Vaikka eletään vuotta 2019, kaikki suomalaiset eivät ole valmiita hyväksymään sitä, että ihmiset ovat erilaisia, kirjoittaa toimittaja Milla Kukkonen. 

Viikonloppuna Helsingin Sanomat julkaisi jääkiekkoilija Janne Puhakan haastattelun. Jutussa Puhakka, 24, kertoi itsestään asian, josta on pitkään vaiennut niin julkisuudessa kuin pukukopeissa. 

Hän kertoi olevansa homo.

Haastattelua sanottiin historialliseksi, sillä kukaan suomalainen jääkiekkoilija ei ole aiemmin puhunut homoudestaan julkisesti. Kansainvälisiltäkin kentiltä löytyy vain kourallinen kaapista ulos tulleita urheilijoita. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Ihannetilanne olisi, ettei tästä tarvitsisi puhua. Mutta niin kauan kuin aihe on vaiettu, siitä on puhuttava, Puhakka sanoi HS:lle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Janne Puhakka (@jannepuhakka) jakama julkaisu

Janne Puhakka. 

Aktiiviuransa aikana Puhakka mainitsi homoudestaan vain muutamalle luottokollegalleen. Kavereiden vastaanotto oli mutkaton, mutta pukukoppien ronski läpänheitto ei kannustanut jakamaan asiaa koko joukkueelle. Puhakka pelkäsi menettävänsä työmahdollisuuksiaan, jos kertoisi homoudestaan.

Somessa Puhakan ulostulo on niittänyt ennen kaikkea kiitosta. Myös lätkäpiireissä haastattelusta on iloittu. Esimerkiksi jääkiekkoilija Ilmari Pitkänen osoitti kunniaa vanhalle pelikaverilleen Twitterissä.

Samaan aikaan esiin on noussut toisenlaisiakin näkökulmia.

Jotkut ovat kysyneet, miksi homoudesta tarvitsee edes puhua. Eivätkö ihmiset voisi vain olla homoja kaikessa hiljaisuudessa?

”En oikein ymmärrä, että omaa seksuaalisuuttaan tulee niin hirveästi korostaa urheilulajeissa tai muutenkaan julkisesti.”

”Voisiko jo jättää vähemmälle näitä seksuaaliuutisia. Ja antaa ihmisten olla tekemättä numeroa suuntautumisistaan.”

Niin, miksi tästä pitää puhua? 

Jos maailma olisi valmis, olisi toki tarpeetonta kirjoittaa juttuja siitä, millaista on olla homo yhtään missään. Tähän Puhakkakin kiinnitti huomionsa HS:n haastattelussa.

– Asiasta ei tarvitsisi vääntää, jos kaikki voisivat olla kopissa luonnollisesti omia itsejään, hän sanoi.

Emme kuitenkaan vielä elä ihannetilanteessa.

Jos eläisimme aidosti tasa-arvoisessa yhteiskunnassa, kenellekään ei tulisi mieleen, että on ihan ok heittää puku- tai kahvihuoneessa homovitsejä.

Kenenkään ei tarvitsisi vaihtaa puheenaihetta tai vaieta, kun joku kysyy, onko sinulla naisystävää, vaikka kotona odottaa miesystävä. Oli hänen ammattinsa sitten kiekkoilija, opettaja tai instrumenttiosaaja.

Eikä vuonna 2019 olisi tarvinnut julkaista opaskirjaa siitä, miten työyhteisö voi huomioida seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt paremmin

Homoudesta ei tietenkään vaieta ainoastaan urheilumaailmassa.

Viime vuonna kolmekymppinen koulunkäyntiavustaja Hanna kertoi Me Naisten haastattelussa, ettei ole voinut tuoda töissä avoimesti esiin sitä, että seurustelee naisen kanssa. Hänen mukaansa homous on koulumaailmassa yhä iso tabu: asia, joka pidetään oppilailta ja heidän vanhemmiltaan salassa. 

– Olemme pohtineet, miten tämä vaikuttaa myös näiden oppilaiden hyvinvointiin. Miten he voivat tulla kaapista ulos, jos koulun henkilökuntakaan ei voi? Hanna kysyi.

Vaikeneminen maksaa

Jokaisella on oikeus valita, millaisia asioita itsestään jakaa muille. Eikä oikeastaan ole ihme, että homoudesta vaietaan. Työeläkeyhtiö Elon tuoreen kyselytutkimuksen mukaan yksi viidestä vastaajasta ajattelee, että seksuaalinen suuntautuminen aiheuttaa epätasa-arvoista kohtelua suomalaisessa työelämässä.

On kuitenkin hyvä muistaa, että mitä enemmän yhteiskunnan tarpeettomia tabuja otetaan esiin julkisessa keskustelussa, tavallisissa työpaikkaporinoissa kahvikupposen äärellä, sitä nopeammin ne voivat lakata olemasta tabuja. Puhuminen ja jakaminen voivat muuttaa maailmaa.

Vaikenemisen hinta on sen sijaan pahimmillaan kallis, muistutti myös Setan koulutussuunnittelija Marita Karvinen Me Naisten haastattelussa.

– Tietyt asenteet eli ”hiljainen tieto” siirtyy piiloasenteina sukupolvelta toiselle etenkin, kun asioista ei keskustella.

Siksi ei ole vaihtoehto, että kaikkien pitäisi olla homoja ihan vain omassa hiljaisuudessaan.

Kerro kokemuksistasi

Oletko sinä joutunut vaikenemaan seksuaalisesta suuntautumisesta työpaikallasi? Vai oletko kertonut asiasta avoimesti?

Teemme aiheesta myöhemmin juttua ja haluamme kuulla juuri sinun tarinasi. Kerro kokemuksistasi alla olevalla kyselyllä. Vastauksiasi voidaan käyttää osana juttua.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla