"Heti, kun saan suuni auki, kerron miten säästäisimme budjetista miljoonan." Kuva: Shutterstock
"Heti, kun saan suuni auki, kerron miten säästäisimme budjetista miljoonan." Kuva: Shutterstock

Jos firman ideapäivä ahdistaa tai työtapaamisissa jäät aina tuppisuuksi, se ei luultavasti johdu ideoittesi huonoudesta vaan siitä, että olet introvertti. Näillä yksinkertaisilla keinoilla saat sanaisen arkkusi auki.

Veikö naapuriloosin hölöttäjä taas puheenvuorosi, vaikka sinulla olisi ollut parempi idea? Introverttien eli sisäänpäin kääntyneiden ihmisten ideat ovat aivan yhtä hyviä kuin ekstroverttien lajitoverien, mutta he joutuvat yleensä panostamaan enemmän siihen, että saisivat asiansa esitetyksi julkisesti.

Onneksi Jenkeissä on keksitty apu tähänkin. Nämä Psychology Todayn esittelemän vinkit on suunniteltu alun perin sikäläisen liike-elämän tarpeisiin, mutta ne soveltuvat näppärästi myös meikäläisiin työhaasteisiin. Aiheesta on hiljattain julkaistu kirja, mutta myös maalaisjärki ja pieni henkinen treeni auttavat pitkälle.

 1. Valitse sopiva ympäristö palavereille

Jos olet introvertti, olet rauhallisen keskustelun taitaja, et päällehuutaja. Järjestä siksi työtapaamiset mahdollisimman niin rauhalliseen paikkaan kuin mahdollista. Meluisa ympäristö pakottaa kaikki osallistujat puhumaan tavallista kovemmalla äänellä, mikä häiritsee pohdiskelevaa keskustelua.Tylsä perusneukkari saattaa siis olla parempi kuin vaikka työpaikan ruokala. Jos oikein haluat hifistellä ja valinnan varaa on, vältä kirkkaaksi maalattuja tiloja, koska väritkin vaikuttavat energiaan. Ja neukkari muuten kannattaa tuulettaa ennen tapaamista! Myös liian lämpimien huoneiden sanotaan  sotkevan tunteita ja vaikeuttavan ajattelua.

2. Kysy avoimia kysymyksiä

Helposti sujuvien keskusteluiden salaisuus on yksinkertaisesti se, että suhtautuu kiinnostuneesti keskustelukumppaneihin. Kuulostaa yksinkertaiselta ja muuttuu vielä helpommaksi muutamaa taktiikkaa treenaamalla. Hyvä keino on kysyä keskustelukumppanilta heidän kiinnostuksen kohteistaan kysymyksillä, joihin pitää vastata laajemmin kuin vain kyllä tai ei. Ujokin saa keskustelun jatkumaan, kun painaa mieleensä jonkin vastapuolen kertoman asian ja ottaa sen myöhemmin esille keskustelussa. Näin jutustelu jatkuu ilman kiusallisia taukoja, eikä kenenkään tarvitse olla väkisin puheliaampi kuin onkaan.

 
3. Osta aikaa ajatuksille

Introvertti tarvitsee usein aikaa pohdiskella, miten muotoilisi sanottavansa, joten nopeissa tilanteissa aivoitukset jäävät helposti kuulematta. Tähänkin on suorastaan hämmentävän yksinkertainen ratkaisu: sano ääneen, että annahan kun hieman pohdin asiaa. Tauko kesken kiivaan suunnittelupalaverin saattaa tuntua jopa pelottavalta ajatukselta, mutta ajatusten järjestely vie vain muutaman sekunnin. Ja kas, valmiiksi muotoiltu idea on kuultavissa!

4. Järjestä pieniä taukoja (vaikka väkisin)

Joskus introvertin pitää jopa hieman huijata. Jos kokouksen tunnelma kuumenee liian hektiseksi, hanki itsellesi vaikka feikki vessahätä.  Tauon aikana rauhoitu ja hengittele syvään. Voit myös esimerkiksi valella kasvojasi ja niskaasi kylmällä vedellä (kyllä, se auttaa muuallakin kuin amerikkalaisissa elokuvissa).

5. Poistu diplomaattisesti

Työtapaamisen loppu ei veny kiusallisesti, kun ilmaisee keskustelukumppanille ajoissa, että seuraavan asian käsittelyn jälkeen sinun on poistuttava muualle. Tästä neuvosta on itse asiassa hyötyä aivan kaikille, olipa sitten millainen ekstrovertti tahansa.

Lue myös:

Ole rohkeasti ujo ja menesty – introverttius ei ole este

Tunnetko introvertin? Pidä hänestä kiinni      

Viimeistään häämatkalla Rosa pääsi siihen kuuluisaan tunteiden vuoristorataan, joka kuuluu erottamattomasti Ensitreffit alttarilla -ohjelmaan.

Uusimmasta Ensitreffit alttarilla -kaudesta käyty keskustelu on ollut yhtä Heikkiä Heikin perään. Köyhyystutkijan Heikin, 35, askeettinen asunto, tuomitseva asenne ja kehnosti istuva puvuntakki ovat herättäneet ihmetystä, mutta toisaalta Heikin verkkainen älykköys on saanut osakseen myös kiitosta ja ihailua

Puolesta ja vastaan sinkoilleen Heikki-keskustelun varjoon on jäänyt se tosiasia, että Heikki tuskin on kauden suurin drama queen. Pohjimmiltaan lempeän oloinen, tasaisella äänellä puhuva ja kivikasvoinen mies ei varmaankaan aiheuta uusia somemyrskyjä nyt kun avioelämä Miinan kanssa näyttää lähteneen rullaamaan mukavasti. 

Sen sijaan draamapotentiaalia on kauden kuopuksessa Rosassa, joka meni naimisiin Eetun kanssa. Toistaiseksi Rosan ja Eetun liitto näyttää olleen yhtä rakkaushattaraa, mutta temperamenttisen Rosan osalta draaman merkit ovat jo ilmassa. 

Todiste 1: Tunnustautuu jyräksi

Jo kauden päähenkilöitä esiteltäessä Rosan, 26, mainittiin olevan vahvatahtoinen nainen, jolla on ollut tapana jyrätä kumppaninsa aiemmissa suhteissa. Ennen avioon astelemista Rosa toivoikin, että tällä kertaa kumppaniksi sattuisi mies, joka ottaisi välillä ohjat. 

Todiste 2: Pelkää tossuttavansa

Kauden ensimmäisessä jaksossa Rosa kertoi avoimesti tunteellisuudestaan:

– Kuvailisin itseäni aika sellaisena herkkänä. Vähän se temperamenttikin välillä siellä nostaa päätään, ja aika herkästi sitten saatan ottaa kierroksia. Myös itken herkästi, ja asiat menevät herkästi tunteisiin.

Herkkyyden lisäksi Rosasta löytyy kuitenkin myös dominoivuutta:

– Ainahan on se vaara, että toinen jää tossun alle, kun tosiaan ne tunteet ja ajatukset saattaa heitellä, kun temperamenttia löytyy.

Todiste 3: On kauden vahvin ehdokas Rahka-Petriksi

Edellisen Ensitreffit alttarilla -kauden kuohuttavin pari olivat Mari ja Petri, joille tuli kinaa muun muassa pyörän säilytyksestä asunnossa ja siitä, voidaanko ulkona syödä, jos kotona on maitorahkaa. Asiantuntijat ovat varmasti varoneet ottamasta uudelle kaudelle mukaan Petrin tyyppistä urheilulliseen elämäntapaansa tiukasti suhtautuvaa ihmistä, mutta Petrissä ja Rosassa taitaa kuitenkin olla joitakin yhtäläisyyksiä.

”Vaihtelee koko ajan se, että milloin tuntuu hyvältä ja milloin tuntuu jopa vähän pahalta.”

Jo ensimmäisessä jaksossa Rosa nimittäin kuvattiin ammattimaisen näköisessä triathlon-asussa kantamassa polkupyörää asuntonsa parvekkeelta. Ei auta kuin toivoa, että koti on hyvä säilytyspaikka pyörälle myös sporttisen Eetun mielestä. Ainakin kumpikin on kertonut urheilun olevan heille tärkeää. 

Todiste 4: Tony Dunderfeltin lausunto

– Rosa taas on hyvin tunteellinen ihminen, Tony Dunderfelt totesi ensimmäisessä jaksossa Eetun ja Rosan eroja ja yhtäläisyyksiä selostaessaan. Ilmeisesti asiantuntijat uskovat, että keskustelevainen Eetu ja tunteitaan voimakkaasti ilmaiseva Rosa ovat hyvä match – ja toistaiseksi siltä vaikuttaakin.

Todiste 5: Häämatkalla ailahtelevat tunteet

Rosan ja Eetun hääpäivä näytti toisen jakson perusteella sujuneen pelkästään iloisissa ja ihastuneissa tunnelmissa. Hääaamuna Rosa todisti jo itkuherkkyytensä kyynelehtimällä ylitsevuotavasti Eetun huomenlahjalle.

Viimeistään häämatkalla Rosa pääsi siihen kuuluisaan tunteiden vuoristorataan, josta tässä ohjelmassa joka kaudella tavataan puhua. 

– Vaihtelee koko ajan se, että milloin tuntuu hyvältä ja milloin tuntuu jopa vähän pahalta, Rosa tilitti.

– Huomasin itsessäni sen, että mä rupean käyttäytymään vähän ikävästi. Huomasin, että olen aika kireä, hän kertoi.

Tilanteesta kuitenkin selvittiin oman ajan ja keskustelun avulla. 


Todiste 6: Ensi jaksossa ahdistaa

Neljännen jakson maistiaisissa, joita näytettiin kolmannen jakson lopussa, oli draaman tuntu jo käsinkosketeltava. 

– Siis mua ahdistaa ihan kaikki nyt. Mä tarvisin nyt aikalisän kaikesta, kyyneliä kuivaava Rosa purki kameralle.

Tunteita tiedossa siis! Tämän syksyn Ensitreffit alttarilla -kausi on erikoislaatuista Heikkiä lukuun ottamatta vaikuttanut jopa puuduttavan tasaiselta, joten temperamenttinen Rosa taitaa tehdä vain hyvää ohjelmalle. 

Näyttelijä Antti Holma paljastaa yksityiskohtia taloudenpidostaan uudessa rahaoppaassa Kaikki rahasta.

Näyttelijä Antti Holma oppi taloudellisuutta uransa alkuaikoina, kun tienestit olivat epäsäännöllisiä. Jossain kuussa palkkaa saattoi tulla 4000 euroa, minkä Antti pisti välittömästi sileäksi. Seuraavassa kuussa tilille tuli vain 120 euroa.

– Kun rahaa ei ollut enkä tiennyt, koska sitä tulee, pääni ympärillä oli koko ajan vanne, joka kiristi valtavasti. Tästä ajasta opin, ettei pidä katsoa, paljonko nyt on tilillä vaan miettiä, paljonko sinne on tulossa, Holma muistelee Julia Thurénin tuoreessa talousraamatussa Kaikki rahasta (Gummerus).

Thurén on haastatellut talousoppaaseen muitakin tunnettuja suomalaisia: raha-asioistaan avautuvat muiden muassa Vappu Pimiä, Iina Kuustonen, Maria Veitola ja Hjallis Harkimo.

Antti Holma kertoo kirjassa, kuinka hän on opetellut suunnittelemaan rahankäyttöä pitkällä tähtäimellä.

– En ole tarjoushaukka, mutta olen hirveän iloinen, jos saan jotain halvemmalla. Omistan kaikki kanta-asiakaskortit, koska minua harmittaa valtavasti, jos olisin saanut jonkun tuotteen kortin avulla kolme euroa halvemmalla. Ajattelen pikkuporvarillisesti, että taksiin pitää olla aina rahaa, Holma kertoo.

”Omistan kaikki kanta-asiakaskortit, koska minua harmittaa valtavasti, jos olisin saanut jonkun tuotteen kortin avulla kolme euroa halvemmalla.”

Holma mainitsee jemmaavansa rahaa säästötilille ja vakuutussäästötilille, johon hän laittoi könttäsumman myydessään asuntonsa. Lisäksi hänellä on vielä yksi sijoitusasunto Suomessa.

Lontoossa asuvalla näyttelijällä kuluu arjessa rahaa vähänlaisesti: huoneen vuokra on edullinen, eikä ruokalaskuun mene kuin joitakin kymppejä viikossa.

– Sen sijaan törsään tyhmiin juttuihin, kuten lentoluokan korottamiseen turistiluokasta bisnesluokkaan tai vaikka hienoon laukkuun. Jos haluan jotain isompaa, vaikkapa digijärkkärin, säästän siivun seuraavasta kolmesta palkkiosta, minkä jälkeen teen ostoksen, Holma kertoo kirjassa.

Viime vuonna Holma kertoi bisnesluokkaharrastuksestaan myös Me Naisille.

– En ikinä säästä lennoissa, vaikka varmaan pitäisi oppia. Mutta mieluummin maksan, että voin marssia jonottamatta suoraan koneeseen ja pitää oman tilani, Holma perusteli.

”Olisin ihan hyvin voinut lainata rahaa ja elää enemmän.”

Hän mainitsi tuolloin myös katuvansa, ettei aikanaan ottanut enempää opintolainaa, vaan teki kaikki loma-ajat töitä tunnollisesti töitä ravintola-alalla ja matkusteli tosi vähän.

– Olisin ihan hyvin voinut lainata rahaa ja elää enemmän. Nuoruus on niin kertaluonteinen asia, ettei sitä olisi kannattanut kuluttaa baaritöihin.

Taannoin Antti Holma paljasti Facebookissa myös kurinalaisen vaatefilosofiansa, johon kuuluu iso läjä pelkästään mustia sukkia. Holma kertoi heittävänsä vuosittain kaikki sukkansa roskiin ja ostavansa tilalle uudet.

– Jos joskus löydän parittoman sukan, vien sen välittömästi ulos talosta, ulkoroskikseen. Näin se ei pääse levittämään entropiaansa jo valmiiksi sotkuiseen elämääni, Antti selitti.

– Luonto ei ehkä kiitä, mutta toisaalta en tee lapsia tähän lohduttomaan väestöräjähdykseen luonnonvaroja kuluttamaan, joten tasoissa ollaan, saatana.