Kuvat
Shutterstock
Juu ei, tuo pienempi ei ole isomman lapsi.
Juu ei, tuo pienempi ei ole isomman lapsi.

Elämässä on hetkiä, jolloin kuvitteellinen lamppu pään päällä syttyy yhtäkkiä – joskus melkoisen paljon myöhemmin kuin olisi voinut odottaa.

Tiedätkö ne hetket, kun yhtäkkiä mieli kirkastuu ja ihminen tajuaa, miksi jokin asia on niin kuin on? Siis sellaiset, jolloin koet suuren valaistumisen, mutta muut ympärilläsi tuijottavat sinua kuin vähäjärkistä?

Tällainen hetki koetaan myös Ylen tuoreessa Kakarat-sarjassa (jota muuten suosittelimme hiljattain!). 12-osaisen sarjan 10. jaksossa juuri ylioppilaaksi päässyt päähenkilö Asta on ystäviensä kanssa juhlimassa ja porukassa käydään seuraavanlainen keskustelu:

– Vasta pari vuotta sitten mä tajusin sen än-yy-tee-nytin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Siis tajusit mitä?

– Ettei se oo pelkkä loru vaan ne kirjaimet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaavia kiusallisia tilanteita sattuu toisinaan itse kullekin. Silloin on ensisijaisen tärkeää kuulla, ettei ole kokemuksensa kanssa yksin.

Solidaarisuuden nimissä päätimme koostaa yhteen samankaltaisia oivalluksia elävästä elämästä. Kyllä, alla olevat esimerkit ovat todellisia, Me Naisten tiiviistä lähipiiristä poimittuja. 

Se hetki, kun tajusin...

 1. Ettei maailma ollut ennen mustavalkoinen, vaikka vanhat valokuvat, tv-sarjat ja elokuvat sitä olivatkin.
 2. Että Aakkoslaulussa, jota ainakin 1990-luvulla kouluissa opetettiin, ja Tuiki tuiki tähtösessä on täsmälleen sama melodia.
 3. Että sanonta 24/7 viittaa vuorokauden 24 tuntiin ja viikon seitsemään päivään.
 4. Etteivät ponit olekaan hevosten lapsia, vaan poni on nimitys pienikokoisille hevosille. 
 5. Että popcorn-sana ei olekaan sattumaa, vaan viittaa suoraan auki poksautettuihin maissinjyviin (corn).
 6. Ettei sähköstä mene aloitusmaksua joka kerta, kun valon laittaa päälle. On toki harhaanjohtavaa, että moneen iskostetaan lapsena kielto olla rämpyttämättä valoja sähkönkulutukseen vedoten.
 7. Että esimerkiksi ruoan loppuessa todettava ”loppuslut” ei olekaan sattumanvarainen lausahdus, vaan muodostuu sanasta loppu sekä samasta på svenska eli slut.
 8. Että t-paita saa nimensä muodostaan.
 9. Ettei suurin osa kampaamoista olekaan kotoisin Salosta, vaikka monen nimen edessä lukeekin Salon.
 10. Että Anna Hanski ei olekaan lauluduo, johon kuuluvat Anna ja Hanski. Totuus valkeni vasta, kun konserttitaltioinnissa lavalle tulikin vain yksi nainen.
 11. Että autossa on kaksi eri mittaria, eikä nopeutta kannata seurata siitä, joka mittaa kierroslukuja. Asia onneksi paljastui jo autokoulussa, kun kommentti ”miten niin ajan kovaa, mittarihan näyttää kahtakymppiä” sai opettajan oikaisemaan väärinkäsityksen.
 12. Että lehmä ja sonni ovat sittenkin samaa eläinlajia eli nautoja. Näin siis sen sijaan, että lehmä olisi oma lajinsa, joka voisi olla joko poika tai tyttö. Sitä, että kaikilla lehmillä on utareet, ei ollut ollut tarvetta kyseenalaistaa.
 13. Että savuavat tehtaanpiiput eivät olekaan pilvikoneita.
 14. Että Palmolive-saippumerkki ei koostukaan sanoista sanoista palmo ja live, kuten suomalainen nimen helposti lukisi, vaan sanoista palm ja olive.
 15. Että limet eivät olekaan raakoja sitruunoita.
 16. Etteivät tryffelisiat työskentelekään laaduntarkkailijoina suklaatehtaissa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla