Kuvat
Shutterstock
Harmaat kutrit eivät aina vastaa henkistä ikää!
Harmaat kutrit eivät aina vastaa henkistä ikää!

Joku joutuu jatkuvasti kaivamaan henkkarit esiin ostaessaan viiniä, toista luullaan kaikkialla isänsä vaimoksi. Kerro jutun lopussa kokemuksesi suhtautumisesta ikään!

Ihmisen ulkonäkö muuttuu hiljalleen iän mukana. Muutokset tapahtuvat yksilöllisesti, mutta silti meillä tuntuu olevan ihmeellisen tarkka kuva siitä, minkä näköinen missäkin iässä pitäisi olla. Ihmettelemme, mikseivät Jennifer Lopez ja Jennifer Aniston näytä viisikymppisiltä.

Miltä missäkin iässä sitten pitää näyttää? Ja millä perusteella? 

Kun Jennifer Lopez, 50, ja Shakira, 43, esiintyivät tämän vuoden Super Bowl -ottelun väliajalla, moni päätyi ihmettelemään, miten naiset tosiaan ovat jo niinkin kypsässä iässä. Ihmettely paljasti, että esitykseen liitetyt piirteet, kuten atleettisuus, seksikkyys ja lavasäteily, yhdistyvät monen mielessä hieman nuorempaan ikäluokkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toisaalta moni voi kokea, että tuntemattomien ihmisten iän arvioiminen on yllättävän vaikeaa. Vaikka meillä olisi tietty käsitys siitä, miltä vaikkapa 43-vuotias näyttää, 43-vuotiaiden joukkoon mahtuu laaja joukko erilaisia ihmisiä. He kaikki eivät todellakaan näytä tyypilliseltä 43-vuotiaalta.

Lisäksi iän arvioiminen perustuu usein muuhunkin kuin ulkonäköön: ihminen välittää olemassaolollaan lukuisia muitakin viestejä, joita voidaan verrata kullekin ikäryhmille tyypillisiin ominaisuuksiin.

Esimerkiksi vaatetus, puhetyyli ja puheen sisältö saattavat kertoa ihmisestä yllättävän paljon. Jos ne ovat ristiriidassa ihmisen iän kanssa, arvioiminen vaikeutuu. Moni muistaa, kuinka yritti vanhemmilta salaa lainattuja autonavaimia heiluttelemalla saada kassamyyjän uskomaan, että ikä riittää alkoholiostoksiin.

Uskotko itse osaavasi arvioida tuntemattomien iät kuvien perusteella? Testaa alla! Pyysimme myös työssään ihmisten ikää arvioivaa myyjää tekemään testin – vertaa, suoriuduitko yhtä hyvin!

Ammattitunnistaja pärjäsi hyvin

R-kioskilla työskentelevälle Niklas Mitznerille testi oli helppo – vastaukset osuivat maksimissaan neljä vuotta pieleen. 

Hänen silmänsä on harjaantunut, koska hän joutuu työssään arvioimaan nuorempien asiakkaiden ikää jatkuvasti. Lain mukaan alaikäisiltä kiellettyjä tuotteita myytäessä henkilöllisyys tulee tarkistaa kaikilta alle 30-vuotiaan näköisiltä. 

Mitzner kertoo tunnistavansa oikeasti alaikäisen asiakkaan melko helposti. 

– 18-vuotiaat näyttävät yleensä todella lapsilta. Vaikka näytetään paperit, niin saatan jäädä miettimään, onko tuo muka oikeasti 18, hän nauraa.

– Isoin merkki on puhetapa ja ääni. Ja se, miten ihminen tulee moikkaamaan.

Mihin kaikkeen vaikuttaa, että näyttää jonkin ikäiseltä? Haluamme tietää, sillä olemme tekemässä aiheesta juttua!

Näytit sitten ikäistäsi vanhemmalta, nuoremmalta tai ikäiseltäsi, kerro meille, kuinka ihmiset suhtautuvat sinuun ja ikääsi ja miten se on vaikuttanut elämääsi. Kerro kokemuksesi kyselyssämme! Sitoudumme suojelemaan vastaajiemme yksityisyyttä.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Vierailija

Olipas typerä testi.. Jos vastaat 51 ja oikea vastaus on 50 vuotta, vastaus on testin mukaan väärin vaikka olet käytännössä varsin oikeassa. Testi ei siis katso arvausta 40 v tässä tapauksessa yhtään huonommaksi, vaikka eroa todellisuuteen on jo 10 vuotta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla