Me Naiset
|
Milla Kukkonen
Taitaa tälläkin mirrillä olla aikamoiset kissanpäivät, ai että! Kuva: Shutterstock
Taitaa tälläkin mirrillä olla aikamoiset kissanpäivät, ai että! Kuva: Shutterstock

Kissat, nuo internetin suosituimmat karvapalleroiset! Sukelsimme kissavideoiden maailmaan ja analysoimme, miksi ihmeessä ne ovat niin lumoavia.

Kuten jokainen kissaihminen tietää, kissat ovat kerrassaan mahtavia otuksia. Karvaisilla kavereilla on runsaasti hyviä elämänohjeita ihan kaikille, ja niiden sielunelämän ja erikoisten tapojen tutkaileminen on jokaisen kissanomistajan mielestä kiinnostavampaa kuin, noh, melkeinpä mikä tahansa muu.

Kissat ovat viime vuosikymmenen aikana nousseet myös internetin ehdottomiksi ylivaltiaiksi. Yhä ne tuppaavat herättämään verkossa enemmän ihastusta kuin esimerkiksi koiria kuvaavat viraalipätkät.

Mistä kissojen ylivalta internetissä johtuu? Kissojen maailmanhistoria -kirjan kirjoittaneen tietokirjailijan Petri Pietiläisen mukaan syy piilee kissojen mystisyydessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Ihminen kuvittelee ymmärtävänsä koiraa, mutta kissaa emme ymmärrä emmekä jostain syystä edes halua ymmärtää. Sen takia kissasta on tullut hirveän suosittu: me emme voi olla sen herroja, Pietiläinen pohdiskeli asiaa taannoin Kodin Kuvalehdelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Osuvasti kiteytetty, kieltämättä. Mutta mitä muita syitä kissojen suosion takana piilee? 

Kävimme kansainvälisen kissapäivän (8.8.) kunniaksi läpi joukon suosittuja kissavideoita. Perkasimme niiden avulla kuusi muutakin syytä, miksi mirrivideot hurmaavat niin kaikkivoipaisesti.

1. Kissat eivät piittaa piiruakaan

Youtube on pullollaan kissavideoita, joissa omistaja yrittää saada lemmikkiään tekemään jotain. Kissat eivät kuitenkaan yleensä innostu moisesta. Ne saattavat tuijottaa omistajaansa penseänä – ja päätyvät yleensä tekemään aivan päinvastaista kuin omistaja maanitteli.

Tämä video on täydellinen kuvaus kissojen omapäisyydestä:

Yksi syy kissojen suosioon saattaa hyvinkin olla se, että kissojen katseleminen saa miettimään omaa elämää. Voi kunpa sitä osaisi kissan lailla kertoa rehellisen mielipiteensä aina ja kaikille!

2. Kissat ovat ihastuttavan omituisia

Monella internetin suosikkikissalla on jokin omaleimainen piirre. Yksi maukuu hupsusti, toinen kävelee takajaloillaan, kolma häiriköi omistajaansa jatkuvasti. 

Huippusuosittu japanilainen Maru-kissa ahtautuu jokaiseen laatikkoon, joka sen tielle eksyy. Niin omituista, niin mahtavaa ja niin kissamaista! 

3. Kissat pitävät hallussaan auktoriteettia

Yksi hauskimmista kissavideotyypeistä on pätkä, jossa mirri saa itseään usein huomattavasti isokokoisemman koiran perääntymään. Kissa saattaa saada koiran alistumaan pelkällä läsnäolollaan.

Näiden videoiden suosio pohjautuu ikiaikaiseen Daavid ja Goljat -asetelmaan. Videot todistavat, että vaikka olisikin pikkuruinen kissimirri, se ei missään nimessä tarkoita voimattomuutta. 

4. Kissojen ilmeet kertovat enemmän kuin tuhat sanaa

Jokainen kissanomistaja tietää, että kissat ilmaisevat tuntemuksiaan monipuolisesti eleillä ja ilmeillä. Monien kissavideoiden taika piilee juuri kissan ilmeissä, jotka vaikuttavat kertovan katin ajatuksista varsin paljon.

Yksi viihdyttävimmistä kissojen ajatuksenjuoksua ilmeiden kautta kuvaavista Youtube-kanavista on Henri-kissan elämää kuvaava HenriLeChatNoir. Henri näyttää jatkuvasti siltä, että sen päässä pyörii eksistentiaalinen kriisi jos toinenkin.

Erityisesti introverttiuteen taipuvaisen ihmisen on helppo samastua yksinäiseen ylhäisyyteensä vetäytyvää Henriä.

Ilmeidensä puolesta ilmaisuvoimaisin kissa koko internetissä on tietenkin Grumpy Cat. Murjottavan kissakaverin naama kuvaa varsin osuvasti ihan jokaisen meidän fiiliksiä aina silloin tällöin.
 

A post shared by Grumpy Cat (@realgrumpycat) on

5. Kissojen rakkaus on ansaittava

Siinä missä koirat ovat perusluonteeltaan luottavaisia ja sosiaalisia ”ihmisten parhaita ystäviä”, kissat ovat vetäytyviä omien teidensä tassuttelijoita. Ne eivät yleisen käsityksen mukaan rakasta ketään, eivätkä esimerkiksi tykkää sylittelystä.

Todennäköisesti juuri kissojen perusluonteen takia niiden osoittaman rakkauden näkeminen on niin viehättävää. Koska sitä ei osaa odottaa, se yllättää joka kerta.

 

Behind the scenes with my sweet child 🐈😊

A post shared by Sarper Duman (@sarperduman) on

6. Kissat ovat käsittämättömän söpöjä

Syy se on söpöyskin. Tämä kissavideoiden ehdoton klassikko todistaa kissojen sulokkuuden täydeksi todeksi vain 16 sekunnissa:

Sisältö jatkuu mainoksen alla