Hausjärven Ryttylän ekaluokkalaiset tarkastamassa oikeita vastauksia open kirjasta vuonna 1997. Kuva: Sanoma-arkisto / Tapio Vanhatalo
Hausjärven Ryttylän ekaluokkalaiset tarkastamassa oikeita vastauksia open kirjasta vuonna 1997. Kuva: Sanoma-arkisto / Tapio Vanhatalo

Koulujen alku, mikä loistava syy entisten aikojen nuorille muistella omia oppivuosiaan!

Taas on se aika vuodesta, kun tuhannet koululaiset lastaavat kynät, kumit ja penaalit reppuihinsa ja suuntaavat kouluun. Ja uskokaa tai älkää, se paikka, johon nykylapset asettuvat oppimaan, on varsin erilainen kuin entisaikojen koululaitos.

Kysyimme 70- ja 80-luvulla sekä 90-luvun alussa syntyneiltä, mitkä asiat olivat heidän peruskoulutaipaleellaan arkipäivää. Siis sellaiset asiat, joita ei enää peruskoulussa – nykyään ei puhuta erikseen ylä- tai ala-asteesta – todennäköisesti kohtaa.

 1. Kirjoitettiin ja opeteltiin kaunokirjoitusta. Kauno katosi opetussuunnitelmasta vuonna 2016.
 2. Jakolaskut laskettiin vanhalla kunnon jakokulmalla. Nykyään monet neljäsluokalaiset laskevat jakolaskunsa allekkain vanhan jakokulman sijaan.
 3. Koiran tai muun lemmikin sai tuoda biologian tunnille esitelmään. Nykyisin allergiasäännöt estävät moisen.
 4. Ulkoa opettelu oli kova sana. Esimerkiksi 80-luvun Lahdessa monet oppilaat joutuivat jostain syystä opettemaan ulkoa Neuvostoliiton hymnin. Eipä moista enää tehtäisi.
 5. Sukupuolten välinen jakolinja oli hämmentävän selkeä. Käsityötunnit jaettiin tyttöjen rättikässään ja poikien puukässään.
 6. Välitunneilla vaihdeltiin kiiltokuvia ja tarroja!
 7. Kaikki osasivat taitella paperikirpun. Siis tämän.
 8. Välitunneilla hypittiin twistiä ja narua. Jokainen koululainen osasi siksak sokkelo -leikin vaikka unissaan.
 9. Kuka pelkää mustaa miestä -leikki oli aivan sovelias ja varsin suosittu. Kukaan ei nähnyt sen nimessä mitään loukkaavaa.
 10. Taskupokkarit olivat välituntien parasta viihdettä. Sittemmin moiset on korvannut älypuhelin.
 11. Talvella sai huoletta leikkiä lumisotaa ja kukkulan kuningasta. 
 12. Erityisruokavalioista ei kouluruokailussa välitetty. Nykyään jokainen lapsi saa omaan ruokavalioonsa sopivaa ruokaa.
 13. Monissa kouluissa lausuttiin ruokarukous. Myös aamunavauksessa oli usein uskonnollisia elementtejä.
 14. Kouluruuan taso vaihteli hämmentävän paljon. Ruokalassa opettaja saattoi vahtia, että lautanen syödään varmasti tyhjäksi.
 15. Kesken koulupäivän koko koululuokka saattoi marssia yhdessä pesemään hampaat. Hammashuolto kukoisti!
 16. Kun suomalainen kisasi yleisurheilukisoissa, menoa saatettiin katsoa kesken oppitunnin yhdessä tv:stä.
 17. Kaikissa luokissa oli piirtoheittimet – osassa myös diaprojektorit! Myös opetustaulut ja urkuharmoni olivat osa koululuokkien sisustusta.
 18. Kaikilla oli omat pulpetit, joissa nökötettiin tiukasti aloillaan. Nykyään kouluympäristöt ovat yhä vaihtelevampia ja luokkahuoneissa saattaa olla esimerkiksi säkkituoleja ja sohvia.
 19. Paperinen reissuvihko kulki koululaisten repussa aina. Nykyään koulun ja kodin välinen yhteydenpito hoidetaan pitkälti verkossa.
 20. Ja niin hoidetaan moni muukin asia! Aiemmin kaikki koulutehtävät rustattiin paperille, nykyään yhä isompi osa hommista hoidetaan sähköisesti.
 21. Koululaiset saattoivat taittaa pitkänkin koulumatkan yksin. Moni käveli tai pyöräili kouluun.
 22. Pikkuistenkin koululaisten reput olivat täynnä kirjoja. Nykyään koululaiset kantavat edelleen reppuja, mutta kirjojen määrä on vähentynyt huomattavasti.
 23. Kuri oli perin tiukkaa, varsinkin vielä 80-luvulla. Opettajaa ei saanut kyseenalaistaa ja erinäisiä kurituskeinojakin käytettiin.
 24. Vanhemmat koululaiset simputtivat nuorempiaan perinteikkäissä tapahtumissa. Moku-, mopo- ja ökökaste-nimellä kulkeneet nöyryytystalkoot ovat onneksi painuneet historiaan.

60 ja 70-luvun koulu

Muistatko nämä 24 asiaa, jotka olivat ennen koululaisten arkea – ja jotka nyt ovat kadonneet?

60 ja 70- luvun alussa käytiin koulua myös lauantaisin. Piirtoheittimiä ja diaprojektereja ei ollut vielä olemassa. Opettaja kirjoitti liidulla taululle mitä opetti ja oppilaat kirjoittivat vihkoonsa sen mukaisesti. Reissuvihkoja ei ollut olemassakaan. Opettaja hoiti kouluasiat ja opetuksen sotkematta siihen vanhempia. Todistuksiin piti saada vanhempien allekirjoitus. Ne oli hyviä aikoja opettajilla oli vielä auktoriteettia eikä tunneilla hälisty.
Lue kommentti
Vierailija

Muistatko nämä 24 asiaa, jotka olivat ennen koululaisten arkea – ja jotka nyt ovat kadonneet?

Niin vaan muistelen minäkin, ennen oli moni asia paremmin! Opettajaa toteltiin ja rauha ja järjestys säilyi. Aamunavaus oli ihan hieno juttu ja sen jälkeen alkoi opiskelu. Tervettä isänmaallisuutta oli seurata oman maan kisaajien menestystä. Liian hektistä on nykymeno ja nyt lapsukaiset tuijottaa ja näprää näyttöä aamusta iltaan. Käveltiin, liikuttiin syötiin terveellisesti. Vanhemmat kantoivat oman vastuunsa ja opettajat omansa. Oli tietty häirikköopettajiakin, joilla pinna paloi ja...
Lue kommentti

Tuntuuko sinustakin nyt vähän vaikealta rakastaa arkista aherrusta? Älä huoli! Listasimme asiat, jotka todistavat, että kyllä se siitä iloksi muuttuu.

Arki on hirvittävän ihastuttavaa, koska…

 1. Se yllättää. Arjessa voi esimerkiksi hämmästyä siitä, että kropassa on lihaksia. Oho, taas jumiutui niska- ja selkälihakset näyttöpäätteen tai muun työvälineen ääressä kökkiessä!
 2. Se vapauttaa monista velvollisuuksista. Ei esimerkiksi tarvitse jatkuvasti miettiä satokausisyötävää tai kesäisiä grilliherkkuja, kun voi huoletta vetää työpaikkaruokalan sapuskoja.
 3. Tissuttelu unohtuu! Tai ainakin jää vähemmälle, koska sille ei ole niin paljon aikaa.
 4. Rahaa säästyy. Kuka ehtii kuluttaa rahaa, kun on jatkuvasti töissä, koulussa, harrastuksissa tai jossain muussa arkisen aherruksen tyyssijassa?
 5. Perjantai tuntuu taas perjantailta, eli siltä, että on tehnyt töitä sen eteen ja voi hyvällä omalla tunnolla relata. (Huom! Vuorotyöläiselle ”perjantai” voi olla vaikka maanantai, mutta ihan yhtä hyvältä se päivä ennen vapaita silti tuntuu.)
 6. Viinilasillinen tuntuu taas viinilasilliselta. Kts. Edellinen perustelu.
 7. Tv- ja suoratoistopalvelutarjontaa arvostaa enemmän, koska töllön tuijotteluun ei ole yhtä paljon aikaa kuin lomalla.
 8. Työpaikalla on enemmän porukkaa, ja lomalta palanneet ihmiset vaikuttavat aivan ihastuttavilta, koska he ovat juuri olleet, noh, lomalla.
 9. Kalenteri ei näytä surkean tyhjältä. Sehän päinvastoin alkaa vaikuttaa siltä, että elämässä tapahtuu jotain. Kiire, mikä ihana tekosyy! Ainakin väliaikaisesti.
 10. Pääsee taas kartalle siitä, mitä maailmassa tapahtuu. Lomalla sujahtaa helposti uutistyhjiöön, mutta mistäpä muusta kahvitauolla keskustelisi, kuin päivän polttavista puheenaiheista?
 11. Vatsa toimii säännöllisemmin. Koska on säännöllisemmät ja terveellisemmät rytmit elämässä noin muutenkin.
 12. Arkena ei vahingossakaan nuku liikaa. Liikaa nukkuminen on lomalaiselle ihan jatkuva haaste.
 13. Saa pukea päälleen arkivaatteet. Ne ovat jotenkin ryhdikkäämpiä kuin lomavaatteet. Tai vähintään peittävämpiä kuin esimerkiksi bikinit.
 14. Pääsee haahuilemaan ruokakaupassa. Sehän on tunnetusti hirvittävän terapeuttista.
 15. Illat voi pyhittää itselle. Sitähän voi mennä vaikka suihkuun pitkän kaavan mukaan tai syödä kunnon iltapalan, kun ei tarvitse kiiruhtaa taas jonnekin ihmistenilmoille ilakoimaan, kun nyt on kerta loma.
 16. Voi rauhassa olla tekemättä yhtään mitään. Mikä olisikaan mukavampaa iltapuuhaa kuin keittää pannullinen teetä, juoda sitä söpöistä astioista ja hautautua sohvalle tuijottamaan somea? Arkena siitä ei tarvitse tuntea yhtään syyllisyyttä.
 17. Liikuntaakin tulee harrastettua – tai ainakin ajateltua. Pitäisikö aloittaa joku uusi harrastus?
 18. Välillä tulee jopa juostua. Esimerkiksi bussia kiinni, kun on myöhässä töistä tai muusta arkisesta velvollisuudesta.
 19. On runsaasti aikaa suunnitella seuraavaa lomaa. Mikäs sen mukavampaa! Hyvin suunniteltuhan on melkein puoliksi tehty.

Tai sitten et. 

Taikauskot ja loitsut ovat kulkeneet perimätiedossa pitkään. Toimivuudesta voi olla montaa mieltä.

Faktaa lienee se, että loitsut ovat parhaita niille, jotka niihin uskovat. Itse en kuulu tähän porukkaan, joten luultavasti kun tämän olen kertonut, päälleni putoaa piano.

Joka tapauksessa, tässä nyt sinullekin loitsuja, joiden avulla selviät elämästäsi. Näillä neljällä pärjäät jo melko hyvin.

Kun nyt taikatoimiin ryhdyt, muista lukea tarkoitukseen sopiva loitsu. Parasta on, mikäli sen toistaa vähintään kolme tai jopa yhdeksän kertaan.

Me Naiset ei vastaa loitsuista koituvista seuraamuksista.

Vältä suolaa, suosi leipää

Oletko antanut kaverillesi suolapurkin suoraan käteen? Ei olisi kannattanut. Suola tulee aina laittaa ensin pöydälle, josta seuraava poimii sen käyttöönsä. Jos vahinko on jo kuitenkin tapahtunut, on ystävyytenne vaarassa. Tulevaisuutta varten kannattaa muistaa tämä loitsu ja lausua se kaveria silmiin katsoen.

Pysymmehän ystävinä, liittolaisina lujina, kumppaneina kumpainenkin.

Kun ystäväsi nyökkää kolmesti, kirous on purettu.

Suolapurkki tulee kierrättää aina pöydän kautta. Kaataa ei tarvitse. Kuva: Shutterstock
Suolapurkki tulee kierrättää aina pöydän kautta. Kaataa ei tarvitse. Kuva: Shutterstock

Ystävyyteen kätkeytyy muutakin magiaa. Jos kasvot pestään samalla vedellä, ystävyys on turmeltu. Sen sijaan ruokapöydässä kannattaa halkaista leipä ja tarjota toiselle puolet. Silloin asiat kääntyvät paremmaksi.

Uskomuksen mukaan ystävälle ei saa myöskään lainata tai lahjoittaa mitään terävää, kuten neulaa tai puukkoa, sillä se nostaa esiin pahoja enteitä. Oma kaverinini oli kanssani festareilla ja söi kotonani minun antamallani haarukalla. Paha enne seurasi ja festareilta jäi krapula. Olisi pitänyt uskoa.

Tärkeä syy keskeyttää työmatkan

Tapahtuuko sinulle erikoisia sattumuksia matkoillasi? Tämä on sinun loitsusi!

Matkalle lähtö on ihana kokemus, mutta se voi kääntyä traagiseksi reissuksi.

Hyviä enteitä ovat koirat, oravat ja laulavat pikkulinnut, sillä ne tuovat virkeyttä, tuotteliaisuutta ja levollisuutta.

Ikävämpi juttu on, mikäli kohtaat variksia, naakkoja tai haukan. Vanha tuttu musta kissakaan ei ole mukavin matkaseura.

Punarinnan laulu pelastaa matkan. Kuva: Shutterstock
Punarinnan laulu pelastaa matkan. Kuva: Shutterstock

Näiden tuomalta kohtalolta voi onneksi välttyä. Vasemman olan yli kannattaa sylkeä kolmesti, mutta varmempaa on palata takaperin sisälle ja yrittää lähtöä uudelleen niin kauan, että enteet ovat suotuisia.

Lykyn loihdin matkallesi, onnen parhaan retkellesi, taipaleelle toiveidesi.

Olen yrittänyt kuitata omat myöhästelyni vetoamalla kotipihan naakkoihin, mutta toistaiseksi taikauskokokeiluani ei ole työpaikalla tuettu. Olenkin tavannut lähteä töihin silmät kiinni, jotta huono onni ei seuraisi. Tuloksista en osaa vielä sanoa, mutta olen ollut ajoissa.

Jos eksyt, käytä loitsuja

Kirjan mukaan metsässä voi eksyä. Erityisen varomatonta onkin kulkea metsässä auringon laskiessa, sillä silloin metsän taikaväki voi johdattaa kulkijan harhaan. Joku saattaisi syyttää tästä pimeyttä.

Eksymiseltä voi onneksi välttyä. Ota kolmen ohittamasi risteyksen kohdalta talteen kivi ja polje ne maahan neljännen risteyksen kohdalle. Huomaa, että asfaltti saattaa vaikeuttaa kaivuuhommia.

Tupaan tahtoisin takaisin, kotikullan kynnykselle, väkeni oman oville.

Mikäli kivet eivät turpeeseen uponneet ja olet jo eksynyt, on sinulla kaksi vaihtoehtoa. Pue kaikki vaatteet yllesi nurin niskoin ja kulje takaperin, kunnes olet tutulla alueella. Toinen vaihtoehto on gps-paikannus.

Loitsut pelastavat eksymiseltä – tai gps. Kuva: Shutterstock
Loitsut pelastavat eksymiseltä – tai gps. Kuva: Shutterstock

Rakkautta karvan varassa

Oletko huomannut, että ruuassasi olisi viime aikoina ollut hius? Pahoittelut ällötyksestä, mutta saattaa olla, että joku on yrittänyt tehdä sinulle lemmensitomisen loitsun. Taika toimii, kun esimerkiksi kakun sisään leipoo palan hiustaan ja tarjoaa tämän syötäväksi mielitietylleen.

Kuule, kallis kultaseni; lämmin lempi leiskukohon, säihke säilyköön iäti.

Jos haluat tehdä lemmenloitsun jollekin ja olla vähän vähemmän omituinen, turvaudu neulaan ja punaiseen lankaan. Kun lemmittynsä vaatteeseen ompelee salaa oman nimensä ensimmäisen kirjaimen, on lempi sidottua – mitä lähempänä ihoa oleva vaate, sen parempi. Kun nimikirjain osuu iholle, ajattelee rakkaimpasi vain sinua.

Itse en osaa leipoa saati ommella, mutta ehkäpä rakkautta voi näyttää muillakin tavoin – esimerkiksi leffaillalla.

Munia, jauhoja, voita, hius. Kuva: Shutterstock
Munia, jauhoja, voita, hius. Kuva: Shutterstock

Näillä vinkeillä saat loitsut kätevästi mukaan elämääsi. Onnea matkaan!

Loitsut poimittu Paula Havanteen kirjasta Onnen loitsut (Gummerus).