Sisu ei sisällä inhimillisyyttä tai herkkyyttä, kirjoittaa toimittaja Malla Murtomäki.

Jouduin hankalaan tilanteeseen, kun ulkomaalainen ystäväni pyysi minua selittämään sanan ”sisu”. Hän oli viettänyt Suomessa muutamia viikkoja ja törmännyt sanaan usein. Sisua oli kuvailtu hänelle suomalaisuuden ytimeksi, ja siksi hän halusi ymmärtää, mitä sana piti sisällään.

– Se on sitä, ettei koskaan anna periksi, selitin.

Ystävä kurtisti kulmiaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Eikö elämässä ole välillä hyvä luovuttaa? hän kysyi vilpittömän ihmettelevänä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysymys jäi kummittelemaan mieleeni. En ollut koskaan aiemmin pysähtynyt miettimään sisun varjopuolia. Mitä se tarkoittaa, että koko kansallinen identiteettimme pohjautuu loputtomaan harmaan kiven läpi puskemiseen?

Liitän sisuun ainakin ajatuksen suorittamisesta ja siitä, että arvotamme itseämme ja toisiamme suorittamisen perusteella. Kuka jaksaa pisimpään? Kenellä on eniten kiire? Kenen burnout-loma loppuu ekana? Suomalainen ei luovuta siinäkään vaiheessa, kun vatsa ja mieli ovat paskana.

Sisu ei sisällä inhimillisyyttä tai herkkyyttä. Jos epätoivon kyynel vahingossa tirahtaa, se tulee äkkiä kuivata.

Hiljaisuuden ja tunteiden peittelemisen kulttuuri ovat korjanneet viljaa kansamme keskuudessa. Sodasta se alkoi: sysättiin traumat syrjään ja alettiin rakentaa hyvinvointivaltiota. Itkemättömät kyyneleet ovat ajan saatossa alkaneet mädättää hyvinvointivaltiomme rakenteita.

Mielestäni olisi aika maalata sinivalkoista tarinaa pehmeämmillä sävyillä. Sisu sopii pastillipakettiin, ei kansallisidentiteetiksi.

Vierailija

Sisu on päättäväisyyttä ja periksiantamattomuutta. Sisulla tämä maa rakennettiin sotien jälkeen nopeassa tahdissa länsimaiseksi hyvinvointivaltioksi. Sisu on sitä, että nähdään asiat sellaisena kuin ne ovat, ja sitten ryhdytään toimeen.

Kirsti Puumala

Kun ei tämä maailma vaan ole sellainen että täällä jotakin saisi aikaiseksi joogaamalla, ojentelemalla kukkapuskia tai luomalla vipyileviä katseta Siksi sisu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla