Me Naiset
|
Marjut Laukia
Kunnon liikenneruuhka on hieno, joukkoja yhdistävä kokemus. Kuva: Shutterstock
Kunnon liikenneruuhka on hieno, joukkoja yhdistävä kokemus. Kuva: Shutterstock

Neljä vai kolme sekuntia? Eri turvaväleissä on vissi ero. Me Naisten testillä selvität, kuinka hyvin osaat arvioida etäisyyksiä.

Kulutitko kesällä suomalaista tieverkostoa? Potuttiko kanssa-autoilijoiden toiminta kertaakaan?

Jos ei, hienoa. Jos potutti, et ole yksin. Kun monta autokuntaa on yhtä aikaa liikkeellä, ei ole ihme, jos muut toimivat omasta mielestä väärin ja itse on muiden silmissä täysi törppö.

Helsingin Sanomat esimerkiksi julkaisi vähän aikaa sitten selvityksen suomalaisten ohittelusta. Teille mahtui niin yli- kuin alinopeuksiakin sekä peltipoliisin kohdalla jarruttelua, pumppaavaa ajoa ja muuta vänkää. Jutun lukijat kiinnittivät huomiota myös videolla näkyvän testiauton tapaan väistää ohituskaistalle antaakseen tilaa moottoritielle liittyvälle, vaikka sitä ei suositella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suurimpaan osaan liikenteen piinakohdista ja riskeistä on olemassa helppo ratkaisu: riittävän turvavälin pitäminen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sen nostaa esille myös Helsingin Sanomien jututtama asiantuntija, liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen. Hänen mukaansa sopiva turvaväli on maantienopeuksissa neljä sekuntia. Turvaväli on Heiskasen mukaan riittävä myös silloin, kun nopeuttaan pystyy säätelemään pelkän kaasupolkimen avulla.

Käytännössä toisen neljä sekuntia saattaa kuitenkin olla toisen kaksi. Joku saattaa muistaa autokoulussa puhutun myös kolmesta sekunnista. Millainen siis riittävä turvaväli oikeasti on? Tee Me Naisten testi ja selvitä, osaatko arvioida! Ajonopeus testikuvissa on noin 80 kilometriä tunnissa.

Näin kuvat toteutettiin:

Testikuvien turvavälit on arvioitu sekuntikellon avulla, joten ne ovat melko tarkkoja mutta eivät välttämättä täydellisiä – kuten ei ole kenenkään arviointikyky liikenteessä muutenkaan. Ajaessa turvaväliä on myös helpompi arvioida kuin kuvasta laskemalla sekunteja tienvarren maamerkkien ohittamisesta.

Lisäksi kuljettajan kokemus on todennäköisesti liikenteessä hieman erilainen kuin kameran linssin läpi katsottuna. Kuvat on myös otettu apukuskin paikalta, minkä vuoksi ne eivät vastaa täydellisesti kuljettajan näkymää. Eri sekuntimäärien välinen ero on kuitenkin selkeästi havaittavissa.

Juttua muokattu 29.8.2018 klo 9.05: Lisätty tieto ajonopeudesta testin lisäksi myös leipätekstiin.

Vierailija

Turvaväli on sellainen että jos edellä ajava tekee äkkijarrutuksen eikä takana tulija huomaa, peräänajo nopeus ei saa olla yli 30 km/h isompi eli jos esim. 80:n nopeudessa etummainen auto kerkeää pysähtyä niin törmäysnopeus on 80 km/h ja ruumiita tulee. Todellisuudessa peräänajot johtuvat kun ei keskitytä ajamiseen ja liikenteen seuraamiseen. Pitkät ajovälit on tosiasiassa iso vitsi ja vaarallista touhua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla