"Heti, kun saan suuni auki, kerron miten säästäisimme budjetista miljoonan." Kuva: Shutterstock
"Heti, kun saan suuni auki, kerron miten säästäisimme budjetista miljoonan." Kuva: Shutterstock

Jos firman ideapäivä ahdistaa tai työtapaamisissa jäät aina tuppisuuksi, se ei luultavasti johdu ideoittesi huonoudesta vaan siitä, että olet introvertti. Näillä yksinkertaisilla keinoilla saat sanaisen arkkusi auki.

Veikö naapuriloosin hölöttäjä taas puheenvuorosi, vaikka sinulla olisi ollut parempi idea? Introverttien eli sisäänpäin kääntyneiden ihmisten ideat ovat aivan yhtä hyviä kuin ekstroverttien lajitoverien, mutta he joutuvat yleensä panostamaan enemmän siihen, että saisivat asiansa esitetyksi julkisesti.

Onneksi Jenkeissä on keksitty apu tähänkin. Nämä Psychology Todayn esittelemän vinkit on suunniteltu alun perin sikäläisen liike-elämän tarpeisiin, mutta ne soveltuvat näppärästi myös meikäläisiin työhaasteisiin. Aiheesta on hiljattain julkaistu kirja, mutta myös maalaisjärki ja pieni henkinen treeni auttavat pitkälle.

 1. Valitse sopiva ympäristö palavereille

Jos olet introvertti, olet rauhallisen keskustelun taitaja, et päällehuutaja. Järjestä siksi työtapaamiset mahdollisimman niin rauhalliseen paikkaan kuin mahdollista. Meluisa ympäristö pakottaa kaikki osallistujat puhumaan tavallista kovemmalla äänellä, mikä häiritsee pohdiskelevaa keskustelua.Tylsä perusneukkari saattaa siis olla parempi kuin vaikka työpaikan ruokala. Jos oikein haluat hifistellä ja valinnan varaa on, vältä kirkkaaksi maalattuja tiloja, koska väritkin vaikuttavat energiaan. Ja neukkari muuten kannattaa tuulettaa ennen tapaamista! Myös liian lämpimien huoneiden sanotaan  sotkevan tunteita ja vaikeuttavan ajattelua.

2. Kysy avoimia kysymyksiä

Helposti sujuvien keskusteluiden salaisuus on yksinkertaisesti se, että suhtautuu kiinnostuneesti keskustelukumppaneihin. Kuulostaa yksinkertaiselta ja muuttuu vielä helpommaksi muutamaa taktiikkaa treenaamalla. Hyvä keino on kysyä keskustelukumppanilta heidän kiinnostuksen kohteistaan kysymyksillä, joihin pitää vastata laajemmin kuin vain kyllä tai ei. Ujokin saa keskustelun jatkumaan, kun painaa mieleensä jonkin vastapuolen kertoman asian ja ottaa sen myöhemmin esille keskustelussa. Näin jutustelu jatkuu ilman kiusallisia taukoja, eikä kenenkään tarvitse olla väkisin puheliaampi kuin onkaan.

3. Osta aikaa ajatuksille

Introvertti tarvitsee usein aikaa pohdiskella, miten muotoilisi sanottavansa, joten nopeissa tilanteissa aivoitukset jäävät helposti kuulematta. Tähänkin on suorastaan hämmentävän yksinkertainen ratkaisu: sano ääneen, että annahan kun hieman pohdin asiaa. Tauko kesken kiivaan suunnittelupalaverin saattaa tuntua jopa pelottavalta ajatukselta, mutta ajatusten järjestely vie vain muutaman sekunnin. Ja kas, valmiiksi muotoiltu idea on kuultavissa!

4. Järjestä pieniä taukoja (vaikka väkisin)

Joskus introvertin pitää jopa hieman huijata. Jos kokouksen tunnelma kuumenee liian hektiseksi, hanki itsellesi vaikka feikki vessahätä.  Tauon aikana rauhoitu ja hengittele syvään. Voit myös esimerkiksi valella kasvojasi ja niskaasi kylmällä vedellä (kyllä, se auttaa muuallakin kuin amerikkalaisissa elokuvissa).

5. Poistu diplomaattisesti

Työtapaamisen loppu ei veny kiusallisesti, kun ilmaisee keskustelukumppanille ajoissa, että seuraavan asian käsittelyn jälkeen sinun on poistuttava muualle. Tästä neuvosta on itse asiassa hyötyä aivan kaikille, olipa sitten millainen ekstrovertti tahansa.

Lue myös:

Ole rohkeasti ujo ja menesty – introverttius ei ole este

Tunnetko introvertin? Pidä hänestä kiinni