Tervetuloa Turkuun! Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Johansson
Tervetuloa Turkuun! Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Johansson

Oletko saanut ystäväksesi turkulaisen? Sinä onnekas!

Turkulainen on iha hualel loistoystävä, koska...

 1. Turkulainen rakastaa kaupunkiaan ja on aina perillä uusista, mielenkiintoisista paikoista. Pyydä turkulaista ystävääsi viemään sinut föritansseille Aurajoen yli tai herkuttelemaan Gaggui Kaffelaan, joka on todellinen leivonnaisten ja romantiikan tyyssija.
 2. Turkulaiselta opit menneen konditionaalin käytön kuin huomaamatta. Kuuntele vain hetki ja olet mestari: ”Mun siskolle syntys eilen lapsi!”
 3. Turkulaiset kysymyssanat ovat omaa luokkaansa. Turun murteen kauneimmaksi sanaksi valittu kui tarkoittaa vastoin luuloja miksi, ei miten. Kuka-sanan sijasta turkulaiset käyttävät sanaa ketä
 4. Turkulainen on Suomen espanjalainen. Hänen elämänsä perustuu hedonismiin eli viiden tunnin brunsseihin, jokilaivoilla istuskeluun, Michelin-ravintoloissa syömiseen ja tietenkin paikallisten bändien fanittamiseen. Kukapa ei moisesta pitäisi!
 5. Turkulainen on aina vieraanvarainen. Turkua ihastelevat turistit majoitetaan vaikka retkipatjalle. Jos taas kaupunkia väheksyy, majapaikan löytäminen voi olla haasteellista. 
 6. Turkulainen on aina valmis seikkailuun. Ehdota vaikkapa kuutamouintia Samppalinnassa tai kohtaamista keskellä yötä torin grillikioskilla. Turkulainen on hyvä grillikioskikaveri, sillä hän ei koskaan joudu tappeluihin. 
 7. Jos ystävänä on turkulainen, on myös suuri todennäköisyys, että hänellä, hänen sukulaisellaan tai hänen tuttavallaan on mökki Turun saaristossa. Muualla kuin Turussa meren äärellä oleillut suomalainen ei ehkä tiedä, millainen on oikea saaristo. Sen pääsee kokemaan, kun vihdoin pääsee veneilemään Turun saaristoon.
 8. Ja vaikka mökille ei pääsisikään, turkulainen kaveri on ainakin hyvä syy suunnata perinteiselle Tukholman-risteilylle kerrankin Turusta käsin. Silloin saariston näkee ainakin laivasta.
 9. Turkulainen huumori on mainiota. Se on raikasta, eikä satuta ketään tai mene henkilökohtaisuuksiin.
 10. Mistä turkulainen on huumorintajun itseensä imenyt? Se on tietenkin kehittynyt vuosikymmenten varrella siitä syystä, että koko muu Suomi kertoo turkulaisista vitsejä! Turkulaisuus taipuu helposti huumoriksi. Putous-ohjelmassa Aku Hirviniemen esittämä Samppa Linna ja hänen hokemansa ”miälenvikast läppändeerust” edustaa turkulaisuutta, kuten myös klassiset turkulaisvitsien hassua murretta puhuvat hahmot Matti ja Teppo. 
 11. Turkulainen on innovatiivinen. Turussa on keksitty monille rakennuksille hyötykäyttöä: koulusta on tehty kapakka, apteekista on tehty kapakka, pankista on tehty kapakka ja vessastakin on tehty... mitäs muutakaan kuin kapakka.
 12. Turkulainen on nöyrä. Vaikka Turku on Suomen entinen pääkaupunki, turkulaiset eivät tee siitä suurta numeroa. Paitsi välillä. Kyllähän ne huimat kolme vuotta Suomen pääkaupunkina ovat edelleen hehkuttamisen arvoisia. 
 13. Turussa opiskeleva ystäväsi on todennäköisesti suorittanut perinteisen korkeakoulututkinnon lisäksi myös Akateemisen Aurajokilaivuritutkinnon eli AATUN. Onhan se mahtavaa, jos ystäväpiiriin kuuluu matruusi, perämies, kapteeni tai amiraali!
 14. Turkulainen on rento ja leikkisä. Katsokaa vaikka turkulaisten ylpeyttä eli Robinia! Hänkin käyttää niin hauskasti eriparikenkiä. Lisäksi Turku on ainut kaupunki, jossa nähdään possun ja ankan risteytys. Tosikonkin suupielet kääntyvät ylöspäin, kun ajaa Posankka-patsaan ohi. 
 15. Turun murre särähtää korvaan monen mielest, mut kumminki torellisuudes hän o kaunist ja pehmeet. Mauno Koivistoki puhus sitä aikoinaan. Kukapa ei haluais ystäväksse turkulaist, joka puhuu kaunist murret!