Hausjärven Ryttylän ekaluokkalaiset tarkastamassa oikeita vastauksia open kirjasta vuonna 1997. Kuva: Sanoma-arkisto / Tapio Vanhatalo
Hausjärven Ryttylän ekaluokkalaiset tarkastamassa oikeita vastauksia open kirjasta vuonna 1997. Kuva: Sanoma-arkisto / Tapio Vanhatalo

Koulujen alku, mikä loistava syy entisten aikojen nuorille muistella omia oppivuosiaan!

Taas on se aika vuodesta, kun tuhannet koululaiset lastaavat kynät, kumit ja penaalit reppuihinsa ja suuntaavat kouluun. Ja uskokaa tai älkää, se paikka, johon nykylapset asettuvat oppimaan, on varsin erilainen kuin entisaikojen koululaitos.

Kysyimme 70- ja 80-luvulla sekä 90-luvun alussa syntyneiltä, mitkä asiat olivat heidän peruskoulutaipaleellaan arkipäivää. Siis sellaiset asiat, joita ei enää peruskoulussa – nykyään ei puhuta erikseen ylä- tai ala-asteesta – todennäköisesti kohtaa.

 1. Kirjoitettiin ja opeteltiin kaunokirjoitusta. Kauno katosi opetussuunnitelmasta vuonna 2016.
 2. Jakolaskut laskettiin vanhalla kunnon jakokulmalla. Nykyään monet neljäsluokalaiset laskevat jakolaskunsa allekkain vanhan jakokulman sijaan.
 3. Koiran tai muun lemmikin sai tuoda biologian tunnille esitelmään. Nykyisin allergiasäännöt estävät moisen.
 4. Ulkoa opettelu oli kova sana. Esimerkiksi 80-luvun Lahdessa monet oppilaat joutuivat jostain syystä opettemaan ulkoa Neuvostoliiton hymnin. Eipä moista enää tehtäisi.
 5. Sukupuolten välinen jakolinja oli hämmentävän selkeä. Käsityötunnit jaettiin tyttöjen rättikässään ja poikien puukässään.
 6. Välitunneilla vaihdeltiin kiiltokuvia ja tarroja!
 7. Kaikki osasivat taitella paperikirpun. Siis tämän.
 8. Välitunneilla hypittiin twistiä ja narua. Jokainen koululainen osasi siksak sokkelo -leikin vaikka unissaan.
 9. Kuka pelkää mustaa miestä -leikki oli aivan sovelias ja varsin suosittu. Kukaan ei nähnyt sen nimessä mitään loukkaavaa.
 10. Taskupokkarit olivat välituntien parasta viihdettä. Sittemmin moiset on korvannut älypuhelin.
 11. Talvella sai huoletta leikkiä lumisotaa ja kukkulan kuningasta. 
 12. Erityisruokavalioista ei kouluruokailussa välitetty. Nykyään jokainen lapsi saa omaan ruokavalioonsa sopivaa ruokaa.
 13. Monissa kouluissa lausuttiin ruokarukous. Myös aamunavauksessa oli usein uskonnollisia elementtejä.
 14. Kouluruuan taso vaihteli hämmentävän paljon. Ruokalassa opettaja saattoi vahtia, että lautanen syödään varmasti tyhjäksi.
 15. Kesken koulupäivän koko koululuokka saattoi marssia yhdessä pesemään hampaat. Hammashuolto kukoisti!
 16. Kun suomalainen kisasi yleisurheilukisoissa, menoa saatettiin katsoa kesken oppitunnin yhdessä tv:stä.
 17. Kaikissa luokissa oli piirtoheittimet – osassa myös diaprojektorit! Myös opetustaulut ja urkuharmoni olivat osa koululuokkien sisustusta.
 18. Kaikilla oli omat pulpetit, joissa nökötettiin tiukasti aloillaan. Nykyään kouluympäristöt ovat yhä vaihtelevampia ja luokkahuoneissa saattaa olla esimerkiksi säkkituoleja ja sohvia.
 19. Paperinen reissuvihko kulki koululaisten repussa aina. Nykyään koulun ja kodin välinen yhteydenpito hoidetaan pitkälti verkossa.
 20. Ja niin hoidetaan moni muukin asia! Aiemmin kaikki koulutehtävät rustattiin paperille, nykyään yhä isompi osa hommista hoidetaan sähköisesti.
 21. Koululaiset saattoivat taittaa pitkänkin koulumatkan yksin. Moni käveli tai pyöräili kouluun.
 22. Pikkuistenkin koululaisten reput olivat täynnä kirjoja. Nykyään koululaiset kantavat edelleen reppuja, mutta kirjojen määrä on vähentynyt huomattavasti.
 23. Kuri oli perin tiukkaa, varsinkin vielä 80-luvulla. Opettajaa ei saanut kyseenalaistaa ja erinäisiä kurituskeinojakin käytettiin.
 24. Vanhemmat koululaiset simputtivat nuorempiaan perinteikkäissä tapahtumissa. Moku-, mopo- ja ökökaste-nimellä kulkeneet nöyryytystalkoot ovat onneksi painuneet historiaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
60 ja 70-luvun koulu

60 ja 70- luvun alussa käytiin koulua myös lauantaisin. Piirtoheittimiä ja diaprojektereja ei ollut vielä olemassa. Opettaja kirjoitti liidulla taululle mitä opetti ja oppilaat kirjoittivat vihkoonsa sen mukaisesti. Reissuvihkoja ei ollut olemassakaan. Opettaja hoiti kouluasiat ja opetuksen sotkematta siihen vanhempia. Todistuksiin piti saada vanhempien allekirjoitus. Ne  oli hyviä aikoja opettajilla oli vielä auktoriteettia eikä tunneilla hälisty.

Vierailija

Niin vaan muistelen minäkin, ennen oli moni asia paremmin! Opettajaa toteltiin ja rauha ja järjestys säilyi. Aamunavaus oli ihan hieno juttu ja sen jälkeen alkoi opiskelu. Tervettä isänmaallisuutta oli seurata oman maan kisaajien menestystä. Liian hektistä on nykymeno ja nyt lapsukaiset tuijottaa ja näprää näyttöä aamusta iltaan. Käveltiin, liikuttiin syötiin terveellisesti. Vanhemmat kantoivat oman vastuunsa ja opettajat omansa. Oli tietty häirikköopettajiakin, joilla pinna paloi ja karttakepit olivat säleinä ja jotkut yläluokan opettajat runttasivat häiriköt kovaotteisesti nurkkaan.Se kaikki oli jotenkin puhtaampaa ja kiusaaminen hyvin pientä, tietty tässäkin poikkeamia löytyy, mutta maalla oli hienoa käydä koulua 60-luvulta alkaen. Se mitä koulusta seurasi on taas niin oman kypsyyden ja persoonan mukaista, joko tuli insinööriä ja muuta tekijää, tai" haukionkala" ulkoaoppimista ilman sisäistystä. Luoja varjelkoon ja siunatkoon nytkin koulutiet

Sisältö jatkuu mainoksen alla