Kuvat: Netflix, MTV, Future film, Sanoma-arkisto / Heli Saarela
Kuvat: Netflix, MTV, Future film, Sanoma-arkisto / Heli Saarela

Suomalaisista sarjoista Salkkarit on ollut edelläkävijä seksuaalivähemmistöjä edustavien hahmojen kanssa. 

Pride-viikko on meneillään, mutta yhdenvertaisuutta tulisi juhlia joka päivä. Television ja elokuvien maailmassa HLBTQ-hahmot ovat iloksemme viime vuosina yleistyneet.

Tässä 10 ikonista, tärkeää ja parasta hahmoa tai paria ruutuviihteen maailmasta!

Kalle Laitela: 2000-luvun alussa Salatut Elämät marssitti televisioon avoimesti homon Kallen. Kalle kipuili kaapissa, kunnes uskaltautui kertoman seksuaalisesta suuntautumisestaan. Tästä eivät pitäneet hahmon isä Ismo eivätkä monet katsojat. Sarjan puhutuimmaksi kohtaukseksi onkin noussut hetki, jolloin Kalle suuteli toista miestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lari ja Elias: Kallen jälkeen Salkkareiden homoseksuaaleilla on ollut hitusen parempi vastaanotto. Eikä suotta! Lari ja Elias ovat toimineet esimerkkeinä monille sateenkaarinuorille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Elias Vikstedt ja Lari Väänänen. Kuva: MTV
Elias Vikstedt ja Lari Väänänen. Kuva: MTV

Nicky Nichols: Netflixin hittisarja Orange Is the New Blackissa viihdyttävä Nicky on sarkastinen rääväsuu, jollainen sinunkin kaveripiiristäsi varmasti löytyy. Jopa vankilassa istuvista naisista kauimpana kiltin tytön imagosta on juuri Nicky, joka kilpailee muun muassa siitä, kuinka monen vangin kanssa harrastaa seksiä. Saa nähdä, mitä hän keksii kuudennella kaudella.

Kuva: Netflix
Kuva: Netflix

Raymond Holt: Netflixin Brooklyn 99-sarjassa hauskuuttaa rikosylikomisario Holt, jonka tie johtotehtäviin ei ole ollut helppo. Jäyhäilmeinen Holt oli New York Cityn ensimmäinen avoimesti homoseksuaali poliisi, eikä mustan homon kykyihin uskottu.

Shane McCutcheon: Lesbo- ja bi-naisista kertova L-koodi esitteli Shanen: uskollisen ystävän, joka kuitenkin pelkää vakavia ihmissuhteita. Shane kertoo harrastaneensa seksiä yli tuhannen ihmisen kanssa, mikä kertonee lievästä sitoutumiskammosta. Silti huikea hahmo.

Isak Valtersen: Norjalaisen Skam-sarjan ainoa miespuolinen päähenkilö kyseenalaistaa seksuaalisuutensa, mutta ihastuu lopulta häntä vanhempaan poikaan, Eveniin.

Kuva: Yle kuvapalvelu
Kuva: Yle kuvapalvelu

Mitchell ja Cameron: Modernin perheen ihastuttava voimakaksikko on unelmien pari. Cameronia näytellyt Eric Stonestreet sanoi vuonna 2012 Emmy-gaalan palkintopuheessaan, ettei olisi uskonut esiintyvänsä televisiossa homona. Onneksi esiintyi.

Rayon: Dallas Buyers Clubin transnainen pistää päähenkilö Ron Woodroofin miettimään yhdenvertaisuusasioita. HIV-positiivinen Rayon on hurmaava ja sympaattinen boss lady, ja näyttelijä Jared Leto ansaitsi roolisuorituksestaan muun muassa Oscarin.

Rayon opettaa Ronille suvaitsevaisuutta. Kuva: Future Film
Rayon opettaa Ronille suvaitsevaisuutta. Kuva: Future Film

Jack ja Ennis: Vuonna 2005 ilmestynyt Brokeback Mountain kertoi Jackin ja Ennisin vaikeasta rakkaudesta. Elokuva sai arvostusta ennen kaikkea siksi, ettei homomiehistä kertonut elokuva painottunut seksuaaliseen suuntautumiseen, vaan pääosassa oli rakkaustarinan kuvaus. 

Jake Gyllenhaal ja Heath Ledger hempeissä tunnelmissa elokuvassa Brokeback Mountain. Kuva: Sandrew Metronome
Jake Gyllenhaal ja Heath Ledger hempeissä tunnelmissa elokuvassa Brokeback Mountain. Kuva: Sandrew Metronome

Remy Hadley: Tuttavallisemmin nimellä ”Thirteen” tunnettu House-sarjan tohtori. Työkaverit koittavat kiivaasti selvittää Remyn seksuaalista suuntautumista. Vaan mitäpä tuo kenellekään kuuluu, vai mitä Remy?

Trent

Miksi Salkkareissa heterot näyttelee homoja? Kyllä jo tänä päivänä homojen pitäisi saada näytellä homoroolit. Tietynlaista syrjintää ja kulttuuristaomimista tämäkin. Vähemmistöjen oikeus on voida kertoa omat tarinansa, nyt ne yhä vain kerrotaan heterosuodattimen kautta. Eivät homot halua nähdä heteroita esittämässä homoja!

Sisältö jatkuu mainoksen alla