oli yhden numeron ajan Vogue Paris -lehden vieraileva päätoimittaja. Päätoimittamassaan numerossa hänet ylistettiin yhdeksi 1980-luvun tyyli-ikoneista, ja Stephanie esiintyi sivuilla kuuluisan muotivalokuvaajan Mario Testinon valokuvaamana. Numerossa prinsessa myös ”paljastaa” rakastavansa Mauritiusta ja ihailevansa eteläafrikkalaista Nelson Mandelaa.

Sittemmin Stephanie on ottanut hoitoonsa kaksi sirkuksesta poistettua norsua, Babyn ja Nepalin. Ruhtinas Albertin mukaan norsut käyskentelevät hänen takapihallaan.

Prinsessa Stephanie

Monacon prinsessa Stéphanie Marie Elisabeth Grimaldi, Polignacin kreivitär, syntyi 1.2.1965.

Vanhemmat ruhtinas Rainier ja ruhtinatar Grace. Stephanien veli Albert on Monacon nykyinen ruhtinas.

Kolme lasta Louis (s. 1992), Pauline (s. 1994) ja Camille (s. 1998).

Ollut kahdesti naimisissa ja seurustellut myös ranskalaisen F1-kuski Paul Belmondon ja amerikkalaisen näyttelijän Rob Lowen kanssa.

Tilaajille
”Olen sukuni naisista ensimmäinen, joka sai opiskella niin pitkälle kun halusi. Koen, että olen paljon velkaa tälle yhteiskunnalle”, Outi Alanko-Kahiluoto toteaa. Kuva: Juha Salminen
”Olen sukuni naisista ensimmäinen, joka sai opiskella niin pitkälle kun halusi. Koen, että olen paljon velkaa tälle yhteiskunnalle”, Outi Alanko-Kahiluoto toteaa. Kuva: Juha Salminen

Turvaton lapsuus teki kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluodosta, 52, suorittajan, joka lopulta sairastui työuupumukseen. – Painoin omat tarpeeni taustalle. Halusin suojella äitiä, helpottaa hänen taakkaansa, hän muistelee lapsuuttaan. 

”Lähde pois! Jätä meidät rauhaan!” 11-vuotias Outi Alanko huusi isälleen vuonna 1977. Ja isä lähti eikä tullut enää takaisin.

Outin vanhemmat olivat juuri eronneet. Äiti oli muuttanut pois yhteisestä kodista Outin ja hänen kahden sisaruksensa kanssa. Isä oli tullut...