Mainio herkkutatti on helppo tunnistaa myrkyllisistä tattilajeista. Tukeva jalka on paras tuntomerkki! Kuva: Sanoma-arkisto / Tapio Vanhatalo
Mainio herkkutatti on helppo tunnistaa myrkyllisistä tattilajeista. Tukeva jalka on paras tuntomerkki! Kuva: Sanoma-arkisto / Tapio Vanhatalo

Nyt niitä tatteja saa, suoraan metsän laidalta! Ihan suin päin sieniä ei kuitenkaan kannata vasuunsa noukkia.

Kuivan kesän vuoksi moni ehti jo hetkellisesti heittää sienivasunsa nurkkaan, mutta onneksi syksyn sateet toivat mukanaan iloisen yllätyksen. Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Kauko Salo kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa, että hyvälaatuisia tatteja on juuri nyt runsaasti saatavilla.

Tatit ovat mahtavia ruokasieniä. Erityisen loistokkaita niistä tekee myös se, että ne ovat keltanokkasienestäjällekin helppoa keräiltävää. Tatit on helppo tunnistaa, ja niitä kasvaa usein ihan metsien laidoillakin.

Ihan suin päin tatteja ei kuitenkaan kannata vasuunsa noukkia.

Vaikka Suomessa ei kasva hengenvaarallisia tatteja, metsistämme löytyy useampi tattilajike, joka voi aiheuttaa kehnosti kypsennettynä vatsanväänteitä tai pilata sieniaterian pahalla maullaan. Lisäksi Suomessa kasvaa yksi tattilajike, joka voi aiheuttaa myrkytysoireita.

Näiden tattilajien kanssa kannattaa olla tarkkana:

Tauriontatti

Tauriontatti (Boletus luridus) on Suomessa melko harvinainen, myrkyllinen tattilajike. Lajiketta kasvaa Lounais-Suomessa ja Ahvenanmaalla. Sisä-Suomessa lajike on varsin harvinainen, mutta sitä on toisinaan tavattu myös Helsingissä.

Alkoholin kanssa nautittuna tauriontatti aiheuttaa antabuslääkkeen kaltaisen reaktion. Se tarkoittaa sitä, että pian alkoholin nauttimisen jälkeen oireena voi olla esimerkiksi pahoinvointia, ripulia ja vakavimmillaan tajuttomuutta.

Tauriontatin tunnistaa siitä, että se punertaa. Lakki on kullanpunertava tai vaaleanruskea. Pillit ovat keltaiset, kuten myös jalka. Tauriontatti on tammenherkkutatin näköislaji, ja se kasvaa usein tammen ja pähkinäpensaan juurella.

Tauriontatti muuttuu koskettaessa sinertäväksi. Kuva: Shutterstock
Tauriontatti muuttuu koskettaessa sinertäväksi. Kuva: Shutterstock

Sappitatti ja äikätatti

Tämä tattivaljakko ei ole myrkyllinen. Sappi- ja äikätatit kannattaa kuitenkin jättää metsään, koska ne pilaavat helposti maullaan sieniaterian.

Sappitatti (Tylopilus felleus) on herkkusienen näköislaji, joka kasvaa yleisesti koko maassa. Sappitatin lakin leveys on noin 5-15 cm. Lakki on väriltään vaaleanruskea ja sen pinta on kuiva. Jalan verkko on tumma.

Sappitatti. Kuva: Shutterstock
Sappitatti. Kuva: Shutterstock

Äikätatti (Chalciporus piperatus, myös Suillus piperatus) on pieni, pahanmakuinen ja kellanruskea tatti, jolla on kapea jalka ja limainen lakki. Pillistö sillä on punaisenruskea.

Äikätatti. Kuva: Shutterstock
Äikätatti. Kuva: Shutterstock

Punikki- ja lehmäntatit

Punikkitatit (useita eri lajikkeita, esim. Leccinum aurantiacum) ja lehmäntatit (Leccinum scabrum) ovat oikein käsiteltyinä varsin hyviä ruokasieniä. Raakana ne voivat kuitenkin aiheuttaa melkoisia vatsanväänteitä. Siksi punikki- ja lehmäntatit pitää muistaa kypsentää kunnolla ennen syömistä.

Koivunpunikkitatin tunnistaa jalan ruskeanmustasta nukasta. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio
Koivunpunikkitatin tunnistaa jalan ruskeanmustasta nukasta. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio

Näitä tatteja voi syödä huoletta:

  • Herkkutatti
  • Kangastatti
  • Voitatti
  • Männynherkkutatti
  • Tammenherkkutatti

Lähteet: Helsingin yliopistoEvira, Suomen sieniopas (WSOY)

Juttua muokattu 12.9. klo 11.50. Korjattu pääkuvan kuvatekstistä ajatusvirhe.

Sienestäjän ABC

  • Sienestys kuuluu jokamiehenoikeuksiin. Sitä voi siis harjoittaa metsissämme melko vapaasti.
  • Sieni kannattaa kerätä kokonaisena, jotta voit tutkia sienen kaikkia osia tunnistaessasi sitä.
  • Kerää ainoastaan sieniä, jotka tunnet. Käytä tunnistamisessa aina apuna suomalaista sienikirjaa.
  • Arvio sientä myös kirjasta löytyvän tekstin pohjalta. Pelkkä kuva ei aina riitä tunnistamiseen.
  • Jos olet epävarma sienestä, älä syö sitä.