Me Naisten suositussa visassa vain alle puolet vastaajista tiesi, että kyseessä on tuttu krapularuoka.

Syökkö nää känkkyä?

Kun oululainen kysyy näin, mitä hän tarkoittaa? Lähdetäänkö syömään kebabia vai pizzaa? Vai jyrsimään kuivaa leipää?

Me Naisten testissä känkky osottautui tuntemattomimmaksi Oulun murteen sanaksi. Testiin oli valittu kymmenen oululaissanaa, muiden muassa ölövi ja onnikka.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Oulun murteen testi on ollut huippusuosittu: sen on tehnyt tällä hetkellä yli 65 000 ihmistä. Heistä 47 prosenttia eli alle puolet tiesivät oikean vastauksen känkky-sanaan:

Kun oululainen puhuu känkystä, hän puhuu tietenkin pizzasta.

Enemmistö, 48 prosenttia vastaajista uskoi känkyn tarkoittavan kuivaa leipää.

Testimme mukaan oululaiset ruokasanat ovat muuten hyvin hallussa:

Peräti yli 60 000 vastaajaa tietää, mikä on rössy (eli veripalttu). Kompiainenkin (eli karamelli) on tuttu sana lähes 48 000 ihmiselle.

Mällikänkkyä krapulaan

Pikagallup pienessä oululaisryhmässä vahvistaa, että känkky-sanaa ei tunneta kovin hyvin. Esimerkiksi Oulussa syntynyt ja 20 vuotta elämästään siellä viettänyt ei tunne sanaa.

– En ole koskaan kuullutkaan känkystä aiemmin. Se on täysin vieras sana minulle.

Perimätieto kertoo, että känkky on johdettu kämäpizzasta. Kyseisellä termillä nimitettiin halpaa pizzaa Oulussa, ja sen kulta-aikaa oli 1990-luvun loppu sekä 2000-luvun alku.

Vielä vuosia sitten Oulu tunnettiin Pohjois-Suomen känkkykeskuksena.

Halvimmillaan pizza maksoi 1990-luvun loppupuolella kymmenen markkaa, muistelee toinen oululainen. Hän tutustui känkkyyn opiskelija-aikoinaan ja käyttää sanaa edelleen, kun puhe kääntyy pizzaan.

– Euroaika nosti hintoja, mutta pizzan sai silloinkin Oulussa vielä 2,50–3 eurolla.  Baari-illan jälkeen mukaan tarttui usein mällikänkky, joka on majoneesipizza. Se oli taivaallista krapularuokaa, jos sen jämät muisti laittaa jääkaappiin aamuyöstä.

Känkyn tärkeydestä kertoo sekin, että pikaruokakansaa palveli verkossa 14 vuotta myös kaenkky.com-sivusto, josta löytyi oululaisten ravintoloiden arvosteluja.

PYH!

Känkky ei ole Oulun murretta. Se on ihan keksimällä keksitty, pikaruokaa lähinnä krapularuoaksi halventamaan tarkoitettu uudissana kuten jo mainittiin. 

Vierailija

Känkky on tietenkin uunituore uudissana.

Sana alkoi levitä vasta 2000-l alussa. Tunnettuutta lisäsi tietenkin kaenkky-ruokasivusto, jonka sisältö oli ensisijaisesti (roska)ruokaravintoloiden arvostelusivusto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla