Tarvitsenkohan nämä kaikki vaatteet oikeasti?
Tarvitsenkohan nämä kaikki vaatteet oikeasti?

Kokosimme viisi vinkkiä, jotka kannattaa muistaa sovituskopissa.

Hutiostokset harmittavat ja ovat tarpeetonta rahanhukkaa. Turhien ostosten välttäminen on myös ekologisuuden kannalta järvevää. Haastattelemamme vaatealan ammattilaiset ovat kertoneet, että omasta vaatekaapin sisällöstä voi saada pienillä konsteilla enemmän irti.

Muotisuunnittelija Teemu Muurimäen mukaan uuden ilmeen voi saavuttaa joskus ihan vain yhdistelemällä vanhoja vaatteita ja asusteita uudella tavalla.  Myös stylisti Susanna Björklundin mielestä vaateostoksilla on kannattavaa pitää mielessä jo kotoa löytyvät vaatteet.

– Kannattaa miettiä, mihin jo omistamiinsa vaatteisiin uuden tuotteen voi yhdistää. Mieti myös, millaiset vaatteet jäävät helpoimmin kaappiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mutta mitä siellä sovituskopissa sitten kannattaa tehdä, jotta mukaan kotiin tarttuisi vain hyviä löytöjä? Kysyimme asiaa vaatesuunnittelija ja -valmentaja Outi Pakariselta

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pakarisen mielestä vaateostoksilla kannattaa panostaa arkivaatteisiin – ne ovat suurimman osan ajasta päälläsi. Myös oman tyylin tunnistaminen on tärkeää.

Katso alta Outin viisi vinkkiä, joiden avulla hutiostokset voi todennäköisemmin välttää.

1. Kysy itseltäsi turvakysymykset

Jo vaateostoksille lähtiessä olisi hyvä miettiä mitä on ostamassa, mihin käyttötarkoitukseen ja miksi. Sovituskopissa kannattaa esittää itselleen muutama kysymys: Tarvitsenko tätä vaatetta? Missä tilanteessa käyttäisin sitä? Onko vaate helppo yhdistää olemassa oleviin vaatteisiin, ja onko se oikeasti omantyyliseni?

2. Luota fiilikseen

Vaatteen pitäisi tuntua omalta heti, kun sen vetää päälleen. Jos vaate päällä ei tule hyvä fiilis, kannattaa se jättää suosiolla ostamatta. Fiilikseen kannattaa vahvasti luottaa! Lisäksi kannattaa huomioida oma luontainen tyyli ja se, millaisia vaatteita useimmin pukee päälleen. Esimerkiksi tänä kesänä ostettu villi printtitoppi voi tuntua nopeasti aikansa eläneeltä.

3. Hyvä istuvuus

Sopivassa vaatteessa on hyvä olla ilman, että sitä täytyy paljoa nykiä paikoilleen. Vaate ei myöskään saisi kiristää vääristä paikoista, ja siinä pitäisi olla hyvä liikkua. Vaate päällä kannattaa hieman liikuskella sovituskopissa: nostella käsiä, kävellä sovituskopin ulkopuolella ja istua tuolille. Silloin huomaa, jos vaate on liian kireä tai esimerkiksi hihat tai helma liian lyhyet.

4. Syynää yksityiskohdat

Kestävimmät vaatteet ovat malliltaan usein melko simppeleitä. Niissä ei ole liikaa erikoisia yksityiskohtia ja leikkauksia. Laadukkaissa vaatteissa saumat on ommeltu suoraan, eikä niistä törrötä lankoja. Kannattaa aina myös kääntää vaate nurinpäin ja tarkastella, kuinka se on viimeistelty. Syynääminen on suositeltavaa!

5. Kurkkaus pesulappuun

Ennen ostopäätöstä on hyvä miettiä, millainen vaatehuoltaja itse on. Pesulapusta selviää materiaalin lisäksi myös pesuohjeet. Jos vaatteiden käsinpesu aiheuttaa inhonväristyksiä, sellaista pesua vaativaa vaatetta ei kannata ostaa. Toiset jaksavat hoitaa vaatteita paljon, toiset taas arvostavat enemmän helppoutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla