Kuvat
Shutterstock, Anni Saukkolan kotialbumi
Anni Saukkola paljastaa, että Tiedenaisten on tarkoitus pureutua myös hitiksi nousseen ketoilun hyötyihin ja haittoihin lähiaikoina.
Anni Saukkola paljastaa, että Tiedenaisten on tarkoitus pureutua myös hitiksi nousseen ketoilun hyötyihin ja haittoihin lähiaikoina.

Lääkäri Anni Saukkola on yksi kahdeksasta asiantuntijasta Tiedenaiset-Instagram-tilin takana. Tiedenaisten porukka on sitä mieltä, että tutkitulle tiedolle on paikkansa myös somessa. 

– Somessa on valtava määrä tietoa, mutta sen todenmukaisuutta ei valvo kukaan. Silti siihen uskotaan sokeasti.

Näin sanoo lääkäri Anni Saukkola, 25. Hän on yksi kahdeksasta naisesta, jotka päättivät toukokuussa yhdistää voimansa tutkitun tiedon ja tieteen puolesta. Syntyi Tiedenaiset, Instagram-yhteisö, joka on kerännyt muutamassa kuukaudessa yli kolmetoistatuhatta seuraajaa.

– Tavoitteenamme on tehdä tieteestä mediaseksikästä. Somesisältö voi olla samaan aikaan sekä hyödyllistä että viihdyttävää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Instagramin avulla Tiedenaiset pyrkivät tavoittamaan ihmiset, jotka eivät muuten altistuisi tutkitulle tiedolle. Arkisiin kysymyksiin, kuten kuinka treenata oikein tai syödä monipuolisesti, löytyy kyllä helposti vastauksia, mutta somessa jaettujen vinkkien taustalla ei välttämättä ole minkäänlaista tieteellistä pohjaa. Tiedenaiset-tilillä kysymyksiin pureudutaan tieteen kautta mutta ymmärrettävästi. Tähän tyyliin:

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Intuitiivinen = välitön, vaistonvarainen, riippumaton järkeilystä ja käsitteistä.⁣ Syöminen = ruuan nauttiminen.⁣ Intuitiivinen syöminen = valita syödäkseen ruokia, jotka tuottavat hyvää oloa, ilman keskittymistä ruuan ravintosisältöön. ⁣ ⁣ Oletko intuitiivinen syöjä?⁣ ⁣ Jos syöt itsellesi mieluisaa ruokaa hyvällä omallatunnolla silloin, kun sinulla on nälkä ja lopetat syömisen, kun olet kylläinen, on syömisesi luultavasti hyvin intuitiivista. ⁣ ⁣ Jos sen sijaan rajoitat syömiäsi ruokia, ruokamääriä ja -aikoja ennalta määritettyjen sääntöjen mukaisesti ja koet syyllisyyttä jos poikkeat niistä, on syömisessäsi hyvin vähän tilaa intuitiiviselle päätöksenteolle.⁣ ⁣ Yksinkertaisesti kuvattuna intuitiivinen syöminen on syömistä kehon viestien mukaisesti. Parhaassa tapauksessa intuitiivisen syömisen taitoa ei olla koskaan menetettykään ja syömiseen on säilynyt mutkaton suhde.⁣ ⁣ Mikäli intuitiivisuuden on kuitenkin kadottanut syömisen vahvan ulkoisen ohjauksen, kuten esimerkiksi laihduttamisen seurauksena, on syömisen normalisoiminen paikallaan.⁣ ⁣ Syömisen intuitiivisuuden kannalta olennaista on oppia kuuntelemaan ja kunnioittamaan kehon nälkä- ja kylläisyyssignaaleja ja antaa niiden ohjata syömisen aloittamista ja lopettamista.⁣ ⁣ Kehon nälkä- ja kylläisyyssignaalien normalisoiminen on ensimmäinen askel, jotta intuitiivisuuden toteuttaminen on ylipäätään mahdollista. Kehon signaalien normaali toiminta vaatii riittävää syömistä, säännöllistä ateriarytmiä ja myös ruokavalion laadullisilla tekijöillä on merkitystä. Myös muut elintapatekijät, kuten riittävä uni ja liikunta sekä stressinhallinta ovat olennaisessa osassa kehon signaalien "virittämisessä".⁣ ⁣ Nälkä- ja kylläisyyssignaalien normalisoitumisen jälkeen aletaan opettelemaan niiden mukaista syömistä. Tärkeää on oppia miten oma keho viestii nälästä ja kylläisyydestä.⁣ ⁣ Jotta ruuasta voidaan nauttia ilman syyllisyyttä, tulee pyrkiä pois ruokien arvottamisesta terveellisiin ja epäterveellisiin. Tämä kohta on monille haasteellinen ja vaatii aikaa. ⁣ ⁣ Intuitiivinen syöminen ei ole dieetti vaan matka kohti oman kehon tuntemista. Lopullisena tavoitteena on saavuttaa terve suhde ruokaan ja kehoon.⁣ . 🌸 Jasmiina

A post shared by tieto | vastuu | terveys (@tiedenaiset) on

– Esimerkiksi No pain no gain on mainoskampanjasta muotoutunut motivaatiolause, joka on saanut ihmiset uskomaan, ettei treeni ole onnistunut, jos seuraavana päivänä ei satu lihaksiin. Yleensä lihaskipu kuitenkin kertoo siitä, että keho on tehnyt jotain uutta, ei treenin tehosta, Anni kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Arkipäivän valinnat voi tehdä joko perustuen tieteeseen tai mututuntumaan. Annin mukaan on ongelmallista, että törmäämme mututuntumaan tiedettä useammin. 

Ei mikään miesten pelikenttä

Mutuilun muodostamia myyttejä lähti purkamaan asiantuntijoita seitsemältä eri alalta. Osaamista löytyy lääke-, terveys-, liikunta- ja ravitsemustieteestä sekä kasvatus-, yhteiskunta ja uskontotieteestä.

Annin mukaan se, että perustajista kaikki ovat naisia, oli sattumaa. Sittemmin siitä on tullut osa ryhmän identiteettiä – tiede ei ole enää pelkästään miesten pelikenttä. Myös seuraajista 95 prosenttia on naisia.

Annin mukaan seuraajia kiinnostavat eniten aiheet, joista some ja media puhuu ilman Tiedenaisiakin. Kysymyksiä on tullut niin ketogeenisestä ruokavaliosta kuin auringon aiheuttamista vaurioistakin.

– Samaan aikaan, kun mediassa kerrotaan keinoja, joilla välttää ihon palaminen, jää varjoon se, että jo pelkästään ihannoimamme rusketus kertoo ihon vaurioitumisesta. Ihon vaurioituminen ei edellytä palamista, vaikka se toki on vahingoista äärimmäisin.

Seuraajien palaute on ollut positiivista ja kertoo, että helposti purtavalle ja viihteelliselle tieteelle todella on kysyntää. Asiantuntemus sopii hyvin selfieiden ja kissakuvien keskelle.

Vierailija

Fakta voittaa fiktion aina ennemmin tai myöhemmin. Ongelmana on ollut, että tiedeyhteisö on karsastanut tieteen popularisointia. Aivan kuin se, että faktoat kerrotaan keskivertokansalaiselle yksinkertaistettuna viestinä perusteluineen, vähentäisi tieteen arvoa.

Kyllä minä ilahdun tiedosta, että kuussa on tällä hetkellä 30 000 karhukaista, tai katselee lumoutuneena valokuvaa mustasta aukosta, tai että viikinkejä oli palkkasotureina Konstantinopolissa usean sadan vuoden ajan ja loppuvaihessa heitä kutsuttiin "Keisarin viinileileiksi". Vaan en silti lukisi satoja sivuja tutkimusraportteja ja kuvauksia menetelmistä, saadakseni tuon tiedon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla