Kuvat
Sanoma-arkisto / Kalle Koponen, Sami Lamberg
Seuraavaa hallitusta ovat olleet muodostamassa Juha Sipilä (kesk.), Pekka Haavisto (vihr.), Anna-Maja Henriksson (r.), Antti Rinne (sd.) ja Li Andersson (vas.).
Seuraavaa hallitusta ovat olleet muodostamassa Juha Sipilä (kesk.), Pekka Haavisto (vihr.), Anna-Maja Henriksson (r.), Antti Rinne (sd.) ja Li Andersson (vas.).

Eilen julkaistu hallitusohjelma sai Naisasialiitto Unionin pääsihteerin Milla Pyykkösen yllättymään positiivisesti. ”Tasa-arvo liki läpileikkaa ohjelman – se ei ole osa sitä vain yksittäisenä, pienenä kohtana.”

Viikonloppuna päättyneissä hallitusneuvotteluissa valmistunut hallitusohjelma julkistettiin eilen aamupäivällä. Tulevassa hallituksessa ovat mukana Sdp:n lisäksi keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp.

Demareiden puheenjohtajasta Antti Rinteestä tulee Suomen seuraava pääministeri, ja muita ministereitä hallitukseen tulee 18. Vielä ei tiedetä tarkalleen, ketkä ministereiksi nimetään, mutta täältä voit katsoa, miten ministerisalkut jakautuvat puolueiden kesken.

Yli 190-sivuiseen ohjelmanivaskaan mahtuu roimasti pieniä ja suuria muutoksia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yksi kiinnostavimmista piirteistä tuoreessa ohjelmassa on se, että siinä on otettu isosti huomioon tasa-arvo ja sen kehitys. Siinä missä vuonna 2015 Juha Sipilän hallituksen ohjelmaa kritisoitiin tasa-arvon sivuuttamisesta lähes tyystin, tuoreessa hallitusohjelmassa tasa-arvo on läsnä halki koko kokonaisuuden.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voisi jopa sanoa, että hallitus on nostamassa tasa-arvon ennennäkemättömällä tavalla pöydälle.

Naisasialiitto Unionin pääsihteeri Milla Pyykkönen jakaa ajatuksen. Naisasialiitto Unioni on feministinen järjestö, joka vaikuttaa poliittiseen päätöksentekoon.

– Kyllä tämä on ennennäkemätöntä. Olen jopa yllättynyt, että tasa-arvo ja ihmisoikeudet näkyvät ohjelmassa niin hyvin, Pyykkönen (kuvassa oikealla) kertoo Me Naisille

– Tasa-arvo liki läpileikkaa ohjelman – se ei ole osa sitä vain yksittäisenä, pienenä kohtana. Olen ohjelmasta yhdeksään osaan kymmenestä tyytyväinen. Se vaikuttaa varsin hyvältä lähtökohdalta päätöksille.

Mitä hallitus aikoo tehdä naisten aseman ja ylipäätään tasa-arvon parantamiseksi? Erittelimme ohjelmasta kolme kohtaa, jotka ovat tasa-arvon kannalta erityisen tärkeitä.

1. Seksuaaliseen väkivaltaan puututaan

Hallitus toteuttaa seksuaalirikoslainsäädännössä uudistuksen, joka ulottuu moneen suuntaan. Hallitus lisää esimerkiksi ensi- ja turvakotien määrää ja aikoo kiristää seksuaalirikoksista saatuja rangaistuksia.

Myös raiskauksen määritemää rikoslaissa aiotaan muuttaa. Nykyinen raiskauksen tunnusmerkistö painottaa pitkälti fyysistä väkivaltaa tai sen uhkaa. Tuleva hallitus aikoo muuttaa raiskauksen tunnusmerkistön suostumusperusteiseksi.

Mitä se oikeastaan tarkoittaa ja miksi muutos on tärkeä? Jos haluat tietää aiheesta enemmän, lue tämä juttu:

Naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisy ja siihen puuttuminen ovat isoja teemoja hallitusohjelmassa.

– Istanbulin sopimuksen voimaansaattaminen näkyy siinä hyvin vahvasti, Pyykkönen kertoo. 

Istanbulin sopimuksella tarkoitetaan Euroopan neuvoston yleissopimusta naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä ja torjumisesta. Sopimus astui Suomessa voimaan elokussa 2015.

2. Itsemääräämisoikeuksille enemmän painoarvoa

Itsemääräämisoikeus on hallitusohjelmassa esillä muuallakin kuin raiskauslaissa. Esimerkiksi transihmisten vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä poistetaan. Hallitus aikoo turvata resurssit sukuelinten silpomisen vastaiseen työhön ja mahdollistaa pakkoavioliittojen mitätöinnin. Myös ihmiskaupan uhrien asemaa parannetaan.

Toteuttaapa hallitus myös valtakunnallisen kokeilun maksuttomasta ehkäisystä alle 25-vuotiaille. Se on ollut jo aiemmin käytössä esimerkiksi Helsingissä. Hallitus aikoo myös lisätä nuorten seksuaalikasvatusta. Ohjelmassa painotetaan, että jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus koskemattomuuteen.

Yksi itsemääräämisoikeuteen liittyvä uudistus ohjelmasta kuitenkin uupuu: aborttilain uudistus.

– Naisasialiitto Unioni on sitä mieltä, että aborttilain pitäisi pohjautua itsemääräämisoikeuteen. Abortin saamiseksi pitäisi riittää raskaana olevan oma tahto ja yhden terveydenhuoltohenkilökunnan edustajan lausunto. Sellaista muutosta ohjelmassa ei kuitenkaan ole, Pyykkönen kertoo.

Viime vuosina suhtautuminen aborttiin on tiukentunut ympäri maailman – myös Euroopassa. Miten siinä on niin käynyt? Lue reportaasimme aiheesta tästä:


3. Perhevapaita ja varhaiskasvatusta uudistetaan

Ohjelman mukaan perhevapaat uudistetaan niin, että äideillä ja isillä on yhtä paljon kiintiöityjä kuukausia. Isille kiintiöityjä ansiosidonnaisia vapaita pidennetään niin, ettei äitien nykyisin käytettävissä olevaa osuutta kuitenkaan lyhennetä. Yksittäiselle vanhemmalle korvamerkityn osuuden lisäksi perhevapaa tulee sisältämään vapaasti valittavan vanhempainvapaajakso.

Kuinka pitkiksi kiintiöt muodostuvat? Sitä ohjelmassa ei vielä kerrota. Sen sijaan se tiedetään, että ohjelman mukaan kotihoidontuki jatkuu samana kuin aiemminkin.

Koostimme aiemmin tietopaketin siitä, miksi perhevapaauudistus on tasa-arvon kannalta tärkeää. Lue lisää aiheesta tästä:

Pyykkösen mukaan hallitusohjelmassa tärkeitä kohtia ovat myös subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttaminen ja varhaiskasvatuksen tasa-arvosuunnittelu.

– Sukupuolisensitiivinen kasvatus on tärkeä osa varhaiskasvatusta. Se antaa lapsille lähtökohdat kohdata sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus niin itsessä kuin muissakin ihmisissä, hän kertoo.

Meidän Perhe -lehti listasi hallitusohjelman kohdat, jotka vaikuttavat erityisesti perheiden arkeen. Lue kattava kooste tästä:


Hiekkaan rakennettu toiveiden tynnyri?

Hallitusohjelmassa myös ympäristöasiat ovat varsin näkyvästi esillä. Ympäristöjärjestö WWF iloitsi, että ”hallitusohjelman 1,5 asteen kirjauksen perusteella hallituksella on kaikki mahdollisuudet tehdä kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa.” Ohjelmassa luvataan lisätä luonnonsuojelun määrärahoja 100 miljoonalla eurolla vuosittain. 

– Mikään aikaisempi hallitusohjelma ei ole sisältänyt näin paljon kohtia, joiden tavoitteena on luonnon suojelu ja luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen pysäyttäminen. Näin laajat ja monipuoliset kirjaukset ovatkin välttämättömiä, sillä luonto on hätätilassa, kommentoi WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

Eniten kritiikkiä hallitusohjelma on saanut siitä, mistä rahat kaikkiin uudistuksiin löytyy. Ohjelmassa julkisen talouden pysyviä menoja lisätään 1,23 miljardilla vuosittain. Samaan aikaan veroja kiristetään 730 miljoonalla.

Se, miten hallitus aikoo kattaa kaikki menot, herätti kysymyksiä jo ennen kuin virallinen ohjelma julkistettiin.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Aki Kangasharju totesi viikonloppuna Helsingin Sanomien jutussa, että ”ohjelma näyttää rakentuvan ennusteita toiveikkaammalle talouskasvulle.” Samassa jutussa Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Elina Pylkkänen huomautti, että ”hallituksen kaavailemat suuret menolisäykset tarvitsevat kunnon rahoituspohjaa.” 

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo twiittasi aiemmin tänään, että hallitusohjelma on ”rakennettu hiekalle, talouden kestävä pohja puuttuu.”

Helsingin Sanomien politiikan toimittaja Marko Junkkari totesi analyysissään, että ohjelmaan on pyritty sisällyttämään valtavasti.

– Paikoin ohjelma tuntuu melkoiselta toiveiden tynnyriltä – yritykseltä oikoa mahdollisimman paljon maailman vääryyksiä ja yhteiskunnan epäkohtia kerralla, Junkkari kirjoittaa.

Vierailija

Ei ole mitään absoluuttista totuutta tässä asiassa. Osa kohkaa sukupuolineutraalista, osa pystyy vielä tunnustamaan biologian ja sen seuraukset. Naurettavaa on, että jako poikiin ja tyttöihin on jollekin ongelma. Suurin osa on varmaan ylpeä omasta sukupuolestaan. Jos joku ei halua olla tyttö eikä poika, se on hänen oma asiansa. Antakoon hänkin muiden ylpeästi tunnustaa88 sukupuolensa.

Ihmettelijä?

Onko mitään järkeä tuollaisessa mielipiteessä?  Kaikki viime vuodet on paasattu, ettei ole olemassa mitään mies tai naispuolisia.  On vain henkilöitä!  Sukupuolettomuus on siis muotia. Lapset ovat lapsia, eivät tyttöjä tai poikia.  Varsinkin vihervasemmisto ei juuri muusta puhukaan. Lapsia kuulema tekee miehet, siinä kuin naisetkin.  Miksi sitten aina välillä paasataan naisten oikeudesta tasa-arvoon?  Ovatko tällaiset vinkujat aivan "pöpejä?"  Tehkää nyt selväksi mikä on totuus!  Muuten olette typeriä haihattelijoita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla