Mahtava moka -kirjan tekijät Mika Sutinen (vas.) ja Mikko Kuitunen uskaltavat kämmätä. Mites sinä? Kuva: Kimmo Haapala
Mahtava moka -kirjan tekijät Mika Sutinen (vas.) ja Mikko Kuitunen uskaltavat kämmätä. Mites sinä? Kuva: Kimmo Haapala

Klassisimmat mokat tehdään tietenkin sähköpostilla, kahdelta yöllä.

Mikko Kuitunen ja Mika Sutinen, olette kirjoittaneet kirjan Mahtava moka (Alma Talent). Miksi meidän on niin vaikea uskaltaa epäonnistua?

Mikko: ”Ajamme maailmaa vanhentuneella käyttöjärjestelmällä. Ihmislajin historiassa epäonnistumisten välttely on pitänyt meidät hengissä 200 000 vuotta. Tätä aikaa, kun kokeilut ja riskinotto ovatkin palkinneet, on eletty vasta alle sadan vuoden ajan.”

Miten epäonnistumisen pelko vaikuttaa elämään?

Mika: ”Pahimmillaan sen takia jää kovin paljon hyvää tekemättä. Applen toinen perustaja Steve Wozniak empi pitkään, ennen kuin uskalsi lähteä yrittäjäksi, ja Nikolai Kopernikus odotti 26 vuotta tähtitieteellisten läpimurtojensa julkistamista epäonnistumisen pelossa. Nämä ovat sankaritarinoita, mutta kuinka paljon olisikaan kertomuksia, joissa asioita ei kuitenkaan uskallettaisi tehdä?” 

Mitkä ovat teidän pahimmat mokanne?

Mikko: ”Olen päättänyt, etten tee töitä mulkkujen kanssa. Kerran poikkesin tästä ja se sai aikaan tuskaa.”

Mika: ”Olin 2000-luvun alussa vetämässä YT-neuvotteluja. Mietin erään henkilön kohtaloa ja keskellä yötä päädyin ratkaisuun hänen irtisanomisestaan. Minun piti laittaa päätöksestä sähköpostia johtoryhmälle, mutta lähetin sen tuolle työntekijälle. Pahoittelin asiaa totta kai suuresti. Ainakin opin, ettei sähköpostia kannata lähettää kahdelta yöllä.”

Oletko sinä mokannut sähköpostilla? Kerro alla olevassa kyselyssä ja osallistut samalla Me Naiset -kangaskassin arvontaan. Vastauksia voidaan käyttää myöhemmin anonyymisti Me Naisten jutussa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Jokainen morsian kohtaa tämän ongelman: miten hoitaa vessassa käynti sujuvasti häämekko päällä? Ikea-kassi on joka kodista löytyvä hyödyke, joka pelastaa tältäkin ongelmalta. 

Vessassa käynti kuohkean häämekon kanssa ei ole mikään helppo juttu! Monet morsiamet pyytävät kaasojaan tai morsiusneitoja avukseen tähän toimitukseen ja lopputulos saattaa lähennellä katastrofia. 

Mikäli haluaa suoriutua vessareissusta itsenäisesti, kannattaa hommata Ikean muovikassi avuksi! Kun leikkaa Ikea-kassin pohjaan reiän, syntyy jokaisen morsiamen kätevä apuväline. Kikka saattaa kuulostaa naurettavalta, mutta se on halpa ja helppo tapa, joka ei vaadi sen kummempaa vaivaa. Ikean perinteinen FRAKTA-kassi maksaa Suomessa vain 99 senttiä ja on erittäin vahvaa tekoa. 

 

Etkö ymmärtänyt otsikkoa? Snäppi tarkoittaa Snapchattia ja wappi WhatsAppia. Päivitä lyhennesanavarastosi nuorten tasolle tämän lyhyen oppaan avulla. 

Alla on lista teinien käyttämistä lyhenteistä vuonna 2018. 

Ihs = Ihan sama

”Mä sain tänään äidilt kympin”
”No kuule ihs”

Rks = Rakas

”Oot mulle Toooooooooooooooosi RKS<3 Mä RKS:Tan sua<3”

Mp = Mielipide

”Mp mun uusista hiuksista?”

Gn = Hyvää yötä

”Gn valmiiks ja striikit” kun toivotat hyvää yötä etukäteen. 

Gm = Huomenta

”Gm vaa sullekki”

Emt = En mä tiedä

”Mitä teet huomenna?”
”Emt”

Bff = Paras ystävä (Best friends forever) 

"Sä oot mun bff"

"Niin säki mun"

Bf = Poikaystävä

”Mun bf jätti mut eilen”

Vkl = Viikonloppu

”Meen vkl mummol”

Käty = Kämppä tyhjänä

”Porukat lähti viikonlopuks mökille ja meil on nyt käty, vois mennä meille dokaa”

Tnä = Tänään

”Onks meil äikkää tnä?”

Hme = Huomenna

”Mitä teet hme?”

Btw = Muuten

”btw, en tuu huomenna kouluu, koska oon kipee ): ”

Evm = Ei voi muistaa

"Mikä sen pojan nimi olikaa"
"Evm"