Me Naisten kyselyyn vastanneiden mielestä on turha sulkea vessapöntön kansi vetäessä – mitä ei omin silmin näe, sitä ei tapahdu.

Kaikilla meillä on vaiettuja tapoja, joita tehdään visusti katseilta piilossa. Kysyimme aiemmin lukijoilta, kuka esimerkiksi siistii karvoitustaan kynsisaksilla, levittelee likaisia kalsareitaan ympäriinsä tai jättää pesemättä kädet vessakäynnin jälkeen.

Kyselyyn osallistui 133 innokasta suomalaista. Otimme tarkasteluun vastausten perusteella viisi suosituinta tapaa.

1. Nenän kaivaminen (86%)

Se ensimmäisen kiven heittäköön, kuka ei sormeaan sieraimeen työnnä. Nenän kaivaminen on suomalaisten ylivoimaisesti suosituin salainen tapa, sillä jopa 86 prosenttia vastaajista myönsi syyllistyvänsä siihen. Ja hyvä niin, sillä tällä sormiharrasteella on yllättäviä hyötyjä.

Itävaltalaisen keuhkospesialistin Friedrich Bischingerin mukaan nenänkaivajat ovat terveempiä, onnellisempia ja tuntevat kehonsa paremmin kuin ne, jotka pitävät sormensa kurissa. Lisäksi immuunijärjestelmä saa hyvää buustia, jos työntää nenän tuotokset suuhun.


2. Suihkussa pissaaminen (62%)

Kukahan sen alun perin keksi, että lattiakaivoon ei saa pissata? Miksei saisi? Eihän se erityisen hygieenistä ole, mutta samaan viemäriin tuotokset lopulta menevät kuin pöntöstäkin.

Tätä harrastetta juuri kukaan ei myönnä julkisesti, mutta kyselymme perusteella lähes 62 prosenttia meistä lorottelee suihkuun kesken lämpimän pesuhetken. Joidenkin laskelmien mukaan ykköshädän hoitaminen suihkun ohessa säästää vettä ainakin sen yhden pöntönhuuhtelun verran, toisten mukaan vedensäästö on parhaimmillaankin marginaalista. Mutta ainakaan suihkupissalla ei kulu vessapaperia, ja aikaa siinä kiistatta säästyy. Multitaskausta parhaimmillaan!

Ainakaan suihkupissallla ei kulu vessapaperia.

3. Finnien puristelu (59%)

Usein ainoa jälki finnien puristelusta on kylppärin peiliin jäneet roiskeet, sillä paukaumat tyhjennetään mieluusti salassa. Sitä tekee kuitenkin 59 prosenttia vastaajista. Vaikka finnien puristelun vaaroista jaksetaan toitottaa hamaan tulevaisuuteen, sille on täysin tieteelliset syyt, miksi on pakko puristaa. Esimerkiksi epäkohdan poistaminen on kehittyneille eläimille tyypillinen toiminto. Se vain kuuluu tehdä.


4. Korvien putsaaminen sormin (56%)

Topsipuikko tunkee vaikut entistä syvemmälle korvaan ja puikko päätyy lopulta roskana mereen merikilpikonnien sieraimiin. Korvalääkäri Niklas Lindbladkin toruu vanupuikottajia.

– Kun vahaa lähtee putsaamaan vanupuikolla, se estää lian luonnollisen poistumisen. Lisäksi korvakäytävän iho on todella ohutta, ja pumpulipuikollakin saa helposti sinne haavan. Se voi aiheuttaa korvakäytävätulehduksen, kertoo Lindblad.

Lindblad suosittelee jättämään vaikut suosiolla korvaan, jonne ne kuuluvat, mutta kyselymme perusteella harva tottelee korvalääkäriä.

Suihkutettavien puhdistusaineiden käyttö on usein liian vaivalloista, joten pienimmän riesan tie taitaa olla kaivella enimmät vaikut pois sormella. Näin toimii 56 prosenttia suomalaisista. Sormea saa harvoin tungettua niin syvälle, että siitä olisi haittaa, ja samalla säästyy sekä luonto että vaiva. Korvavaikun voi pyyhkäistä vaikka paidanhelmaan.

Paikansimme ne ketaleet, jotka jättävät hajupommeja yökerhojen tanssilattioille ja katsovat syyllistäen ympärillee.

5. Vessan vetäminen pöntönkansi auki (54%)

Muistitko sulkea vessapöntön kannen? Kai tiesit, että vessan vetäminen kansi auki levittää kakkahiukkaset ympäri kylppäriä ja altistaa sinutkin vaaroille? Kyllä, lähes kaikki tietävät, mutta silti jopa 54 prosenttia vastaajista jättää pöntön kannen auki. Mitä ei omin silmin näe, sitä ei tapahdu. Onhan sitäkin toisaalta tutkittu, että ylihygieeninen ympäristö vasta sairastuttaakin. 

+ Näiden viiden suosituimman puhteen lisäksi yllättävän moni vastaaja paljasti lisäksi masturboivansa kodin ulkopuolella ja nuuhkivansa housujensa haaroja. Kyselyn perusteella paikansimme myös ne ketaleet, jotka jättävät hajupommeja yökerhojen tanssilattioille ja katsovat syyllistäen ympärilleen. Mutta ihmisiähän tässä vain ollaan.