Suomalaiset rakastavat kahvia. Yksi tykkää laihemmasta, toinen vahvemmasta – miten sinä keität kahvisi?

Kahvinkeitto on taito, jonka lähes jokainen suomalainen oppii jo alakouluiässä. Kahvia voi hyvin perustein kutsua kansallisjuomaksemme, sillä suomalaiset juovat eniten kahvia maailmassa – jopa 10 kiloa henkeä kohden. Ja mikäs tässä juodessa, sillä kahvi on terveellinen juoma. Siitä voi tutkimusten mukaan olla hyötyä jopa joidenkin syöpien ehkäisyssä.

Jos itselle on lapsuudessa opetettu, että kahvinpuruja lisätään yksi mitallinen jokaista kuppia kohden, seuraava tieto saattaa yllättää: kaikki eivät suinkaan keitä kahvia samojen ohjeiden mukaan.

Facebookin yli 180 000-jäsenisessä Naistenhuone-ryhmässä on keskusteltu suodatinkahvin oikeaoppisesta keittämisestä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Keskustelun avaaja kertoi keittäneensä kahvia 1:1 -tekniikalla eli jokaista vesimitallista kohden laitetaan yksi mitallinen kahvinpuruja. Seurana ollut kahvinjuoja piti kahvia liian vahvana ja oli sitä mieltä, että kahvinpuruja pitäisi laittaa vain puolet vesimäärästä. Aloittaja kysyi, millä mittasuhteilla muut kahvinsa tekevät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aloitus keräsi tunnissa lähes 500 kommenttia. Suurin osa kommentoijista ilmoitti keittävänsä sumppinsa aloittajan mainitsemalla 1:1-tavalla. Saman ohjeen antaa esimerkiksi Paulig, jonka mukaan yhtä kupillista kohden (1,25 dl) annostellaan yksi kahvimitta (7–8 g) kahvia. 

Erilaisia tyylejä kuitenkin löytyy. Myös Me Naisten toimituksen jäsenien kotona perinteistä suodatinsumppia keitetään monin eri tavoin. Muun muassa nämä kahvinkeittotavat mainittiin:

  • 1:1, mutta kukkuraisia mitallisia kahvinpuruja.
  • Yksi mitallinen enemmän puruja kuin vettä.
  • Yksi mitallinen vähemmän puruja kuin vettä.
  • 2 mittaa vähemmän puruja kuin vettä.
  • 2 mittaa enemmän puruja kuin vettä.

Kahvin tummuus vaikuttaa toki asiaan. Eräs huomautti, että kahvin makua säädellään eri kahvilaaduilla ja paahtoasteilla, ei niinkään kahvinpurujen määrällä.

Myös käytetyn kahvimitan koolla on väliä. Monen ihmettelemä puolet puruja -sääntö saattaa päteä esimerkiksi Moccamasterin kahvimittaan, joka on tavallista kahvimittaa suurempi: yksi mitallinen on 12 grammaa. 

Miten on: miten sinä keität kahvisi? Vastaa alla olevaan kyselyyn! 

Kysely on päättynyt. Kiitos vastaajille!

Vierailija

"Yksi mitallinen enemmän puruja kuin vettä."

Mietipä uudestaan... Keität yhden kupin kahvia, ja laitat yhden ylimääräisen, kahviin tulee siis 2:1. Mietippä samaa yhtä mitallista enemmän puruja kun keität 10 kuppia kahvia, pysyykö vahvuus samana?

Vierailija

Jotkut Moccamasterin mukana tulevat kahvin mittalusikat on tarkoitettu kahdelle kahvikupilliselle. Sitä mikä on "kupillinen", en sitten tiedä enkä ota kantaa. En ole kovin kahvikissa ja sivusta seuranneena olen huomannut että ohjeet ja maut ovat sekalaisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla