Kuvat
Shutterstock
Ei, me emme suosittele megafonin käyttöä kahden ihmisen välisessä kommunikoinnissa.
Ei, me emme suosittele megafonin käyttöä kahden ihmisen välisessä kommunikoinnissa.

Meillä kaikilla on joskus vaikeuksia ymmärtää – joillakin enemmän, joillakin vähemmän. Nyt Twitterissä on pohdittu, miten saada hallituksen viesti koronalinjauksista perille yli 70-vuotiaille ja muille, jotka kuuluvat riskiryhmään.

Miten saada yli 70-vuotiaat ja muut riskiryhmään kuuluvat ymmärtämään hallituksen linjaukset? Tätä jotkut ovat miettineet maanantain jälkeen, kun hallitus päätti rajoituksista koronavirusepidemian hillitsemiseksi.

Kysymys voi kuulostaa aavistuksen holhoavalta – ikään kuin yli 70-vuotiaat ja muut riskiryhmään kuuluvat olisi homogeeninen porukka, jolla on ymmärtämisvaikeuksia. Mutta kysymys on perusteltu ja ajankohtainen. Yksi hallituksen koronaohjeista liittyy juuri yli seitsemänkymppisten ikäryhmään. Se kuuluu näin:

 • Toimintaohjeena yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet), poislukien kansanedustajat, valtiojohto ja kunnalliset luottamushenkilöt.

Mira Leinonen twiittasi maanantaina, että Twitterin perusteella hän ei ole ainut, jolla on ollut hankaluuksia muotoilla hallituksen linjaukset yli 70-vuotiaille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Leinonen kysyi myös vinkkejä ja sai useita kymmeniä ehdotuksia. Poimimme niistä osan. Nämä perustelut ja ehdotukset sopivat parhaiten JÄÄRIEN ihmisten läheisille iästä riippumatta:

 1. Olette pitäneet meistä hyvää huolta, ja nyt on meidän vuoromme pitää teistä huolta.
 2. Tämä ei ole oma keksintöni, vaan hallituksen linjaus.
 3. On moraalisesti väärin altistaa itsensä tietoisesti ja tarpeettomasti taudille ja viedä sen takia hoitopaikka toiselta.
 4. En sano näistä linjauksista, koska haluan kiusata, vaan siksi, että välitän.
 5. Tämä on sinun omaksi parhaaksesi.
 6. Muistatko vielä viime kertaisen keuhkokuumeen? Jos nyt vain pysyt siellä kotona, niin minä tuon ruokaa. 
 7. Kun kotoa löytyy lääkkeet kolmeksi kuukaudeksi, apteekissa ei tarvitse käydä.
 8. Kun epidemia lähtee eksponentiaaliselle käyrälle ja osuu omalle kohdalle, tehohoitoon ei välttämättä enää pääse, kun paikat ovat täynnä. 

Jos asia ei tunnu menevän millään perille, Twitter-ketjussa on muistutettu siitä, että joihinkin ihmisiin saattaa toimia toisto ja se, että vetoaa presidentin arvovaltaan. Myös tällaisia on ehdotettu:

 1. ”Joko sä pysyt himassa tai soitan Trafiin, että ottavat sinulta ajokortin pois.”
 2. ”Onko selvä?” toimii parhaiten. Äänensävyn pitää olla napakka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Vaan mitäpä tehdä, kun riskiryhmäläisen pitää mennä töihin, elinsiirron saaneenkin? Kun ei voi vedota siihen, että pitää hoitaa lasta kotona, kun päiväkoti onkin auki. Etätyömahdollisuutta ei ole. On siis mentävä töihin, altistaa itsensä siellä sekä lisätä omaa riskiään sillä, että pitää pienen lapsen lapsilaumassa. Koska työvelvoite. Ei siis mikään kriittinen ala mutta työvelvoite se on muillakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla