Kun nenäliinaa ei ole käsillä, moni turvautuu nopeaan niistokonstiin. Mutta onko se järkevää?

Oletko sinäkin kohdannut ”ilmaniistäjän”? Sen tyypin, joka edelläsi pyöräillessään päättää pikaisesti tyhjentää nenässään kirnuavat räät matkan varrelle, sulkee sormella toisen sieraimensa ja töräyttää pientareelle.

Ilmaan niistämiseen törmää erityisesti vilkkailla lenkkipoluilla, laduilla ja muissa ulkoiluympäristöissä. Sikäli ymmärrettävää, että nenä tukossa tai räkää valuen on turhauttavaa urheilla.

Taustalla on luonnollinen, kaikille tuttu ilmiö. Räkää muodostuu tavallista runsaammin ulkona liikkuessa siksi, että ilma on kylmä ja kuiva. Se kuivattaa limakalvoja, minkä seurauksena liman eritys lisääntyy. Tapahtumaketjun tarkoituksena on huuhdella bakteerit pois nenästä, mutta lähinnä räkänähän se meille näyttäytyy.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nenän toki voisi peittää liikunnan ajaksi, jotta limakalvot eivät pääsisi kuivumaan, mutta useimmille nenän pyyhkäisy ja ilmaniistely on vaivattomampi ratkaisu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tapa voisi olla verrattavissa syljeskelemiseen, joka pikaisen kyselykierroksen perusteella tuntuu vähentyneen – ehkä runsaan paheksunnan vuoksi. Rään töräytteleminen hallitsemattomasti ympäristöön ei kuulosta yhtään vähemmän ällöttävältä, hyvistä tavoista puhumattakaan.

Ilmaniistämisen voisi myös kuvitella saavan taudinaiheuttajat liikkeelle. Mitä sanoo asiantuntija?

– Ei se ulkona tietysti hirveästi haittaa, vaikka pisaroita voi lentää laajallekin. Ulkoilmassa se kuitenkin haihtuu aika nopeasti. Mutta eihän se kauhean siisti tapa ole, sanoo Terveystalon yleislääkärinä työskentelevä Toni Vänni

Vännillä on itselläänkin kokemusta ilmaniistäjistä. 

– Kerran olin kävelemässä kotoa töihin, kun eräs nuori herra päätti niistää siinä matkalla. Onhan se aivan vastenmielistä, hän nauraa. 

– Infektioriski on varsin pieni, mutta kyllä paperi on kuitenkin siistimpi. 

Ilmaniistämiseen saattaa Vännin mukaan liittyä myös riski niistäjälle itselleen. Tavallisesti nenäliina hillitsee puhalluksen voimaa jonkin verran, mutta jos liinaa ei ole, voi tyhjennyksen ilmanpaine aiheuttaa sisäisiä vaurioita. Tutkimuksissa rankan niistämisen on todettu vahingoittaneen esimerkiksi nielun limakalvoja ja korvaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla