Kuvat
Shutterstock
”Apua, menikö se yhteen vai erikseen?”
”Apua, menikö se yhteen vai erikseen?”

Ani harva suomalainen kirjoittaa sanaparin ani varhain oikein.

Suomalainen koululaitos on siitä hieno systeemi, että sen vaikutuspiirissä valtaosa meistä oppii kirjoittamaan jokseenkin oikein. Peruskoulun aikana erilaisia oikeinkirjoitussääntöjä tankataan tunnista toiseen eri luokka-asteilla.

Suomi ei kuitenkaan ole erityisen helppo kieli. Yksi kielemme kimuranteimmista sääntökoodistoista liittyy yhdyssanoihin ja sanaliittoihin. Siinä missä esimerkiksi englannin kielessä yhdyssanoja ei juuri ole, suomessa monet sanaparit synnyttävät kysymyksen siitä, kirjoitetaanko ne yhteen vai erikseen.

Me Naiset laati hiljattain testin, jossa voi testata omia taitojaan yhdyssanojen ja sanaliittojen oikeinkirjoituksessa. Testi on ollut varsin suosittu. Se on tehty tähän mennessä jo yli 50 000 kertaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos et ole vielä testannut taitojasi, pääset testiin tästä:

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pääsääntöisesti oikeinkirjoitussäännöt olivat testin tehneillä hyvin hallussa. 92 prosenttia vastaajista sai yli puolet kysymyksistä oikein. Esimerkiksi sanat paloauto, suomenkielinen ja 100-vuotias olivat heittämällä helppoja yli 90 prosentille vastaajista. 96 prosenttia vastaajista tiesi, että viime keväänä kirjoitetaan erikseen.

Todellisia kielitietäjiä vastaajien joukossa oli melko vähän. 18 prosenttia testin tehneistä sai kysymyksistä yli 12 kohtaa oikein. Täysiin pisteisiin ylti vain prosentti vastaajista.

Kaikista vaikeimmaksi sanapariksi testissä osoittautui sanaliitto ani varhain, jonka osasi kirjoittaa erilleen vain 29 prosenttia vastaajista. Vaikea oli myös sana jotenkuten. 68 prosenttia vastaajista olisi halunnut kirjoittaa sen virheellisesti erikseen.

Jos sielusi janoaa lisää kielitestejä, tee seuraavaksi sijamuototestimme...

...tai sanastotestimme. 

Vierailija

English teacher kirjoitti:
Tekstin väite ”englannin kielessä ei juuri ole [yhdyssanoja]” ei pidä paikkaansa. Yhdyssana on mikä tahansa sana, joka koostuu useasta sanasta, jotka yhdessä tarkoittavat täysin eri asiaa kuin erikseen, esim. ’football’ tai ’ice cream’. Englannissa yhdyssanat tosin kirjoitetaan usein erikseen, toisin kuin suomen kielessä.

Erikseen kirjoitettavia yhdyssanoja ei ole olemassakaan. Silloin on kyseessä sanaliitto eikä yhdyssana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla