Varoitusviesti

Tämän lomakkeen lähetystoiminto on asetettu pois päältä.
Mahtava moka -kirjan tekijät Mika Sutinen (vas.) ja Mikko Kuitunen uskaltavat kämmätä. Mites sinä? Kuva: Kimmo Haapala
Mahtava moka -kirjan tekijät Mika Sutinen (vas.) ja Mikko Kuitunen uskaltavat kämmätä. Mites sinä? Kuva: Kimmo Haapala

Klassisimmat mokat tehdään tietenkin sähköpostilla, kahdelta yöllä.

Mikko Kuitunen ja Mika Sutinen, olette kirjoittaneet kirjan Mahtava moka (Alma Talent). Miksi meidän on niin vaikea uskaltaa epäonnistua?

Mikko: ”Ajamme maailmaa vanhentuneella käyttöjärjestelmällä. Ihmislajin historiassa epäonnistumisten välttely on pitänyt meidät hengissä 200 000 vuotta. Tätä aikaa, kun kokeilut ja riskinotto ovatkin palkinneet, on eletty vasta alle sadan vuoden ajan.”

Miten epäonnistumisen pelko vaikuttaa elämään?

Mika: ”Pahimmillaan sen takia jää kovin paljon hyvää tekemättä. Applen toinen perustaja Steve Wozniak empi pitkään, ennen kuin uskalsi lähteä yrittäjäksi, ja Nikolai Kopernikus odotti 26 vuotta tähtitieteellisten läpimurtojensa julkistamista epäonnistumisen pelossa. Nämä ovat sankaritarinoita, mutta kuinka paljon olisikaan kertomuksia, joissa asioita ei kuitenkaan uskallettaisi tehdä?” 

Mitkä ovat teidän pahimmat mokanne?

Mikko: ”Olen päättänyt, etten tee töitä mulkkujen kanssa. Kerran poikkesin tästä ja se sai aikaan tuskaa.”

Mika: ”Olin 2000-luvun alussa vetämässä YT-neuvotteluja. Mietin erään henkilön kohtaloa ja keskellä yötä päädyin ratkaisuun hänen irtisanomisestaan. Minun piti laittaa päätöksestä sähköpostia johtoryhmälle, mutta lähetin sen tuolle työntekijälle. Pahoittelin asiaa totta kai suuresti. Ainakin opin, ettei sähköpostia kannata lähettää kahdelta yöllä.”

Oletko sinä mokannut sähköpostilla? Kerro alla olevassa kyselyssä ja osallistut samalla Me Naiset -kangaskassin arvontaan. Vastauksia voidaan käyttää myöhemmin anonyymisti Me Naisten jutussa.