Kuvat
HBO, Getty Images
Shirley Chisholm (vas.), Bella Abzug, Gloria Steinem ja Betty Friedan muistuivat ihmisten mieliin Mrs. America -sarjan ansiosta. Vain Steinem on enää elossa.
Shirley Chisholm (vas.), Bella Abzug, Gloria Steinem ja Betty Friedan muistuivat ihmisten mieliin Mrs. America -sarjan ansiosta. Vain Steinem on enää elossa.

Joko koukutuit HBO:n Mrs. America -sarjaan? Kaikki sarjaa seuranneet tunnistavat tarpeen rynnätä googlaamaan päähenkilöiden esikuvina olleita todellisia, amerikkalaisen naisasialiikkeen voimahahmoja.

Oliko Gloria Steinem oikeasti noin beibsi? Mitä tapahtui Shirley Chisholmille, joka tähtäsi ensimmäisenä mustana naisena Yhdysvaltojen presidentiksi?

Shirley Chisholmista (sarjassa Udo Azuba) ei tullut presidenttiä, mutta hänet valittiin Yhdysvaltain kongressiin ensimmäistä kertaa vuoden 1968 vaaleissa. Chisholm toimi edustajainhuoneen jäsenenä yhteensä seitsemän kaksivuotiskautta, joiden jälkeen hän keskittyi opettamiseen.

Sosiaalinen oikeudenmukaisuus oli Chisholmille tärkeintä, ja sarjasta välittyvä kuva vahvasta ja suurisydämisestä tienraivaajasta on varsin totuudenmukainen. Marraskuussa 2015, lähes 11 vuotta kuolemansa jälkeen, Chisholm palkittiin Yhdysvaltain korkeimpiin kunniamerkkeihin kuuluvalla Medal of Freedomilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Uzo Aduba esittää Shirley Chisholmia, joka teki poliittista historiaa.

Psykologiaa opiskellut Betty Friedan (sarjassa Tracey Ullman) eli kotiäidin elämää lähiössä, kunnes kirjoitti menestysteoksen The Feminine Mystique (suom. Naisellisuuden harhat). Naisten haastatteluihin perustunut teos paljasti, kuinka moni amerikkalainen nainen koki syvää tyytymättömyyttä ja turhautumista yhteiskunnassa, joka oletti naisen uhraavan elämänsä puolisonsa ja lastensa hyvinvoinnille.

Bettyn avioliitto ei kestänyt hänen menestystään. Vuonna 1966 Friedan oli perustamassa Yhdysvaltojen kansallista naisjärjestöä NOW:ta, joka kampanjoi muun muassa aborttioikeuden, tasa-arvoisen palkkauksen sekä äitiyslomien puolesta. Vuonna 2006 menehtynyt

Friedan oli kuitenkin aina hyvin kriittinen radikaalifeministejä kohtaan.

Tracey Ullmanin esittämä Betty Friedan huomasi 1960-luvulla, että kotirouvat olivat onnettomia.

Venäjänjuutalaisesta perheestä ponnistanut Bella Abzug (sarjassa Margo Martindale) havahtui jo nuorena naisten eriarvoiseen asemaan uskonnollisessa yhteisössään. Vuonna 1920 syntynyt Abzug valmistui juristiksi aikana, jolloin naiset olivat ammattikunnassa vielä harvassa.

Lempinimellä ”Battling Bella” tunnettu Abzug vaikutti vuosia Yhdysvaltain kongressissa ja tuli tunnetuksi myös aktiivisena Vietnamin sodan vastustajana. Hän kuoli vuonna 1998 sairastettuaan monta vuotta rintasyöpää.

Rose Byrne vakuuttaa Gloria Steinemina.

Gloria Steinem (sarjassa Rose Byrne) oli myös tosielämässä näyttävä nainen, jonka kampauksestakin tuli ikoni. Vuonna 1963 Steinem soluttautui Playboy-klubille puputytöksi ja kirjoitti kokemuksistaan artikkelin, joka oli sensaatio.

Feministisen Ms.-aikakauslehden perustajiin kuuluneen Steinemin silmät naisen asemaan patriarkaatissa oli avannut oman äidin kohtalo; hän joutui jo lapsena näkemään läheltä, miten tylysti yhteiskunta kohteli naista, joka kärsi mielenterveysongelmista.

Urallaan Steinem ajoi etenkin aborttioikeutta ja seksuaalisten vähemmistöjen asiaa. Steinemille itselleen oli tehty laiton abortti 22-vuotiaana.

Sarjassa nelikymppinen Steinem kammoaa ajatusta avioliitosta. Hän kuitenkin avioitui lopulta vuonna 2000. Sittemmin leskeksi jäänyt Steinem asuu yhä New Yorkissa ja on vielä 86-vuotiaana aktiivinen kirjoittaja ja luennoitsija.

Sisältö jatkuu mainoksen alla