Aarrekartta rakentuu kätevästi esimerkiksi lehdistä leikatuista kuvista. Tärkeintä on, että kuvat ovat sellaisia, että niistä tulee hyvä mieli.
Aarrekartta rakentuu kätevästi esimerkiksi lehdistä leikatuista kuvista. Tärkeintä on, että kuvat ovat sellaisia, että niistä tulee hyvä mieli.

Työterveyslaitoksen aivotutkija paljastaa, vaikuttaako aarrekartan tekeminen oikeasti aivoihin.

Moni on viime aikoina askarrellut aarrekarttoja. Aarrekarttojen sanotaan olevan apuvälineitä, joiden avulla omat unelmat saa konkretisoitua itselle sopivalla tavalla. Aarrekartan voiman sanotaan perustuva lakiin: se mihin keskityt, lisääntyy.

– Kun katsot unelmiesi kuvia, vahvistat tunnetta, joka alkaa muovautua toiminnaksi. Kun tunnet samaa mielihyvää, kuin saavuttaessasi unelmasi, alitajuntasi uskoo, että unelma on jo toteutunut, aarrekarttaohjaaja ja life coach Tanja Elomaa sanoo.

Mutta mitä sanoo tiede?

Vaikuttaako aarrekartta oikeasti aivoihin, työterveyslaitoksen aivotutkija Minna Huotilainen?

–  Mielikuvat ja niitä vastaavat todelliset asiat aktivoivat aivoissa osittain samoja alueita. Siksi pelkkä mielikuva aiheuttaa samankaltaisen, joskin pienemmän, positiivisen sysäyksen kuin oikea tapahtuma. Esimerkiksi kuviteltu ihana musiikki aktivoi samoja alueita aivoissa kuin oikeasti kuulemamme musiikki. Kuvittelulla on myös samanlaisia myönteisiä fysiologisia vaikutuksia kuin oikean musiikin kuuntelulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Huotilaisen mukaan omaa unelmaa kuvastavaa kuvaa katsomalla ei voi saada aivoja tai alitajuntaa uskomaan, että unelma on jo toteutunut. Sen sijaan kuvien avulla voi paremmin motivoitua työskentelemään unelmansa eteen.

– Teemme usein nopeita ja tehokkaita päätöksiä, kun ratkaisemme arjen pieniä ongelmia.Nämä eivät kuitenkaan vie kohti isoja tavoitteita. Tästä oravanpyörästä onkin välillä päästävä pois. Positiiviset, pitkäkestoiset mielikuvat auttavat siinä.

Huotilainen huomauttaa, että muokkaamme tulevaisuuttamme sanoillamme ja mielikuvillamme – myös niillä, joita aktivoimme esimerkiksi aarrekartan kuvia katsomalla. Mielikuviemme avulla voimme alkaa toteuttaa alitajuisesti sitä, mitä toivomme ja mihin uskomme.

Lue lisää:

Tee oma aarrekartta

Sisältö jatkuu mainoksen alla