Kuvat
Sanoma-arkisto / Erkki Laine
Aira Samulin kahvilla vuonna 1998. Tarina ei kerro, tokaisiko Aira ennen sumpin höräyttämistä, ettei sitä olisi välttämättä tarvinnut ensinkään keitellä.
Aira Samulin kahvilla vuonna 1998. Tarina ei kerro, tokaisiko Aira ennen sumpin höräyttämistä, ettei sitä olisi välttämättä tarvinnut ensinkään keitellä.

Me Naisten äänestys paljasti yhden epävirallisen lausahduksen, joka kuvaa kansallista mielenmaisemaamme ylitse muiden.

Suomella ei ole omaa mottoa.

Ranskalla on vapaudet ja veljeytensä, Yhdysvalloilla Jumalaan luottamisensa ja Turkilla rauhaa rakastavat iskulauseensa.

Meillä ei ole mitään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Me Naiset otti Suomen motottomuuden puheeksi heinäkuun lopulla toimittaja Toivo Haimin inspiroimana. Haimi totesi Twitterissä, että Suomen valtiolta uupuu motto, ja kysyi samalla, mikä lausahdus sopisi motoksemme.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Erittelimme tuolloin julkaistussa jutussamme kahdeksan lausahdusta, jotka kuvaavat melkoisen hienosti suomalaista mielenmaisemaa. Samalla päätimme selvittää, mikä lausahduksista kuvaa Me Naisten lukijoiden mielestä Suomea kaikista parhaiten.

Suomelle sopivinta tunnuslausetta on tähän mennessä äänestetty yli huimat 25 000 kertaa.

Moisen äänivyöryn saatuamme voimme väittää, että Suomelle sopivin motto on nyt selvillä. Kansa – tai ainakin 0,47 prosenttia kansasta – on puhunut. Pulinat pois! 

Suomen epäviralliseksi motoksi kiri 23 prosentin äänisaaliilla:

Lause ”ei minua varten tarvii keittää” on saanut aiemminkin huomiota suomalaisen mielenmaiseman kuvajaisena. Vuonna 2017 se valittiin Ylen Docventures-ohjelman äänestyksessä kaikkien aikojen suomalaisimmaksi lauseeksi.

Ehkä sittenkin no niin?

Seuraavaksi eniten ääniä niitti ”no niin” -tokaisu, joka sai 13 prosentin kannatuksen Suomen iskulauseeksi. ”No tää nyt on vaan tämmönen” keräsi 8 prosenttia äänistä. Sekä ”ei tartte auttaa” että ”laitetaan sauna päälle” saivat 7 prosenttia äänistä.

Jos olet sitä mieltä, ettei yksikään äänestyksessämme suosituiksi nousseista lauseista kuvaa yhtään suomalaisuutta, älä vaivu murheen alhoon. Et ole yksin.

Me Naisten mottokyselyn alle on sadellut huomattavat määrät aiemmasta listauksestamme uupuvia ehdotuksia Suomen motoksi. Voit käydä lukemassa ehdotukset tämän linkin kautta.

Vierailija

En ymmärrä miksi Suomen moton pitäisi kuulostaa noin negatiiviselta, onhan meillä hyviäkin arvoja ja puolia. Tietysti jos vitsiä haetaan niin sitten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla