Kunnon liikenneruuhka on hieno, joukkoja yhdistävä kokemus. Kuva: Shutterstock
Kunnon liikenneruuhka on hieno, joukkoja yhdistävä kokemus. Kuva: Shutterstock

Neljä vai kolme sekuntia? Eri turvaväleissä on vissi ero. Me Naisten testillä selvität, kuinka hyvin osaat arvioida etäisyyksiä.

Kulutitko kesällä suomalaista tieverkostoa? Potuttiko kanssa-autoilijoiden toiminta kertaakaan?

Jos ei, hienoa. Jos potutti, et ole yksin. Kun monta autokuntaa on yhtä aikaa liikkeellä, ei ole ihme, jos muut toimivat omasta mielestä väärin ja itse on muiden silmissä täysi törppö.

Helsingin Sanomat esimerkiksi julkaisi vähän aikaa sitten selvityksen suomalaisten ohittelusta. Teille mahtui niin yli- kuin alinopeuksiakin sekä peltipoliisin kohdalla jarruttelua, pumppaavaa ajoa ja muuta vänkää. Jutun lukijat kiinnittivät huomiota myös videolla näkyvän testiauton tapaan väistää ohituskaistalle antaakseen tilaa moottoritielle liittyvälle, vaikka sitä ei suositella.

Suurimpaan osaan liikenteen piinakohdista ja riskeistä on olemassa helppo ratkaisu: riittävän turvavälin pitäminen.

Sen nostaa esille myös Helsingin Sanomien jututtama asiantuntija, liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen. Hänen mukaansa sopiva turvaväli on maantienopeuksissa neljä sekuntia. Turvaväli on Heiskasen mukaan riittävä myös silloin, kun nopeuttaan pystyy säätelemään pelkän kaasupolkimen avulla.

Käytännössä toisen neljä sekuntia saattaa kuitenkin olla toisen kaksi. Joku saattaa muistaa autokoulussa puhutun myös kolmesta sekunnista. Millainen siis riittävä turvaväli oikeasti on? Tee Me Naisten testi ja selvitä, osaatko arvioida! Ajonopeus testikuvissa on noin 80 kilometriä tunnissa.

Näin kuvat toteutettiin:

Testikuvien turvavälit on arvioitu sekuntikellon avulla, joten ne ovat melko tarkkoja mutta eivät välttämättä täydellisiä – kuten ei ole kenenkään arviointikyky liikenteessä muutenkaan. Ajaessa turvaväliä on myös helpompi arvioida kuin kuvasta laskemalla sekunteja tienvarren maamerkkien ohittamisesta.

Lisäksi kuljettajan kokemus on todennäköisesti liikenteessä hieman erilainen kuin kameran linssin läpi katsottuna. Kuvat on myös otettu apukuskin paikalta, minkä vuoksi ne eivät vastaa täydellisesti kuljettajan näkymää. Eri sekuntimäärien välinen ero on kuitenkin selkeästi havaittavissa.

Juttua muokattu 29.8.2018 klo 9.05: Lisätty tieto ajonopeudesta testin lisäksi myös leipätekstiin.

Vierailija

Tiedätkö, miltä näyttää sopiva turvaväli? Tee kuvatesti ja selvitä, osaatko arvioida!

Turvaväli on sellainen että jos edellä ajava tekee äkkijarrutuksen eikä takana tulija huomaa, peräänajo nopeus ei saa olla yli 30 km/h isompi eli jos esim. 80:n nopeudessa etummainen auto kerkeää pysähtyä niin törmäysnopeus on 80 km/h ja ruumiita tulee. Todellisuudessa peräänajot johtuvat kun ei keskitytä ajamiseen ja liikenteen seuraamiseen. Pitkät ajovälit on tosiasiassa iso vitsi ja vaarallista touhua.
Lue kommentti

Jes, Eva, Noora, Sana, Isak ja kaikki muut Skamin suosikkityypit ovat taas täällä!

Jäitkö sinäkin pari vuotta sitten koukkuun Skamiin? Et ole todellakaan ainoa.

Megasuosittu teinisarja puhutti vuonna 2017 kaikenikäisiä suomalaisia, ja sarjan neljäs kausi keräsi miljoonia katseluita Yle Areenassa. Luonnollisesti, kun sarjan ilmoitettiin päättyvän, moni pettyi.

Nyt jokaiselle sarjaa ikävöimään jääneelle on kuitenkin luvassa hyviä uutisia. Sarjan ihanien tyyppien maailmaan pääsee pian uppoutumaan kirjasarjan muodossa!

Sarjaa kustantava WSOY kertoo tiedotteessaan, että kirjasarja sisältää SKAM:in alkuperäiset käsikirjoitukset, poisleikattuja kohtauksia sekä käsikirjoittaja–ohjaaja Julie Andemin kommentteja näyttelijöille ja tekijäryhmälle. Lisäksi Andem on kirjoittanut kirjasarjaa varten jokaiseen kauteen uuden johdannon ja lopetuksen.

– SKAM:in vaikutus ylettyy maailmanlaajuisesti paitsi eri-ikäisiin katsojiin myös käsikirjoittajiin ja tuottajiin yli mediarajojen. Kirjasarja jättää aikamme merkittävimmästä mediailmiöstä fyysisen jäljen historiaan ja on Evan, Nooran, Sanan ja Isakin faneille todellinen aarre, kertoo WSOY:n lasten- ja nuortenkirjojen kustantaja Paula Halkola tiedotteessa.

Miksi teineille suunnattu Skam onnistui hurmaamaan aikuisetkin? Lue lisää tästä: 

Sienimetsällä tärkeintä on tunnistaa sienet, jotka aikoo kerätä. Mutta kuinka hyvin Suomen sienistö on kokonaisuudessaan sinulla hallussa?