Kiitos persvakoäijät, terveyskenkämuijat ja muut! Listasimme viisi ihmistyyppiä, joita ilman emme tulisi toimeen.

On olemassa elintärkeä ihmisjoukko, joka on julkisuudelle näkymätön. Heikäläisiä ei haastatella aamutelevisiossa. He eivät näy iltapäivälehtien otsikoissa. Heidän tekemisiään ei seurata somessa vaikka pitäisi. He eivät bloggaa eivätkä tubeta. Puhun nyt heistä, jotka saapuvat, kun asiat menevät vikaan. Puhun persvakoäijistä.”

Näin kosmologian professori Kari Enqvist kirjoitti hiljattain Etelä-Suomen Sanomien kolumnissaan. Enqvistin mukaan persvakoäijät eli erilaiset konkreettisia, kädentaitoja vaativia korjaustöitä tekevät tyypit ovat ”yhteiskunnan voiteluainetta. Sisimmässään he aavistavat, että ilman heitä pyörät jumittuisivat paikoilleen.”

Enqvist puhuu aivan täyttä asiaa! Mitä tekisimmekään, jos meillä ei olisi persvakoäijiä? Heidän ansiostaan saamme ruokaa pöytään, vaikka kaasuputki posahtaisi keskellä valtaväylää. Sillä kyllähän se on se persvakoäijien rivistö, joka saapuu ennemmin tai myöhemmin korjaamaan tilanteen. 

Persvakoäijien rooli yhteiskuntamme hiljaisena tukipilarina on kiistaton. Mutta eivät he suinkaan ole ainoita, jotka ovat oikeutettuja samaan titteliin! 

Listasimme Kari Enqvistin hengessä viisi muuta elintärkeää ihmistyyppiä, jotka jäävät usein julkisuuden katveeseen – ja joita ilman koko Suomi kaatuisi hetkessä:

1. Terveyskenkämuija

On olemassa elintärkeä ihmisjoukko, joka on palkankorotuksille näkymätön. Heikäläisten työehdoista sovitaan aina ylemmällä tasolla, eivätkä he voi oikeastaan edes lakkoilla, koska jos he jättäisivät työnsä sikseen, yhteiskunta ja sen ihmiset alkaisivat putoilla tasaiseen tahtiin.

Puhumme nyt heistä, jotka ovat aina paikalla, kun me muut tarvitsemme elintärkeää hoitoa. Puhumme terveyskenkämuijista.

Kun ihminen tarvitsee tikkejä ja homma uhkaa äityä hengenvaaralliseksi, apuun eivät riennä persvakoäijät huomioliivit päällään. Sen sijaan paikalle saapuu joukko ammattitaitoisia hoitajia järkevissä terveyskengissään, valmiina auttamaan ja kursimaan kasaan.

Kuka kuuntelee huolet ja tietää, miten hiivasta pääsee näppärästi eroon?

Lähes säännönmukaisesti he ovat naisia. Sillä kuka on päivystyksessä ottamassa vastaan, kun Jukka-Kalle on murtanut kätensä? Kuka ottaa verikokeen, kuka nieluviljelyn? Kuka kuuntelee huolet ja tietää, miten hiivasta pääsee näppärästi eroon?

Robotit pystyvät jossain vaiheessa tulevaisuutta hyvällä todennäköisyydellä korvaamaan jos jonkinlaiset työntekijät, ehkä jopa korjaamaan räjähtäneen vesiputkenkin. Mutta terveyskenkämuijaa ei ole korvaaminen. Ihmiskeho ja -mieli voi rikkoutua miljoonilla eri tavoilla ja äärettömän yllättäen.

Ja kun niin tapahtuu, kukapa meistä haluaisi rinnalleen jonkun muun kuin terveyskenkämuijan.

2. Excel-ihminen

Kuka kirjoitti ihmiskunnan historian ensimmäiset asiat savitaululle ylös? Ehkä lyyrisiltä taidoiltaan ensiluokkainen runoilija, joka halusi tallettaa hengentuotteensa jälkipolville. Tai kenties kuningas, joka määräsi käskynsä toteutettavaksi.

No ei tosiaan! Ensimmäiset maailmanhistorian kirjoitukset kirjoitti ylös kirjanpitäjä. Todennäköisesti hän rustasi savitauluun jotain perunasäkkien määristä.

Ensimmäiset maailmanhistorian kirjoitukset kirjoitti ylös kirjanpitäjä.

Persvakoäijät hoitavat homman käsipelillä kotiin, kun maantiehen iskee routavaurio tai liesi vaatii korjausta. Mutta heidän takanaan on yksi näkymätön ihmisryhmä, joka usein unohdetaan: excel-ihmiset, eli nykyaikaiset savitaulujen pyörittäjät.

He ovat tyyppejä, jotka mahdollistavat sen, että persvakoäijät ja kaikki muutkin pystyvät tekemään suorittavaa työtään. He nimittäin tekevät suunnitelmat ja laskelmat, jotta tiedetään, että homma varmasti onnistuu. 

3. Kulttuuripuistomummo

Tämä ihmisryhmä saapuu paikalle silloinkin, kun kukaan muu ei sitä tee. Heidät löytää sinfoniaorkesterin perjantaikonserteista, kaupunginteatterin näytöksistä, kulttuuripuiston avajaisista ja nuorten taiteilijoiden kevätnäyttelyistä – aina eturivistä. Puhumme tietenkin kulttuuripuistomummoista.

Ryhmä sivistyneitä, keski-iän ylittäneitä naisia hoitaa kansakuntamme hengenravintopuolen kaikkien muiden puolesta.

Kulttuuripuistomummojen melko väheksytty, iso ryhmä sivistyneitä, keski-iän ylittäneitä naisia hoitaa kansakuntamme hengenravintopuolen kaikkien muiden puolesta. Heillä on arvostelukykyä, he eivät järkyty järkyttävimmästäkään nykytaiteesta, koska ovat käytännössä nähneet jo kaiken.

Ja mikä parasta, he jaksavat muistutella hengenruuan, pysähtymisen ja elämästä nauttimisen tärkeyttä meille muillekin.

4. Harmaan alueen jantteri

Tästä hieman epämääräisestä ihmistyypistä on hirveästi hyötyä, jos pitää äkkiä löytää laiton kaatopaikka, saada jostain laittomia aineita tai piilottaa ruumis. Erityisen paljon heistä on hyötyä dystopisessa tulevaisuudenkuvassa, jossa yhteiskuntajärjestys romahtaa tai tulee vakava poikkeustila.

Harmaan alueen jantterilla on nimittäin valmiiksi kehitettynä jos jonkinlaiset verkostot ja taidot luovia hämärissä tilanteissa. He eivät hämmenny, vaikka elämä veisi vaaratilanteeseen, jonka takia tiistaina kello 16 jälkeen ei pääsekään kaupan kautta makoilemaan kotisohvalle.

5. Diginuorisolainen

Elämme tulevaisuudessa hyvällä todennäköisyydellä maailmassa, jossa taksiakaan ei enää saa muuten kuin lataamalla kahdeksan sovellusta. Yritäpä siinä koittaa vanhalla, liian isolla nivelrikkosormellaan osua valikkoon. Tällaisessa tilanteessa on aina hyvä olla hollilla diginuorisolainen, joka näpyttelee vimpaimia tottunein nivelin.

Tämä laiskaksi, saamattomaksi ja pullamössöiseksikin tituleerattu ihmisryhmä osaa tuosta noin vain auttaa vanhempaakin polvea teknologian kanssa. Ja he tekevät sen vielä kaiken lisäksi usein ihan mielellään!

Mitkä muut ihmisryhmät pitävät Suomea kasassa? Kerro alle! Vastauksiasi voidaan käyttää osana Me Naisten juttua.

Isolastinen

Mitä tekisimmekään ilman heitä! Persvakoäijä, terveyskenkämuija ja 4 muuta ihmistyyppiä, jotka pitävät Suomen pystyssä

No.... Se väsynyt raksaduunari... Just se mikä istuu SUN viereen siinä kuumassa dösässä... Se haisee heille ja jollekin öljylle. Se väsynyt raksaduunari on alottanu duunit sillon ku sulla vasta herätyskello alkaa soimaan. Se mies rakentaa meille kaikille tulevaisuutta. Se ei laita dödöä aamulla kainaloon koska se tietää, että sillä ei saavuteta mitään... Ainakaan siellä työmaalla....
Lue kommentti

Tähtimerkit ne ovat kuninkaallisillakin. Ehkä planeetat yhdistävät sinua ja siniverisiä enemmän kuin luuletkaan. 

OINAS 21.3.–19.4.

Kuva: Reuters
Kuva: Reuters
 • Tanskan kuningatar Margareeta II, s. 16.4.1940

Margareetaa pidetään yhtenä Euroopan modernimmeista hallitsijoista. Hän on röökimuija, joka edustaa mieluiten arkisissa vaatteissa. Ehkä Tanskan kuningatar käyttääkin aikansa mieluummin muuhun kuin pynttäytymiseen: hänellä on koulutus viidestä yliopistosta  ja hänen kehutaan myös olevan taitava taidemaalari, kirjailija ja kääntäjä. Selvä oinas siis!

Oinaan tähtimerkin mukaisesti hän on rehellinen johtajaluonne sekä itsevarma ja innostuva persoona.

Kuulostaako tutulta? Oletko Margareetan tavoin energinen ja vaihtelua kaipaava (toisinaan jopa kärsimättön)?

 

HÄRKÄ 20.4–20.5.

Kuva: Reuters
Kuva: Reuters
 • Kuningatar Elisabet II, s. 21.4.1926

Maailman pisimpään vallassa ollut monarkki Kuningatar Elisabet II on ilmetty härkä: asiallinen, kärsivällinen ja konservatiivinen. Elisabetia pidetään hyvin velvollisuudentuntoisena. Hän on aina asettanut asemansa tuomat velvoitteet oman itsensä edelle.

Ehkä sinussa on samanlaista luotettavuutta, järkevyyttä ja moraalista selkärankaa kuin Lissussa. Tai sitten ei.

 

KAKSONEN 21.5.–21.6.

Kuva: Anna-Lena Ahlström, Kungahuset.se
Kuva: Anna-Lena Ahlström, Kungahuset.se
 • Ruotsin prinsessa Madeleine, s. 10.6.1982

Kruunuprinsessa Victorian kaunista pikkusiskoa tituleerattiin vielä muutama vuosi sitten bileprinsessaksi, koska hän seurapiireineen valloitti Östermalmin ravintoloiden VIP-tilat. Nykyisin Madde keskittyy kasvattamaan suurperhettä eikä osaa päättää, asuisiko Tukholmassa, Lontoossa vai New Yorkissa.

Olisiko Madeleine nyt vähemmän levoton sielu kuin parikymppisenä? Ehkä kaksosille tyypillinen vilkkaus, uteliaisuus ja nopeatempoisuus on hänessä tasoittunut jälkikasvun ja äitiyden myötä. 

 

RAPU 22.6.–22.7.

Kuva: Reuters
Kuva: Reuters
 • Walesin prinsessa Diana, 1.7.1961 -  31.8.1997
 • Ruotsin kruununprinsessa Victoria, s. 14.7.1977

Voiko horoskooppi enää paremmin kohdalleen osua? Rapu on suojeleva, äidillinen ja myötätuntoinen – mutta myös herkkä ja arvoituksellinen.

Sehän on Sydänten kuningatar, traagisen elämän ja kuoleman kohdannut ujosti hymyilevä Walesin prinsessa Diana!

Eikä yhtään vähemmän rakastettu ole saman tähtimerkin alla syntynyt Ruotsin prinsessa Victoria, jonka kansansuosio on vuosia liihoitellut taivaissa ja jonka kruunaamista kuningattareksi ruotsalaiset eivät malttaisi odottaa. 

 

LEIJONA 23.7.–22.8.

Kuva: Reuters
Kuva: Reuters
 • Norjan kruununprinsessa Mette-Marit s.19.8.1973
 • Sussexin herttuatar Meghan s.4.8.1981
 • Prinsessa Margaret 21.8.1930–9.2.2002
 • Prinsessa Anne s.15.8.1950

Leijonaa pidetään arvokkaana ja viisaana tähtimerkkinä, ja sehän sopii näihin kuninkaallisiin leijoniin. He ovat leijonamaiseen tapaan eläneet oman arvomaailmansa mukaan ja viitanneet kintaalla muiden mielipiteille. Maanläheisyys ja tavallisuus ovat myös piirteitä, jotka yhdistävät horoskooppimerkkiä. 

Iso-Britannian prinsessa Anne pukeutui nuorena mieluummin farkkuihin kuin röyhelömekkoihin, Norjan kruununprinsessa Mette-Maritilla on villi tausta, mutta se ei estänyt prinssi Haakonia rakastumasta häneen (päinvastoin, väittävät monet).

Leijonalle tyypillistä kunnianhimoa löytyy myös Euroopan tuoreimmasta kuninkaallisesta Sussexin herttuatar Meghanista, joka loi ensin uran Hollywoodissa ja opiskelee nyt ahkerasti hovin tavoille.

 

NEITSYT 23.8.–22.9.

Kuva: MVPhotos
Kuva: MVPhotos
 • Norjan prinsessa Märtha Louise s.22.9.1971
 • Espanjan kuningatar Letizia s.15.9.1972
 • Prinssi Daniel s.15.9.1973

Sanotaan, että neitsyt on tarkkanäköinen, järjestelmällinen ja nopeälyinen. Tarkkanäköisyytensä takia hän saattaa joskus olla liiankin kriittinen ja nillittää turhasta. 

Vaikea sanoa päteekö, se näihin kuninkaallisiin, mutta ehkä sinuun? 

 

VAAKA 23.9.–22.10.

Kuva: Reuters
Kuva: Reuters
 • Yorkin herttuatar Sarah Ferguson  s.15.10.1959

Vaaka on sosiaalisesti taitava, hurmaava ja eloisa. Nämä luonnehdinnat epäilemättä sopivat Englannin hovista draaman saattelemana lähteneeseen prinssi Andrew'n ex-puolisoon Sarah Fergusoniin, joka muistetaan ainakin siitä, että köllötteli yläosattomissa ja imeskeli jonkun toisen kuin aviomiehensä varpaita.

Hauskaan ja toiset huomioon ottavaan vaakaan on helppo ihastua, mutta miellyttämiseen taipuva vaaka saattaa myös joutua toisten tallomaksi.

 

SKORPIONI 23.10.–22.11.

 • Monacon ruhtinatar Grace  12.11.1929 -14.9.1982

Salaperäinen, syvällinen ja ajoittain synkkyyteen taipuvainen, luonnehditaan skorpionia. Ainakin ensimmäinen sopii Monacon edesmenneeseen ruhtinatar Graceen. Eikä olisi ihme, jos Hollywood-uransa Monacon edustamiseen vaihtanut tähti olisi silloin tällöin katunut valintaansa ja vaipunut masennukseen. 

 

JOUSIMIES 23.11.–21.12

Kuva: Kungahuset
Kuva: Kungahuset
 • Prinsessa Sofia, Värmlannin herttuatar s. 6.12.1984

Prinsessa Sofia on juuri niin päämäärätietoinen ja topakka kuin jousimiehen tähtimerkille sopii. Glamourmallin ja tosi-tv-kilpailijan deittailua prinssi Carl-Philipin kanssa ei Ruotsin hovissa aluksi katsottu hyvällä. Sittemmin Sofia on noussut hovin hurmuriksi.

Oletko yhtä ahkera ja uskotko yhtä optimistisesti, että kaikki kääntyy lopulta parhain päin?

 

KAURIS 22.12.–20.1.

Kuva: MVPhotos
Kuva: MVPhotos
 • Prinsessa Birgitta s.19.1.1937
 • Cambridgen herttuatar Catherine s. 9.1.1982

Sitkeä, perusteellinen ja  kurinalainen sopivat ehkä paremmin kruununprinssi Williamin puolison Catherinen kuin Mallorcalla golfaavan ja aurinkoa ottavan prinsessa Birgittan julkisuuskuvaan. Mutta entäs sinä? Oletko taipumaton hyvällä tavalla, vai kääntyykö kurinalaisuus kohdallasi jopa kaavoihin kangistumiseksi?  

 

VESIMIES 21.1.–19.2.

 • Monacon ja Hannoverin prinsessa Caroline s. 23.1.1957
 • Prinsessa Stephanie s. 1.2.1965
 • Tanskan prinsessa Mary s. 5.2.1972

Monacon prinsessojen vauhdikkaita käänteitä on saatu julkisuudessa seurata vuosikymmeniä. Oliko uimapukusuunnittelijaksi ja -malliksi ryhtyminen esimerkiksi niin hyvä idea Stepahanielta, mutta minkäs vesimies idearikkaudelleen ja ennakkoluulottomuudelleen voi?

Rakkaudessa sekä Caroline että pikkusisko ovat olleet onnettomia. Pitkäaikainen parisuhde voikin usein olla vesimiehille haaste.  

 

KALAT 20.2.–20.3.

Kuva: Reuters
Kuva: Reuters
 • Monacon ruhtinas Albert II s.14.3.1958

Onko ruhtinas Albert II niin herkkäsieluinen romantikko ja haaveilija kuin hänen tähtimerkkinsä vihjaa? Ainakin romansseja hänellä on elämässä riittänyt. Kalojen sisäistä maailmaa kehutaan rikkaaksi ja mielikuvitusta hyväksi. Näinkö on, kalat?

Tuntuuko sinustakin nyt vähän vaikealta rakastaa arkista aherrusta? Älä huoli! Listasimme asiat, jotka todistavat, että kyllä se siitä iloksi muuttuu.

Arki on hirvittävän ihastuttavaa, koska…

 1. Se yllättää. Arjessa voi esimerkiksi hämmästyä siitä, että kropassa on lihaksia. Oho, taas jumiutui niska- ja selkälihakset näyttöpäätteen tai muun työvälineen ääressä kökkiessä!
 2. Se vapauttaa monista velvollisuuksista. Ei esimerkiksi tarvitse jatkuvasti miettiä satokausisyötävää tai kesäisiä grilliherkkuja, kun voi huoletta vetää työpaikkaruokalan sapuskoja.
 3. Tissuttelu unohtuu! Tai ainakin jää vähemmälle, koska sille ei ole niin paljon aikaa.
 4. Rahaa säästyy. Kuka ehtii kuluttaa rahaa, kun on jatkuvasti töissä, koulussa, harrastuksissa tai jossain muussa arkisen aherruksen tyyssijassa?
 5. Perjantai tuntuu taas perjantailta, eli siltä, että on tehnyt töitä sen eteen ja voi hyvällä omalla tunnolla relata. (Huom! Vuorotyöläiselle ”perjantai” voi olla vaikka maanantai, mutta ihan yhtä hyvältä se päivä ennen vapaita silti tuntuu.)
 6. Viinilasillinen tuntuu taas viinilasilliselta. Kts. Edellinen perustelu.
 7. Tv- ja suoratoistopalvelutarjontaa arvostaa enemmän, koska töllön tuijotteluun ei ole yhtä paljon aikaa kuin lomalla.
 8. Työpaikalla on enemmän porukkaa, ja lomalta palanneet ihmiset vaikuttavat aivan ihastuttavilta, koska he ovat juuri olleet, noh, lomalla.
 9. Kalenteri ei näytä surkean tyhjältä. Sehän päinvastoin alkaa vaikuttaa siltä, että elämässä tapahtuu jotain. Kiire, mikä ihana tekosyy! Ainakin väliaikaisesti.
 10. Pääsee taas kartalle siitä, mitä maailmassa tapahtuu. Lomalla sujahtaa helposti uutistyhjiöön, mutta mistäpä muusta kahvitauolla keskustelisi, kuin päivän polttavista puheenaiheista?
 11. Vatsa toimii säännöllisemmin. Koska on säännöllisemmät ja terveellisemmät rytmit elämässä noin muutenkin.
 12. Arkena ei vahingossakaan nuku liikaa. Liikaa nukkuminen on lomalaiselle ihan jatkuva haaste.
 13. Saa pukea päälleen arkivaatteet. Ne ovat jotenkin ryhdikkäämpiä kuin lomavaatteet. Tai vähintään peittävämpiä kuin esimerkiksi bikinit.
 14. Pääsee haahuilemaan ruokakaupassa. Sehän on tunnetusti hirvittävän terapeuttista.
 15. Illat voi pyhittää itselle. Sitähän voi mennä vaikka suihkuun pitkän kaavan mukaan tai syödä kunnon iltapalan, kun ei tarvitse kiiruhtaa taas jonnekin ihmistenilmoille ilakoimaan, kun nyt on kerta loma.
 16. Voi rauhassa olla tekemättä yhtään mitään. Mikä olisikaan mukavampaa iltapuuhaa kuin keittää pannullinen teetä, juoda sitä söpöistä astioista ja hautautua sohvalle tuijottamaan somea? Arkena siitä ei tarvitse tuntea yhtään syyllisyyttä.
 17. Liikuntaakin tulee harrastettua – tai ainakin ajateltua. Pitäisikö aloittaa joku uusi harrastus?
 18. Välillä tulee jopa juostua. Esimerkiksi bussia kiinni, kun on myöhässä töistä tai muusta arkisesta velvollisuudesta.
 19. On runsaasti aikaa suunnitella seuraavaa lomaa. Mikäs sen mukavampaa! Hyvin suunniteltuhan on melkein puoliksi tehty.