Paula Noronen vastaa humoristisessa juttusarjassa Me Naisten lukijoiden kinkkisimpiin arjen kysymyksiin. Jos kaipaat asiatonta totuutta asiaasi, Noronen neuvoo!

Lukija kysyy: ”Lapset  pyytävät, että kerro äiti siitä, kun sinä olit nuori. En tiedä mitä kertoisin, koska 1980-luku oli niin tylsä. Mitä kertoisin?” Sanna

Noronen vastaa: Sanna, ei hätää! Luettelen sinulle tässä paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia kultaisesta 80-luvusta:

  • Matkapuhelimet olivat niin suuria, että jos sellaisen kerran nosti korvalle, ei sitä kannattanut laskea enää alas. Akku kesti ehkä viisi minuuttia, mutta oli puhelimen raahaaminen silti sen arvoista.
  • 80-luvulla hiuksissa oli muotia pitää edessä hiustorttua. Se oli niin ikään kuin ylös vedetty seinä, jonka pysyminen pystyasennossa taattiin ilmastoa tuhoavalla hiuslakalla. Hiustortun sisälle mahtui tavaraa jopa tikkareista kotiavaimiin.  Sytkäriä sinne ei kannattanut tunkea, koska hiuslakan ja tulen yhdistelmä oli aina huono ja enteili lyhyttä elinikää. -
  • 80-luvulla autoissa ei ollut ilmastointia ja usein takapenkillä pyörryttiin. Turvavöitä ei pidetty ja yksi suosituimpia leikkejä oli kellahtaa takapenkin yläosasta suoraan muiden päälle.
  • Tilliliha oli 80-luvun suurinta herkkua. Se oli jättimäinen lihaköntsä, jota tarjottiin usein kouluruoaksi. Tilliliha lillui harmaassa kastikkeessa ja tuoksui vanhoille sukille. Lihan ominaishaju oli pyritty peittämään tillillä, mutta se ei auttanut. Tilliliha saattoi jumittua kurkkuun ja lähteä pois vasta vuosien kuluttua.
  • Rosvo ja poliisi -leikkiä leikittiin ulkona. Siinä toinen joukkue oli rosvoja ja toinen poliiseja. Rosvot vietiin ”vankilaan” ja sitten he yrittivät karata sieltä. Osa jatkoi leikkiä vielä oikeiden poliisien kanssa sekä Keravan nuorisovankilassa.
  • Rusketus hankittiin Kanariansaarilta. Rannalle mentiin keskellä pahinta keskipäivän paahdetta ilman suojakertoimia. Jos rusketusta ei viikon lomareissun aikana tullut, rahat menivät hukkaan.
  • Koulumatkat kuljettiin yksin ilman vanhempia. Lapsi laitettiin ensimmäisellä luokalla matkaan reppu selässä ja toivotettiin onnea koulutielle. Kun lapsi pääsi yhdeksänneltä luokalta, hänet tultiin hakemaan. Tai ei oikeastaan, mutta oltiin kotona, kun hän saapui.
  • Terveydenhoitaja oli henkilö, joka oli koulussa päivittäin. Hän auttoi kaikessa. Jos polveen tuli haava, sai terveydenhoitajalta hakea laastarin. Hän auttoi myös vakavammissa asioissa kuten raskauteen liittyvissä. Oman kouluni terveydenhoitaja neuvoi erästä luokkamme tyttöä, joka pelkäsi olevansa raskaana, että ”kävele nakkikioskin ohi ja jos oksettaa, niin todennäköisesti olet raskaana.”

Toivottavasti tästä oli apua!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Paula on nyt päässyt samaan asemaan suomalaisten elämässä kuin tilliliha 80-luvulla...

Itse en kuitenkaan pitänyt tillilihaa kovinkaan pahana ja mukavahan haarukkaan survaistua tillilihaa on lipsutella se on riittoissaa kuin fairy joka jo silloin sai nyrkin ja hellan välissä viihtyvän kotirouvan kädet pysymään pehmeinä, vaikka muuten saattoikin emäntä näyttää pandalta jos isäntä ei arvostanut tillilihaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla