Kuvat
Nelonen
Kun suuruutta istuu vierekkäin enemmän kuin tavallinen puistonpenkki kestää. Kuva: Nelonen
Kun suuruutta istuu vierekkäin enemmän kuin tavallinen puistonpenkki kestää. Kuva: Nelonen

”Riikan” mukaan kokemus oli täyteläinen.

”Ajattelin, että tässä on ihan helvetin helvetin helvetin paljon työtä. Olin väärässä. Oli paljon enemmän.” Näin totesi Jari Tervo Loiri.-haastattelukirjaprojektistaan Helsingin Sanomille.

Samanlaisia ajatuksia on helsinkiläisellä Riikalla, 40, joka on juuri saanut luettua yli 700-sivuisen teoksen. Tavoitimme Riikan tuoreeltaan kertomaan tunnoistaan suurmiesten äärellä. Läheistensä vuoksi Riikka haluaa pysyä tunnistamattomana.

Riikka, luit alusta loppuun teoksen Loiri. Mistä ammensit voimaa?

Olen aina tuntenut vetoa äärimmäisiin suorituksiin; olen mm. lukenut toisen panomiehen, Kalle Päätalon Iijoki-sarjaa useamman osan. Lisäksi tässä lukuprojektissa oli kyse kansallisesta velvollisuudentunnosta. Osaan Finlandia-hymnin sanat ulkoa: miksi en sitten hallitsisi suurmiehen filmografiaa ja tietäisi, tuliko ensin Uuno Epsanjassa vai Uuno armeijan leivissä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miltä tuntuu nyt?

Uupuneelta, täyttyneeltä, tyydytetyltä. Varmasti samanlainen, epätodellinen olo kuin tekijöilläkin: mitä elämään voi tulla enää tämän jälkeen? Kirja on hyvin perinpohjainen, ja kyllä se paneutuminen ja pieteetti teki aidosti vaikutuksen. Loiri. piirtää kuvan hyvin monipuolisesti lahjakkaasta henkilöstä ja karismaattisesta ihmisestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miten tulkitset Vesa-Matti Loirin halun repostella naisasioillaan?

Kai tässä on kyse siitä, mitä kukin pitää elämänsä suurimpana saavutuksena. Loiri on varmasti kokenut antaneensa Suomen naisille kaikkensa ja halunnut tämän saavutuksen kansien väliin. Mieleen tulee myös sellainen ajatus, että hän on jo elämänvaiheessa, jossa edessäpäin ei enää voi olla kovin montaa naista. Jospa hänelle on tullut halu jakaa itsestään myös meille, jotka emme fyysisesti ehkä ehdi koskaan nauttia hänen suuruudestaan. Se on kaunis ja lohduttava ajatus.

Olisitko itse antanut?

Tuskin olisin voinut välttyä, jos tiemme olisivat kohdanneet. Jos olisin tiennyt, että kohtaaminen päätyy isänpäivän bestselleriin, niin sitten en olisi.

Mitä luulet, miksi mies haluaa kertoa spermastaan niin seikkaperäisesti?

Vaikea sanoa. Mieheltä puuttuvat kuukautiset, hänellä on vain sperma. Ehkä se toimii konkreettisena todisteena siitä, että pantu on.

Olisitko halunnut lukea vielä vähän lisää Vesa-Matti Loirista?

Jatko-osaahan tämä huutaa, ja jos/kun se tulee, luen sen ilman muuta. Tämän teoksen loppuun kaipasin selkeää aakkosellista hakemistoa kaikista naisista, joiden kanssa Loiri on harrastanut seksiä. Filmografia oli, diskografia oli, mutta naisten täsmällistä järjestystä on nyt työlästä tarkistaa.

Kenestä suurmiehestä on vielä elämäkerta tekemättä, ja kenen suurmiehen se mielestäsi pitäisi tehdä?

Kyllä jokainen suomalainen mies on suurmies ja sellaisena elämäkerran arvoinen. Jokainen suurmiehemme ansaitsee toisen suurmiehen saunassa tekemän sadan tunnin haastattelun.

Case ”Lapin kesä”. Arvostetaanko Vesa-Matti Loirin tulkintoja Eino Leinon runoista mielestäsi läheskään tarpeeksi?

Ei arvosteta. Olisi perusteltua vaihtaa Lapin kesän kansallislauluksi Maamme-laulun sijaan, mutta toisaalta taas: olisi väärin, jos joku muu kuin Vesa-Matti Loiri tulkitsisi Lapin kesää.

Loiri.sta ennustetaan isänpäivän lahjahittiä. Pannaanko teillä pakettiin?

Ei.

Sisältö jatkuu mainoksen alla