Oletko arjen aatelinen vai ihan vain aatelinen? Kuvat: Sanomien arkisto
Oletko arjen aatelinen vai ihan vain aatelinen? Kuvat: Sanomien arkisto

Tiedätkö, paljonko maitolitra maksaa? Entä miten pukeudut sadesäällä? Vastaa Me Naisten suureen tavistestiin, niin tiedät oletko tavallisuuden aatelinen!

 

Opiskelijana joudut keräämään opintopisteitä, työkokemusta ja rahaa – rajallisella ajalla.

Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston ylioppilaskunnat julkaisivat tänään kantaaottavan simulaattorin, jossa voi kokeilla, kuinka selviäisi opiskelijan arjesta. Pelissä joutuu esimerkiksi pohtimaan, ottaako opintolainaa ja kuinka vääntää raha-asioista Kelan kanssa. Voittaminen on liki mahdotonta.

Ironiseen simulaattoriin on nostettu asioita, jotka opiskelijaa rassaavat. Tässä vielä muutama lisää.

 1. Pääsitkö opiskelemaan? Onnittelut! Tulevina vuosina sekin vaikeutuu, kun entistä useampi pääsee sisään pelkillä lukiopapereilla. Lukion alkaessa tulisi tietenkin valita ne aineet, joista olisi hyötyä omalla urapolulla ja pääsykokeissa. Se on vaikeaa, sillä kellään ei ole tällä hetkellä hajua, mitkä ne milläkin alalla ovat.
 2. Saat kuukaudessa 250 euroa opintorahaa ja keskimäärin 319 euroa asumistukea. Se on 569 euroa rahaa, jolla pitäisi maksaa vuokra, ruuat, opiskelutarvikkeet, meikit, riennot ja kaikki muu. Yksityisten vuokra-asuntojen hinnat vaihtelevat isoissa kaupungeissa 450–650 euron välillä, joten tsemppiä muihin hankintoihin.
 3. Yksityisen asunnon sijaan voit jonotella opiskelija-asuntolaan, jossa on varmasti kivaa, mikäli et kaipaa liikaa omaa rauhaa ja hiljaisuutta. Soluasunto on vielä halvempi.

  Kuka haluaa mennä tänä aamuna ensimmäisenä suihkuun? Kuva: Shutterstock
  Kuka haluaa mennä tänä aamuna ensimmäisenä suihkuun? Kuva: Shutterstock
 4. Asutko yhdessä seurustelukumppanisi kanssa? Hienoa, saatte elättää toisenne. Eikö hän ole seurustelukumppanisi vaan kämppis? Jos Kela ei usko järjestelyänne, seuraa elätysvelvollisuus silti, jee! Muussa elämässä avoliitossa kummallakaan osapuolella ei ole elatusvelvollisuutta, mutta opiskelijana tämäkin muuttuu.
 5. Opiskelijana joudut usein juhlimaan. Ja opiskelemaan. Usein jälkimmäinen tapahtuu ensimmäistä seuraavana aamuna. Oletko valmis?

  Virkamiesruotsinkurssille, mars. Kuva: Shutterstock
  Virkamiesruotsinkurssille, mars. Kuva: Shutterstock
 6. Rahahuolet hellittävät opintolainalla, jota saa opintokuukautta kohden 650 euroa. Jos ja kun nostat kaikki lainat, se tekee viidessä opiskeluvuodessa vajaat 30 000. Voit saada lainastasi hyvitystä, mutta se on oma taistelunsa.
 7. Okei, yritetään: Hyvitys on enimmillään 6 200 euroa, mutta huomioitavan lainan enimmäismäärä on 18 000 euroa, vaikka olisit nostanut lainaa sen 30 000 euroa.
 8. Rahahuolet eivät siis oikeastaan hellitäkään. Voit toki tehdä töitä. Mutta varovasti! Jos nostat opintorahaa 9 kuukautta vuodessa, saat tienata vuodessa vajaat 12 000 euroa. Vuoteen lasketaan myös kesäkuukaudet, joilta et välttämättä nosta opintorahaa. Laske tästä itse, miten pärjäisit.
 9. Ehdit käydä töissä iltaisin ja viikonloppuisin. Muutenhan tuon ajan voisi käyttää lepäämiseen, mutta opiskelijana on tärkeää näyttää, että kykenet tekemään paljon asioita palamatta loppuun. Oravanpyörä se on, mikä kasvattaa ja ennenkin on opiskeltu, joten älä valita.
 10. Kun valmistut, alasi on luultavasti robotisoitunut. Mutta hei, Suomi on koulutuksen luvattu maa, ja aina voi opiskella lisää! Tosin kouluun pääsy on vaikeampaa ensikertalaiskiintiön vuoksi, eikä sinulla ole enää niin paljon tukikuukausiakaan käytössäsi. Tsemppiä!

Mitä Donald Trumpin kravatin väristä voi päätellä näin huippukokouksen alla? Ainakin sen, että presidentin kannattaisi kokeilla joskus rusettia.

Mitä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin päättävät maanantain huippukokouksessa?

Mistä tapaamisessa voidaan keskustella? 

Kuinka Sauli Niinistö paimentaa politiikan kauhukakaroita?

Tämä viikonloppu on täynnä kysymyksiä. Vastaukset saattavat piillä vaatteissa.

Tutkimuksen mukaan kenkien tuijottelu kannattaa, sillä se paljastaa asioita uudesta ihmisestä. Koska mustiin sonnustautuneilla pukumiehillä ei nähdä räväköitä kenkävalintoja, joudumme nostamaan katseemme hitusen ylemmäksi, kaulan tienoille.

Se avaa uhkakuvia: erään tutkimuksen mukaan liian tiukalle solmittu kravatti voi aiheuttaa aivoissa verenkiertohäiriöitä. Kravatti siis voi vaikuttaa päätöksentekokykyyn, ehkä jopa suurvaltasuhteisiin.

Mutta voisiko presidentti Trumpin päätöksiä ennakoida kravatin värin perusteella? Teimme kuva-analyysin suurten päätösten ja solmion suhteesta.

Jotain uutta ja sinistä

Sinisen värin on ajateltu kuvastavan rauhaa, turvallisuudentunnetta ja luotettavuutta. Sellaisen kravatin Trump on valinnut melko harvoin. Sinisen solmion kiristäessä kaulaa päätökset ovat kuitenkin olleet kohauttavia – ja kaukana rauhasta.

Kuva: Reuters / Kevin Lamarque
Kuva: Reuters / Kevin Lamarque

Viime joulukuussa Trump julisti tunnustavansa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Julistus aiheutti palestiinalaisalueilla laajoja mielenosoituksia.

Kuva: Reuters / Jonathan Ernst
Kuva: Reuters / Jonathan Ernst

Maaliskuussa Trump täräytti Kiinalle tuontitullimaksut. Kiina ilmoitti asettavansa Yhdysvalloille vastaavia maksuja, mutta kesäkuussa Yhdysvallat kertoi korottavansa Kiinan maksuja. Kauppataistelu on kiristymässä.

Ei siis mielellään sinistä Trumpille.

Ponteva mutta ailahteleva punainen

Punainen väri luo vaikutelman kiireellisyydestä ja tärkeydestä. Se yhdistetään usein intohimoon. Bisnesmiehenä uran tehneen Trumpin yllä nähdään usein juurikin punainen kravatti. Tärkeimmissä tilanteissaan, kuten virkaanastujaisissaan, Trump on turvautunut punaiseen. Tuloksena on ollut hyviä diilejä, mutta myös isoja uhkailuja sopimuksista vetäytymisistä.

Donald Trump virkaanastujaisissaan. Kuva: Reuters / Jim Bourg
Donald Trump virkaanastujaisissaan. Kuva: Reuters / Jim Bourg

Kuva: Reuters / Jonathan Ernst
Kuva: Reuters / Jonathan Ernst

Kuukausi sitten Trumpin viereen istahti Pohjois-Korean hallitsija Kim Jong-Un. Johtajat päätyivät lopulta sopimaan Korean ydinasevarustelun vähentämisestä. Vaikuttavaa. Kimillä ei ollut kravattia.

Kuva: Reuters / Francois Lenoir
Kuva: Reuters / Francois Lenoir

Ennen Suomeen tuloaan Trump kävi hämmentämässä Naton kokouksessa. Puolen tunnin sisään Trump kerkesi ilmoittaa sekä vetävänsä Yhdysvallat Natosta että sitoutuvansa Natoon – ja uhkaamaan erolla vielä kerran.

Kuva: Reuters / Kevin Lamarque
Kuva: Reuters / Kevin Lamarque

Punainen kravatti kaulassaan Trump julisti, että Yhdysvallat vetäytyy Pariisin ilmastosopimuksesta. Trumpin mukaan sopimus rampautti Yhdysvaltain taloutta. Päätöstä kritisoitiin muualla maailmassa rajusti. Ilmastosopimuksen ulkopuolella ovat nyt Yhdysvaltojen lisäksi Nicaragua, Kosovo ja Syyria.

Ei siis ehkä punaistakaan länsijohtajan kaulaan.

Ei uusia värejä, vaan variaatioita

Kolmas Trumpin solmiotyyli yhdistelee punaisen ja sinisen lisäksi mustaa ja valkoista. Olisiko raidallisesta solmiosta turvaa maailmanpolitiikalle? Eipä juuri. Tällä solmiolla Trump on räyhännyt ydinaseista sekä kauppa-asioista.

Kuva: Reuters / Jonathan Ernst
Kuva: Reuters / Jonathan Ernst

Trump vetäytyi hiljattain Iranin ydinsopimuksesta, joka voi pahimmillaan lisätä Lähi-idän epävakautta. Tästä sopimuksesta irtautuminen vahingoitti myös Yhdysvaltain ja Euroopan suhteita – jälleen.

Värikkäästi pukeutuneet Trump ja Kanadan pääministeri Justin Trudeau tapasivat G7-maiden kokouksen yhteydessä. Kuva: Reuters / Christinne Muschi
Värikkäästi pukeutuneet Trump ja Kanadan pääministeri Justin Trudeau tapasivat G7-maiden kokouksen yhteydessä. Kuva: Reuters / Christinne Muschi

G7-maiden kokouksen jälkeen Trump lähti kokouksesta ovet paukkuen. Tulliuhkailuja kuultiin jälleen, ja Trump haukkui Kanadan pääministeri Justin Trudeaun heikoksi.

Kuva: Reuters / Kevin Lamarque
Kuva: Reuters / Kevin Lamarque

Ensimmäisenä virallisena työpäivänään raitasolmioinen Trump irrotti Yhdysvallat Tyynenmeren vapaakauppasopimuksesta. Trump on uhannut hyökätä myös maailman vapaakauppasopimusta vastaan, mutta sitä olemme saaneet vielä odotella.

Kiihkeän analysoinnin ja pohdinnan jälkeen lopputulema on melkoisen selkeä. Trump on ennakoimaton, liikemiehen pontevuudella uhkauksia heittelevä päättäjä, jonka päätökset eivät perustu logiikkaan. Maanantainen tapaaminen pitää sisällään luultavasti vain ympäripyöreää jutustelua, mutta suuretkaan päätökset eivät olisi yllättäviä.

Tuuliviirin lailla toimiva vapaan maailman johtaja voisi kokeilla Helsingissä vaikka rusettia.