Yhä useampi suomalainen on lapseton. Nyt haluamme tietää, miksi juuri sinä olet päätynyt elämään ilman lapsia.

Jos syntyvyys pysyy samanlaisena kuin nyt, 15 vuoden kuluttua Suomessa ei ole enää yhtään maakuntaa, jossa ihmisiä syntyy enemmän kuin kuolee. Tänään julkaistun Tilastokeskuksen väestöennusteen mukaan Suomen väkiluku kääntyy nykyisellä kehityksellä laskuun vuonna 2031.

Ennusteen mukaan vuonna 2035 väkiluku kasvaisi ainoastaan Uudenmaan ja Pirkanmaan maakunnissa sekä Ahvenanmaalla. Näissäkin paikoissa väkiluku kasvaisi ainoastaan sen takia, että ihmiset muuttavat niihin muualta.

Miksi väestön määrä laskee Suomessa näin rajusti? Helsingin Sanomien haastatteleman Väestöliiton tutkimusprofessorin Anna Rotkirchin mukaan syynä on se, että yhä useampi jättää lapset tyystin hankkimatta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Suurin syy syntyvyyden laskuun on se, että esikoisia syntyy vähemmän. Se ennakoi sitä, että tällä sukupolvella lapsettomuus tulee olemaan paljon korkeampaa, Rotkirch kertoo HS:lle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lapsettomuuden taustalla lukuisia syitä

Lapsettomuudella voidaan tarkoittaa niin vapaaehtoista lapsettomuutta kuin sitä, ettei lapsia saada, vaikka niitä haluttaisiin. Lapsettomuuteen voi vaikuttaa hyvin moni asia.

Vuonna 2017 julkaistun Väestöliiton Perhebarometrin mukaan yksi yleinen syy lapsettomuuteen on esimerkiksi epävarma elämäntilanne. Moni alle 30-vuotias kertoi lapsettomuuden syyksi sen, että haluaa edetä urallaan tai ammatissaan.

Vapaaehtoisesti lapsettomien määrä on Suomessa kaksinkertaistunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Perhebarometrin mukaan alle 40-vuotiaiden lapsettomuuteen vaikuttaa suuresti halu tehdä muita kiinnostavia asioita elämässä. Moni kertoi lapsettomuuden syyksi sen, ettei halua luopua omasta elämäntyylistään.

Sarjakuvapiirtäjä Kaisa Leka, 40, kertoi Ei äitimateriaalia -kirjassa, että päätyi vapaaehtoiseen lapsettomuuteen, koska kokee, että monet hänelle tärkeistä asioista olisivat vaikeampia lasten kanssa.

– Kaikki, mikä mua on ikinä kiinnostanut, on sellaista, jota olisi vaikeampi tehdä lasten kanssa: taide, meditaatio, pyöräretket ja jooga ovat minulle henkireikiä, elämäntapa ja keskeinen osa persoonaani. Ystäväni, joilla on lapsia, ovatkin sanoneet minulle suoraan, että älä ikinä hanki lapsia, menetät kaiken tuon, hän kertoi.

Lue lisää suomalaisnaisten ajatuksia vapaaehtoisesta lapsettomuudesta tästä jutusta:

Myös sopivan kumppanin puute ja ajatus siitä, ettei sovi vanhemmaksi nousivat perhebarometrissa keskeisiksi syiksi siihen, miksi lapsia ei ole hankittu. Monen alle 30-vuotiaan lapsettoman mukaan perheenlisäys ei ole omassa parisuhteessa ajankohtainen asia.

Aika usein lastenhankintaan vaikuttaa myös se, ettei kumppani halua lapsia, vaikka itse haluaisi. Kerroimme aiemmin kolmekymppisestä Niku Hoolista, joka teki valinnan lapsettomuudesta, koska hänen puolisonsa ei halunnut lapsia. Voit lukea Nikun tarinan tästä:


Kerro sinun tarinasi 

Teemme lapsettomuudesta ja sen syistä myöhemmin juttua. Oletko 20–40-vuotias, jolla ei ole lapsia? Haluamme kuulla juttua varten sinun tarinasi ja näkemyksesi aiheesta. Vastaa alla olevaan kyselyyn, ja autat meitä samalla jutun teossa. Kommenttejasi voidaan käyttää Me Naisten jutussa.

Juttua muokattu 16.10. klo 8.55: Väestöliiton Perhebarometri on julkaistu vuonna 2017. Aiemmin jutussa kerrottiin, että se olisi julkaistu vuonna 2018. 

Jotenkin sairasta tämä vouhotus.

Maailmassa on ihmisiä tulossa eurooppaan mutta heidän annetaan kuolla laivoihin italian edustalla ja heidän annetaan kuolla rekkoihin ja heitä tapetaan syyriassa pommein ja nälkään ja muissa alueilla joissa amerikka mesoaa saadakseen halpaa öljyä ja tuhotakseen infrastrultuuria maailman varhaisimpiem korjeakulttuurim alueilla, joissa maailman matemaattinen äly on.

Suomessa on työttömänä joka viides ihminen ja saman verran kokee kiusaamista työpaikalla koska kilpailu on kova.

Ruoan ja veden ennustetaan loppuvan ja ruoan ja hengitusilman ja veden mukana saa sisukset täyteen muovia.

Miksi suomalaisten pitää lisääntyä?

Lisäksi suomalaiset ovat kiusaajakansaa. On jääty ilman huomiota lapsena, nyt halutaan että oma lapsi ottaa äänitilan ja kun nuorin lapsi alkaa olla liian iso (5v) kirkumaan, otetaan koira sosiaalisuuden ylläpitämiseksi ja muottiin kuulumisen ja huomion saamiseksi. Toki jotkut pitävät aidosti mutta osa.

Vierailija

On se hyvä, että kaikkien laitoksissa asuvien vanhusten lapset käyvät katsomassa ja auttamassa hoidossakin päivittäin - viikoittain. Me lapsettomat voimme sitten vaan kummastella tätä hoivaviettiä. Kuinkahan monen vanhuksen lapset todella käyvät katsomassa, näkis vaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla