Kiitos persvakoäijät, terveyskenkämuijat ja muut! Listasimme viisi ihmistyyppiä, joita ilman emme tulisi toimeen.

On olemassa elintärkeä ihmisjoukko, joka on julkisuudelle näkymätön. Heikäläisiä ei haastatella aamutelevisiossa. He eivät näy iltapäivälehtien otsikoissa. Heidän tekemisiään ei seurata somessa vaikka pitäisi. He eivät bloggaa eivätkä tubeta. Puhun nyt heistä, jotka saapuvat, kun asiat menevät vikaan. Puhun persvakoäijistä.”

Näin kosmologian professori Kari Enqvist kirjoitti hiljattain Etelä-Suomen Sanomien kolumnissaan. Enqvistin mukaan persvakoäijät eli erilaiset konkreettisia, kädentaitoja vaativia korjaustöitä tekevät tyypit ovat ”yhteiskunnan voiteluainetta. Sisimmässään he aavistavat, että ilman heitä pyörät jumittuisivat paikoilleen.”

Enqvist puhuu aivan täyttä asiaa! Mitä tekisimmekään, jos meillä ei olisi persvakoäijiä? Heidän ansiostaan saamme ruokaa pöytään, vaikka kaasuputki posahtaisi keskellä valtaväylää. Sillä kyllähän se on se persvakoäijien rivistö, joka saapuu ennemmin tai myöhemmin korjaamaan tilanteen. 

Persvakoäijien rooli yhteiskuntamme hiljaisena tukipilarina on kiistaton. Mutta eivät he suinkaan ole ainoita, jotka ovat oikeutettuja samaan titteliin! 

Listasimme Kari Enqvistin hengessä viisi muuta elintärkeää ihmistyyppiä, jotka jäävät usein julkisuuden katveeseen – ja joita ilman koko Suomi kaatuisi hetkessä:

1. Terveyskenkämuija

On olemassa elintärkeä ihmisjoukko, joka on palkankorotuksille näkymätön. Heikäläisten työehdoista sovitaan aina ylemmällä tasolla, eivätkä he voi oikeastaan edes lakkoilla, koska jos he jättäisivät työnsä sikseen, yhteiskunta ja sen ihmiset alkaisivat putoilla tasaiseen tahtiin.

Puhumme nyt heistä, jotka ovat aina paikalla, kun me muut tarvitsemme elintärkeää hoitoa. Puhumme terveyskenkämuijista.

Kun ihminen tarvitsee tikkejä ja homma uhkaa äityä hengenvaaralliseksi, apuun eivät riennä persvakoäijät huomioliivit päällään. Sen sijaan paikalle saapuu joukko ammattitaitoisia hoitajia järkevissä terveyskengissään, valmiina auttamaan ja kursimaan kasaan.

Kuka kuuntelee huolet ja tietää, miten hiivasta pääsee näppärästi eroon?

Lähes säännönmukaisesti he ovat naisia. Sillä kuka on päivystyksessä ottamassa vastaan, kun Jukka-Kalle on murtanut kätensä? Kuka ottaa verikokeen, kuka nieluviljelyn? Kuka kuuntelee huolet ja tietää, miten hiivasta pääsee näppärästi eroon?

Robotit pystyvät jossain vaiheessa tulevaisuutta hyvällä todennäköisyydellä korvaamaan jos jonkinlaiset työntekijät, ehkä jopa korjaamaan räjähtäneen vesiputkenkin. Mutta terveyskenkämuijaa ei ole korvaaminen. Ihmiskeho ja -mieli voi rikkoutua miljoonilla eri tavoilla ja äärettömän yllättäen.

Ja kun niin tapahtuu, kukapa meistä haluaisi rinnalleen jonkun muun kuin terveyskenkämuijan.

2. Excel-ihminen

Kuka kirjoitti ihmiskunnan historian ensimmäiset asiat savitaululle ylös? Ehkä lyyrisiltä taidoiltaan ensiluokkainen runoilija, joka halusi tallettaa hengentuotteensa jälkipolville. Tai kenties kuningas, joka määräsi käskynsä toteutettavaksi.

No ei tosiaan! Ensimmäiset maailmanhistorian kirjoitukset kirjoitti ylös kirjanpitäjä. Todennäköisesti hän rustasi savitauluun jotain perunasäkkien määristä.

Ensimmäiset maailmanhistorian kirjoitukset kirjoitti ylös kirjanpitäjä.

Persvakoäijät hoitavat homman käsipelillä kotiin, kun maantiehen iskee routavaurio tai liesi vaatii korjausta. Mutta heidän takanaan on yksi näkymätön ihmisryhmä, joka usein unohdetaan: excel-ihmiset, eli nykyaikaiset savitaulujen pyörittäjät.

He ovat tyyppejä, jotka mahdollistavat sen, että persvakoäijät ja kaikki muutkin pystyvät tekemään suorittavaa työtään. He nimittäin tekevät suunnitelmat ja laskelmat, jotta tiedetään, että homma varmasti onnistuu. 

3. Kulttuuripuistomummo

Tämä ihmisryhmä saapuu paikalle silloinkin, kun kukaan muu ei sitä tee. Heidät löytää sinfoniaorkesterin perjantaikonserteista, kaupunginteatterin näytöksistä, kulttuuripuiston avajaisista ja nuorten taiteilijoiden kevätnäyttelyistä – aina eturivistä. Puhumme tietenkin kulttuuripuistomummoista.

Ryhmä sivistyneitä, keski-iän ylittäneitä naisia hoitaa kansakuntamme hengenravintopuolen kaikkien muiden puolesta.

Kulttuuripuistomummojen melko väheksytty, iso ryhmä sivistyneitä, keski-iän ylittäneitä naisia hoitaa kansakuntamme hengenravintopuolen kaikkien muiden puolesta. Heillä on arvostelukykyä, he eivät järkyty järkyttävimmästäkään nykytaiteesta, koska ovat käytännössä nähneet jo kaiken.

Ja mikä parasta, he jaksavat muistutella hengenruuan, pysähtymisen ja elämästä nauttimisen tärkeyttä meille muillekin.

4. Harmaan alueen jantteri

Tästä hieman epämääräisestä ihmistyypistä on hirveästi hyötyä, jos pitää äkkiä löytää laiton kaatopaikka, saada jostain laittomia aineita tai piilottaa ruumis. Erityisen paljon heistä on hyötyä dystopisessa tulevaisuudenkuvassa, jossa yhteiskuntajärjestys romahtaa tai tulee vakava poikkeustila.

Harmaan alueen jantterilla on nimittäin valmiiksi kehitettynä jos jonkinlaiset verkostot ja taidot luovia hämärissä tilanteissa. He eivät hämmenny, vaikka elämä veisi vaaratilanteeseen, jonka takia tiistaina kello 16 jälkeen ei pääsekään kaupan kautta makoilemaan kotisohvalle.

5. Diginuorisolainen

Elämme tulevaisuudessa hyvällä todennäköisyydellä maailmassa, jossa taksiakaan ei enää saa muuten kuin lataamalla kahdeksan sovellusta. Yritäpä siinä koittaa vanhalla, liian isolla nivelrikkosormellaan osua valikkoon. Tällaisessa tilanteessa on aina hyvä olla hollilla diginuorisolainen, joka näpyttelee vimpaimia tottunein nivelin.

Tämä laiskaksi, saamattomaksi ja pullamössöiseksikin tituleerattu ihmisryhmä osaa tuosta noin vain auttaa vanhempaakin polvea teknologian kanssa. Ja he tekevät sen vielä kaiken lisäksi usein ihan mielellään!

Mitkä muut ihmisryhmät pitävät Suomea kasassa? Kerro alle! Vastauksiasi voidaan käyttää osana Me Naisten juttua.

Isolastinen

Mitä tekisimmekään ilman heitä! Persvakoäijä, terveyskenkämuija ja 4 muuta ihmistyyppiä, jotka pitävät Suomen pystyssä

No.... Se väsynyt raksaduunari... Just se mikä istuu SUN viereen siinä kuumassa dösässä... Se haisee heille ja jollekin öljylle. Se väsynyt raksaduunari on alottanu duunit sillon ku sulla vasta herätyskello alkaa soimaan. Se mies rakentaa meille kaikille tulevaisuutta. Se ei laita dödöä aamulla kainaloon koska se tietää, että sillä ei saavuteta mitään... Ainakaan siellä työmaalla....
Lue kommentti