Kuvat
Shutterstock
Varoitus! Tämä testi antaa haastetta kokeneellekin kielinerolle.
Varoitus! Tämä testi antaa haastetta kokeneellekin kielinerolle.

Tässä erinomainen mahdollisuus osoittaa todellinen kielineroutesi!

Oletko joskus miettinyt, mitkä ovat suomen kielen yleisimmät sanat? Ehkä osaat arvata muutaman, mutta tiedätkö kymmenen yleisintä? Nyt on aika ottaa asiasta selvää.

Kotimaisten kielten keskuksen artikkelista selviää, että kirjoitetun suomen kielen sanaston yleisyyssuhteita on tutkittu muutamaan otteeseen. Vuonna 1979 valmistui noin 430 000 sanaesiintymään perustuva arvio kymmenestä yleisimmästä sanasta.

Sittemmin tutkitun aineiston koko on kasvanut huomattavasti. Vuoden 2001 tutkimuksessa taajuus laskettiin tietokoneohjelman avulla 21 miljoonan sanan tekstipankista. Mukana oli lähinnä sanomalehtitekstiä, kirjoja ja aikakauslehtiä. Analyysissa selvitettiin paitsi sanojen yleisyys myös esimerkiksi sanan, lauseen ja virkkeen keskimääräiset pituudet. Knoppitietona tulevaisuuden pätemisiä varten: ne olivat 8,5 kirjainta ja 6,8 ja 11,1 sanaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nyt löpinät sikseen! Aloita testi alta ja katso, kuinka monta kirjoitetun suomen kielen yleisimmistä sanoista tiedät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kieli tekee kansan

Olkaamme ylpeitä eksoottisesta kielestämme ja vaalikaamme sitä. Suomen kieli kuuluu kymmenen vanhimman yhä puhutun kielen joukkoon esim. heprean kanssa. Englannin kieli on suomen kieleen verrattuna hätinä vauva iässä. Me puhumme harvinaista ns. muinaiskieltä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla