Hiljainen aivotyö voi uuvuttaa.
Hiljainen aivotyö voi uuvuttaa.

Niin kutsuttua metatyötä on nyt tutkittu Harvardissa asti. Tutkija nostaa esiin neljä tilannetta, joihin meidän pitäisi havahtua. Kerro jutun lopussa omista kokemuksistasi!

Suuri osa meistä tekee sitä joka päivä: Suunnittelee tulevan viikon ostoksia, havainnoi kodin korjausta kaipaavia kohtia. Sopii tapaamisia ystävien kanssa ja laatii lomasuunnitelmia. Vastaa Wilma-viesteihin, varaa neuvola-aikoja ja panee merkille, että lapsen vaatevarasto kaipaa päivittämistä.

Kyseessä on Suomessa metatyöksikin nimitetty ilmiö, jossa ihminen tekee  hiljaista ja näkymätöntä aivotyötä. Siinä on kyse suunnittelemisesta ja huolehtimisesta, jonka avulla varmistetaan arjen sujuvuus – ei niinkään kotitöistä itsessään.

Aivoja näkymättömästi  rasittavaa metatyötä on nyt tutkittu myös tieteellisesti. Harvardin tutkija Allison Daminger haastatteli 35:tä pariskuntaa selvittääkseen, millaista tämä näkymätön kognitiivinen työ on. Damingerin tutkimuksessa kartoitettiin, millaista metatyötä parien arkeen kuului ja miten se jakautui parin välillä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimuksen perusteella metatyö jaettiin neljään osa-alueeseen:

1. Ennakointi tai varautuminen

Moni vanhempi ennakoi ja varautuu perheenjäsenten tarpeisiin jo etukäteen. Ennakoinnilla tarkoitetaan tuleviin tarpeisiin, ongelmiin ja  myös mahdollisuuksiin valmistautumista. Jotta perheen arki sujuisi kuin rasvattu, vaaditaan paljon näkymätöntä ennakointia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tapahtuuko seuraavalla viikolla jotain, joka tulisi ottaa huomioon? Mitä ruoka-aineita kaapeista puuttuu? Näyttääkö sääennuste siltä, että tulevalle reissulle pitää pakata mukaan kumpparit? Ennakointityö kuului tutkimuksen perusteella useimmiten naisille.

2. Tunnistaminen

Hiljaista aivotyötä on myös sen tunnistaminen ja selvittäminen, mistä arjessa tarvittavat palvelut tai asiat löytyvät. Mitkä ovat alueella toimivat päiväkodit tai mistä kaupasta sopivat harrastusvälineet saa ostettua parhaaseen hintaan?


3. Päätöksenteko

Tarjolla olevien vaihtoehtojen välillä täytyy myös tehdä valintoja. Päätöksenteko on yksi metatyön osa-alueista.

Ennen lasten viemistä päiväkotiin on täytynyt tehdä päätös siitä, mihin päiväkotiin lapsi menee ja milloin. Lomamatkalle ei päästä, ellei joku ole varannut hotellia, Arjen päätös on myös se, että illalliseksi on lasagnea tai että lapsen syntymäpäiville kutsutaan koko luokka. Päätöksenteko oli se osa-alue, jossa miehet olivat tutkimuksen perusteella eniten osallisina.

4. Tarkkailu ja seuranta

Metatyöntekijä seuraa tehtyjen päätösten toteutumista ja onnistumista. Sujuiko kaikki, kuten oli suunniteltu? Tulihan kaikki aiemmin tehdyt päätökset myös toteutettua? Olivatko päätökset oikeita? Tarkkailua ja seurantaa suorittivat tutkimuksen perusteella lähinnä naiset.


Uuvuttava metatyö

Metatyö voi myös uuvuttaa. Toimittaja Jenny Lehtinen kutsui kolumnissaan metatyötä loputtomaksi kodin projektipäällikköydeksi. Hänen mukaansa metatyötä tekee eniten perheen pääasiallinen huolehtija, joka lapsiperheessä on usein äiti.

Psykologi Jelena Kecmanovic toteaa Psychology Todayssa, että hiljaisen aivotyön tekijä ei useimmiten itsekään tajua tekevänsä sitä. On helpompi nähdä, kuka milloinkin on tiskannut tai imuroinut, mutta arjen suunnittelutyö jää usein huomiotta. 

Koska metatyön määrä ei aina jakaudu parisuhteessa tasaisesti, väsyminen ja turhautuminen voivat johtaa riitelyyn ja ongelmiin parisuhteessa. Kecmanovic kertoo näkevänsä vastaanotollaan erityisesti uupuneita naisia.

Kecmanovic listaa artikkelissaan tapoja, joilla voi vähentää omaa hiljaista metatyötaakkaansa:

  • Pidä listaa tekemästäsi näkymättömästä aivotyöstä. Kirjaa esimerkiksi viikon ajan ylös kaikki metatyö, jota olet tehnytListauksen avulla voi huomata, kuinka paljon metatyötä arjen pyörittäminen vaatii.
  • Keskustele. Voit herätellä kumppanisi kanssa keskustelua esimerkiksi tekemäsi listan avulla ja pyrkiä jakamaan hoidettavat asiat tasaisemmin perheen sisällä. 
  • Anna itsellesi tunnustusta kaikesta työstä, jota teet.
  • Ota välillä selvä tauko metatyöstä, ja keskity jonkin aikaa esimerkiksi johonkin harrastukseen kuten liikuntaan. Jos mielesi alkaa harhailla metatyöhön, palauta se takaisin tekemääsi asiaan.

Millaista hiljaista aivotyötä sinun arkeesi kuuluu? Kerro se meille alla olevassa kyselyssä.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
K@S

Vammaiset henkilöt joutuvat eniten tätä työtä tekemään. Ennakoida pääsyn, etsiä palveluja, punnisemaan vaihtoehdot, ja joutuu seurata asioita ehkä tekemään valituksia kielteisistä päätöksistä taikka jopa syrjinnästä.  Tutkikaa tätäkin ryhmää. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla