Ensiaputaitojen hyödyllisyydestä ei tarvitse kinastella, mutta mitä muuta olisi oikeasti hyvä osata? Kuva: Shutterstock
Ensiaputaitojen hyödyllisyydestä ei tarvitse kinastella, mutta mitä muuta olisi oikeasti hyvä osata? Kuva: Shutterstock

Mitä kaikkea nykyihmisen Suomessa pitää osata? Millaisia kansalaistaitoja on syytä hallita, jotta on kelpo kansalainen?

Jos kävit peruskoulun ennen 2000-lukua, istuit ehkä kansalaistaidon tunneilla. Siellä opetettiin esimerkiksi liikennesääntöjä ja -merkkejä ja ylipäänsä taitoja, joita tarvitaan yhteiskunnassa toimimiseen. Myöhemmin oppiaineen tilalle tuli terveystietoa ja yhteiskuntaoppia, mutta aina välillä joku haikailee kansalaistaitoa takaisin.

Mutta maailma muuttuu. Miten pitkälle kansalaistaidon opeilla pärjäisi vuonna 2019?

On hyvä osata äänestää ja täyttää veroilmoitus. Jos asuu pääkaupunkiseudulla, voisi olla hyödyllistä osata viron ja venäjän perusteet tai tervehtiä arabiaksi. Naapurien vihalta välttyy, jos tietää, miten roskat kuuluu lajitella.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Entä digitaidot? Pitääkö osata perustaa YouTube-kanava ja varautua kyberhyökkäykseen, vai riittääkö, että pärjää verkkopankissa? Se kannattaa ainakin muistaa, ettei kaikki mitä netissä lukee ole totta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomessa on perinteisesti ihannoitu itse tekemistä palvelujen ostamisen sijaan. Talonrakennus, remontti ja ikkunanpesu, ne kun hoitaa itse, niin on aina vähän parempi ihminen. Millaisia taitoja ja osaamista arvostamme, sellaista elämää ihannoimme.

On ainakin yksi asia, joka ihan jokaisen tulisi osata. Jos työkaveri tai puoliso saa vieressä sairauskohtauksen, kannattaa tietää miten käyttää ensimmäiset minuutit.

Mitä muita asioita pitäisi nykyään hallita? Taitoja, joista kukaan ei puhunut koulussa, vaikka olisi pitänyt. Millaisista valmiuksista sinulle on ollut eniten hyötyä?

Kerro meille alla olevalla lomakkeella, mikä tai mitkä mielestäsi ovat nykyajan tärkeimpiä kansalaistaitoja. Teemme niistä jutun.

Jätä nimesi ja yhteystietosi, jos kommenttejasi voidaan käyttää jutussa. Nimeäsi ei julkaista, mutta Me Naisten lähtökohta on, että kommentoijien henkilöllisyyden pitää olla toimituksen tiedossa. Toimitus ei jaa henkilötietoja eteenpäin.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla