Taitaa tälläkin mirrillä olla aikamoiset kissanpäivät, ai että! Kuva: Shutterstock
Taitaa tälläkin mirrillä olla aikamoiset kissanpäivät, ai että! Kuva: Shutterstock

Kissat, nuo internetin suosituimmat karvapalleroiset! Sukelsimme kissavideoiden maailmaan ja analysoimme, miksi ihmeessä ne ovat niin lumoavia.

Kuten jokainen kissaihminen tietää, kissat ovat kerrassaan mahtavia otuksia. Karvaisilla kavereilla on runsaasti hyviä elämänohjeita ihan kaikille, ja niiden sielunelämän ja erikoisten tapojen tutkaileminen on jokaisen kissanomistajan mielestä kiinnostavampaa kuin, noh, melkeinpä mikä tahansa muu.

Kissat ovat viime vuosikymmenen aikana nousseet myös internetin ehdottomiksi ylivaltiaiksi. Yhä ne tuppaavat herättämään verkossa enemmän ihastusta kuin esimerkiksi koiria kuvaavat viraalipätkät.

Mistä kissojen ylivalta internetissä johtuu? Kissojen maailmanhistoria -kirjan kirjoittaneen tietokirjailijan Petri Pietiläisen mukaan syy piilee kissojen mystisyydessä.

– Ihminen kuvittelee ymmärtävänsä koiraa, mutta kissaa emme ymmärrä emmekä jostain syystä edes halua ymmärtää. Sen takia kissasta on tullut hirveän suosittu: me emme voi olla sen herroja, Pietiläinen pohdiskeli asiaa taannoin Kodin Kuvalehdelle.

Osuvasti kiteytetty, kieltämättä. Mutta mitä muita syitä kissojen suosion takana piilee? 

Kävimme kansainvälisen kissapäivän (8.8.) kunniaksi läpi joukon suosittuja kissavideoita. Perkasimme niiden avulla kuusi muutakin syytä, miksi mirrivideot hurmaavat niin kaikkivoipaisesti.

1. Kissat eivät piittaa piiruakaan

Youtube on pullollaan kissavideoita, joissa omistaja yrittää saada lemmikkiään tekemään jotain. Kissat eivät kuitenkaan yleensä innostu moisesta. Ne saattavat tuijottaa omistajaansa penseänä – ja päätyvät yleensä tekemään aivan päinvastaista kuin omistaja maanitteli.

Tämä video on täydellinen kuvaus kissojen omapäisyydestä:

Yksi syy kissojen suosioon saattaa hyvinkin olla se, että kissojen katseleminen saa miettimään omaa elämää. Voi kunpa sitä osaisi kissan lailla kertoa rehellisen mielipiteensä aina ja kaikille!

2. Kissat ovat ihastuttavan omituisia

Monella internetin suosikkikissalla on jokin omaleimainen piirre. Yksi maukuu hupsusti, toinen kävelee takajaloillaan, kolma häiriköi omistajaansa jatkuvasti. 

Huippusuosittu japanilainen Maru-kissa ahtautuu jokaiseen laatikkoon, joka sen tielle eksyy. Niin omituista, niin mahtavaa ja niin kissamaista! 

3. Kissat pitävät hallussaan auktoriteettia

Yksi hauskimmista kissavideotyypeistä on pätkä, jossa mirri saa itseään usein huomattavasti isokokoisemman koiran perääntymään. Kissa saattaa saada koiran alistumaan pelkällä läsnäolollaan.

Näiden videoiden suosio pohjautuu ikiaikaiseen Daavid ja Goljat -asetelmaan. Videot todistavat, että vaikka olisikin pikkuruinen kissimirri, se ei missään nimessä tarkoita voimattomuutta. 

4. Kissojen ilmeet kertovat enemmän kuin tuhat sanaa

Jokainen kissanomistaja tietää, että kissat ilmaisevat tuntemuksiaan monipuolisesti eleillä ja ilmeillä. Monien kissavideoiden taika piilee juuri kissan ilmeissä, jotka vaikuttavat kertovan katin ajatuksista varsin paljon.

Yksi viihdyttävimmistä kissojen ajatuksenjuoksua ilmeiden kautta kuvaavista Youtube-kanavista on Henri-kissan elämää kuvaava HenriLeChatNoir. Henri näyttää jatkuvasti siltä, että sen päässä pyörii eksistentiaalinen kriisi jos toinenkin.

Erityisesti introverttiuteen taipuvaisen ihmisen on helppo samastua yksinäiseen ylhäisyyteensä vetäytyvää Henriä.

Ilmeidensä puolesta ilmaisuvoimaisin kissa koko internetissä on tietenkin Grumpy Cat. Murjottavan kissakaverin naama kuvaa varsin osuvasti ihan jokaisen meidän fiiliksiä aina silloin tällöin.
 

A post shared by Grumpy Cat (@realgrumpycat) on

5. Kissojen rakkaus on ansaittava

Siinä missä koirat ovat perusluonteeltaan luottavaisia ja sosiaalisia ”ihmisten parhaita ystäviä”, kissat ovat vetäytyviä omien teidensä tassuttelijoita. Ne eivät yleisen käsityksen mukaan rakasta ketään, eivätkä esimerkiksi tykkää sylittelystä.

Todennäköisesti juuri kissojen perusluonteen takia niiden osoittaman rakkauden näkeminen on niin viehättävää. Koska sitä ei osaa odottaa, se yllättää joka kerta.

 

Behind the scenes with my sweet child 🐈😊

A post shared by Sarper Duman (@sarperduman) on

6. Kissat ovat käsittämättömän söpöjä

Syy se on söpöyskin. Tämä kissavideoiden ehdoton klassikko todistaa kissojen sulokkuuden täydeksi todeksi vain 16 sekunnissa:

Sienimetsällä tärkeintä on tunnistaa sienet, jotka aikoo kerätä. Mutta kuinka hyvin Suomen sienistö on kokonaisuudessaan sinulla hallussa?

 

Kun kissa tapittaa sinua, se ei näe edessään ihmistä. Se näkee ison ja kömpelön kissan.

Jokainen kissojen ystävä tietää, että kissat ovat varsin mainioita otuksia. Niiden käytöksestä voi ihan jokainen meistä oppia, niiden kuvauksellisuus hurmaa halki maapallon ja niiden erikoiset tavat kiehtovat ihmisiä liki loputtomasti.

Kyllä, meidän ihmisten mielestä kissat ovat mahtavia.

Mutta mitä mieltä kissat ovat meistä ihmisistä? Siinäpä kysymys, jota moni karvaturren karvaton kaveri miettii.

Yhden vastauksen kysymykseen antaa kissojen käyttäytymiseen perehtynyt tutkija John Bradshaw. National Geographicin haastattelussa hän kertoo, että kissat eivät ymmärrä ihmisiä ihan samalla tavalla kuin koirat.

Bradshawn mukaan koirat ymmärtävät varsin hyvin, että ihmiset ovat niihin verrattuna erilaisia olentoja. Koirat käyttäytyvätkin toisten koirien kanssa erilailla kuin ihmisten seurassa.

Kissat eivät hahmota ihmisten ja itsensä eroa yhtä jyrkästi.

– Emme ole löytäneet kissojen käytöksestä mitään viitteitä siitä, että ne erottelisivat meidät itsestään sosialisoidessaan kanssamme, Bradshaw kertoo.

Isoja ja kömpelöitä – mutta silti kissoja!

Tutkijan mukaan kissat tietävät, että ihmiset ovat toki suurempia kuin ne. Siihen se erojen havaitseminen sitten jääkin. Kissat eivät muuta sosiaalista käytöstään ihmisten seurassa samoin kuin koirat.

– Hännän kohottelu, jalkaa vasten kiehnääminen, vierellä istuminen ja nuoleminen ovat juuri niitä asioita, joita kissat tekevät myös keskenään.

Käytännössä kissat siis pitävät ihmisiä suurina kissoina – joilla on tosin taipumus kömpelöön tunarointiin.

– Monetkaan kissat eivät kompastele ihmisiin, mutta ihmiset kompastelevat kissoihin.

Kissa <3 ihminen?

Kissat ovat luonteeltaan melko usein introverttiuteen taipuvaisia ja välinpitämättömiäkin. Tästä syystä väitetään jopa, että pohjimmiltaan kissat vihaavat ihmisystäviään. Yleisen harhaluulon mukaan kissat osoittavat kiintymystään ihmisiä kohtaan vain silloin, kun ne hyötyvät siitä jotenkin, esimerkiksi ruuan tai leikittämisen muodossa.

Oregonin yliopiston tutkimus kuitenkin todistaa, että kissat nauttivat ihmisten seurasta aidosti. Tutkimukseen osallistui 50 kissaa, joista osa oli ihmisten lemmikkejä ja osa eläinsuojasta.

Ensin karvakavereilta vietiin virikkeet muutamaksi tunniksi. Sen jälkeen kissoille annettiin erilaisia virikkeitä: ruoka-astia, lelu, miellyttävän tuoksuinen esine ja ihmiskontakti. Puolet kissoista kiinnostui näistä vaihtoehdoista kaikista eniten ihmisestä. Ruokakuppi kiinnosti ihmistä enemmän vain 37 prosenttia kissoista.

Vaikka tutkimus oli pieni, voidaan kuitenkin melko varmasti sanoa, että kyllä. Kyllä ne kissat meistä ihmisistä tykkäävät.


Tämäkö se on se kuuluisa kissatappelu? Kuva: Giphy