Kuvat
Sanoma-arkisto
Onko tässä nyt kyse tarpeettomasta ja häiritsevästä ajosta? Tulkinnan tekee poliisi, mutta myös tarkkailupisteillä voidaan asiaa valvoa.
Onko tässä nyt kyse tarpeettomasta ja häiritsevästä ajosta? Tulkinnan tekee poliisi, mutta myös tarkkailupisteillä voidaan asiaa valvoa.

Tarpeeton ja häiritsevä ajoneuvolla ajo on kiellettyä kesäkuusta lähtien muuallakin kuin taajamissa. Mutta ihan rauhassa saa jatkossakin ajella maisemareittiä kaupasta kotiin, sanoo johtava asiantuntija Jussi Pohjonen Traficomista.

Ai kauheeta! Eikö mitään hauskaa saa enää tehdä? Tällaisen reaktion uutisointi uudesta tieliikennelaista on saattanut saada joissakin ihmisissä aikaan. Huomiota on saanut erityisesti hupiajelun eli korttelirallin, jota myös pilluralliksi ja pilistelyksi kutsutaan, kieltäminen kokonaan. Uudessa tieliikennelaissa sanotaan näin: ”tarpeeton ja häiritsevä ajoneuvolla ajo on kielletty” (TLL 54§).

Aikaisemmin tarpeeton ja häiritsevä ajoneuvolla ajo on ollut kiellettyä taajamissa, mutta 1.6.2020 alkaen se on kiellettyä koko maassa, myös taajamien ulkopuolella. Jos lakia rikkoo, poliisi voi määrätä 100 euron liikennevirhemaksun.

Johtava asiantuntija Jussi Pohjonen Traficomista toppuuttelee asiasta syntynyttä haloota.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Tässä on nyt vanha asia noussut elämään vähän niin kuin omaa elämäänsä. Mitään suurta muutosta ei käytännössä ole tulossa. Tämä ns. kortteliralli eli tarpeeton ja häiritsevä ajoneuvolla ajo on ollut kiellettyä tähänkin mennessä taajamissa. Muutos tähän astiseen on siis hyvin olematon, Pohjonen sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Oli muutos suuri tai ei, pillurallilla on pitkät perinteet Suomessa. Joillekin se on jopa henkireikä – etenkin tällaisina poikkeusaikoina. Siksi asia on aiheellista ottaa esiin. Tarpeettoman hupiajelun määrittämiseen liittyy myös asioita, joihin kaipaamme tarkennuksia Jussi Pohjoselta.

1. Miksi lakiin on ollut tarpeellista lisätä se, että hupiajelu myös taajamien ulkopuolella on kiellettyä – ovatko korttelirallit suurikin ongelma taajamien ulkopuolella?

– Sanon hypoteettisen esimerkin. Jos kylän väki lähtee ajelemaan toiseen kylään tai taajamaan ja harrastaa tällaista päämäärätöntä rallia, niin nyt laki antaa valvovalle viranomaiselle luvan puuttua asiaan tarvittaessa.

Hiljattain Pirkanmaalla oli tällainen tilanne. Siellä oli useamman sadan auton letka, joka kiersi ympäri Pirkanmaata. Ihmisillä oli ilmeisesti ollut tekemisen puutetta koronan takia, joten he kokoontuivat spontaanisti ja ajoivat päämäärättömästi ympäriinsä. 

2. Miten tarpeetonta hupiajoa valvotaan – ja miten paljon siihen aiotaan puuttua?

– Poliisi voi tähän puuttua, mutta eihän tämä ole missään tapauksessa prioriteettilistalla kärkipäässä. Käytännössä monet ongelmalliset tilanteet ovat sellaisia, että poliisi saa ilmoituksen häiritsevästä ajamisesta.

Valvonnan voi järjestää myös niin, että taajamaan asennetaan tarkkailupiste. Jos sama auto ohittaa tarkkailupisteen X monta kertaa X ajassa tai ajaa edestakaisin tarkkailupisteen kohdassa, niin tarkkailupisteestä saadaan tarvittaessa näyttöä siitä, että kyseessä ei ole enää tarpeellinen asiointi tai normaali liikkuminen.

3. Mikä määritellään tarpeettomaksi hupiajoksi – ja pitääkö pystyä todistamaan, että on ”tarpeellisella” asialla?

– Ei todellakaan tarvitse olla mitään todistusta siitä, että olisi tarpeellisella asialla liikenteessä eli esimerkiksi työmatkalla tai kauppareissulla. Edelleen voi lähteä sunnuntaiajelulle ilman sen suurempaa tarkoitusta tai päämäärää. Pykälällä ei olla kieltämässä mitään sellaista, vaan kyse on häiritsevästä ajamisesta.

Ja kaupastakin saa ajaa kotiin ihan kaikessa rauhassa maisemareittiä. Mutta maalaisjärkeä kannattaa käyttää. Jos ajat tätä maisemareittiä vaikkapa 20 kertaa päästä päähän 15 minuutin sisällä, niin sitten saattaa olla, että lakia joudutaan tulkitsemaan ja soveltamaan.

4. Lain mukaan häiritseväksi ajoksi lasketaan myös esimerkiksi keuliminen, kumin/renkaan polttelu ja stereoiden huudattaminen. Jos liikennevaloissa poliisi ajaa viereen ja itsellä on tapana kuunnella musiikkia erittäin kovalla volumella, niin kannattaako ihan varmuuden vuoksi kääntää volume pienemmälle?

– Ei, tämä ei ole tarpeellista. Mutta siinä tapauksessa, jos ajat neljältä aamuyöllä edestakaisin asuntokadulla, avaat ikkunat ja panet Haddawayn soimaan eli käytät autoa viihdelaitteena ja pistät bailut pystyyn, niin tämä voidaan katsoa häiritseväksi ajoksi.

 

HarriP

Vierailija kirjoitti:
Taas niin järjetön laki, joka syö yleistä lainkuuliaisuutta. Jos tarpeeton ajo kielletään, niin kuljettajan pitäisi pystyä todistamaan, että kyseessä ei ole turha ajo. Tätä ei nyt vaadita, joten on vain uusi väline poliisille sakottaa milloin haluaa.

Eikö se kelpaakaan enään syyksi, että haluaa pillua?

Vierailija

POLKUPYÖRÄ:kin on ajoneuvo häiritsevää ajoa voi olla jatkuva naapurin pihanohi ajelu ja ajellessa päristely. ei kiitos. näille ympäripyöreille laille meillä on jo hyvät lait vaa niitä koitetaa uusia ku niillä vanhoilla on liianvaikea alistaa ihmisiä

Sisältö jatkuu mainoksen alla