Lomasuorittajia tavataan ympäri maata. Lajityypin tunnistaa pirskahtelevista ideoista, kaikille jaettavista tehtävälistoista ja siitä, että lomasuorittajan kanssa ei ole koskaan tylsää!

On niitä, jotka viettävät lomansa riippukeinussa loikollen – ja sitten on lomasuorittajia.

Lomasuorittajien lajityyppi on levittäytynyt ympäri maata, ja sen olemassaolon huomaa yleensä juhannuksen jälkeen sijoittuvina viikkoina.

Tänä kesänä kyseisellä olennolla on kuitenkin ollut tukalat oltava. Kun erilaisia rajoituksia on pukannut joka suunnasta, lomatehtävien rastiminen loputtoman pitkältä listalta on muuttunut tavallista vaativammaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Onnistuimme löytämään varsin perinteisen, juuri vuosilomaltaan töihin palanneen lajityypin edustajan, joka auliisti myöntää kärsineensä tilanteesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Terhin, 35, suorittajaluonteelle vain hyvin ja huolella eletty lomapäivä on täyttänyt tehtävänsä. Lomapäivä on hänelle niin arvokas asia, että se pitää viettää jossain muualla kuin kotona. Vaihtoehtoisesti kotiympyröissä pitää tehdä jotain hyvin, hyvin erityistä. Kuten käydä kirjastossa.

Lomasääntö 1: Kaikki irti

Lomasta pitää repiä kaikki irti. Tämä on Terhin lomasääntö numero yksi. Joskus käy kuitenkin vahinko, ja kaikki otetaan irti ympärillä olevien kustannuksella. Läheistensä vuoksi vantaalainen Terhi haluaakin pysyä tunnistamattomana.

– Nyt oli erityinen kesä, kun ei voinut lähteä mihinkään. Jouduin alistumaan kohtalooni. Näin lomasuorittajana muutama päivä kotona otti kyllä koville.

Lomallaan Terhi singahteli perheensä kanssa sinne, minne sai mennä. Kolmessa viikossa he kiersivät Länsi-Suomessa sukuloimassa, kaupunkilomalla Turussa, meren rannalla vuokramökillä, Virossa kylpylässä, Helsingissä leirintäalueella ja Linnanmäellä sekä tekivät lyhyitä luonto- ja pyöräretkiä.

Lisäksi Terhi haki kirjastosta kolme kirjaa ja suoritti Netflix-maratonin. Neljännen lomaviikon sadepäivinä hän oli jouten – melkein.

Nyt, kun palasit töihin, miltä tuntuu?

– No, rehellisesti, olisin voinut palata jo viikko sitten töihin. Mietin, että mitä nyt täällä kotona kahvia keittelen, kun voisin hyvin olla jo töissä. Kotona lorviminen on lomapäivän tuhlaamista.

Mikä on karuin juttu, johon lomasuorittajana törmäsit?

– On hankalaa, jos taloudessa asuu ihmisiä, joilla on erilaiset lomamielikuvat. Puoliso halusi öljytä terassin, ja minä olisin halunnut tehdä vain jotain erityistä, arjen luksusta. Ei se terassi ja kotoilu sopinut tähän täydellisen loman mielikuvaan, mikä minulla oli. Yritin hillitä, ja oltiin pari päivää kotona.

Opitko jotain kotona olosta?

– Puoliso yritti sanoa, että lököily on minun parhaakseni, mutta ei, ei. Minun parhaakseni on se, että saan olla liikkeessä ja suorittaa lomaa.

Lomasääntö 2: Aktiviteettipankkia tulee kartuttaa koko vuosi

Omien lomaodotusten täyttäminen on myös aivan oikeaa työtä. Terhi kokee, että hänen elämänsä on yksitoista kuukautta vuodesta arkea, joten lomaa varten täytyy nähdä vaivaa.

Aktiviteettipankin ylläpito on Terhin lomasääntö numero kaksi.

– Minulla on aina loma-aktiviteetteja mielessä. Kerään kohteita muistiin vuoden aikana. Sään, päivien ja budjetin mukaan vedän niitä hatusta. Kun on sellainen tyhjäkäyntipäivä – niin naps vain, ja taas on tekemistä.

Mitäs perhe tykkää?

– Kerran aamulla yhdeksältä sanoin, että nyt lähdetään retkelle. Pakkasin koko perheen matkaan ja ajoimme luonnonsuojelualueelle. Vähän tuli vastaan sanomista, että onko pakko.

– Mutta kun minä tiedän, minne haluan mennä ja missä olisi kiva kahvila, ravintola tai nähtävyys. Sadepäivinä oli heti pakko lähteä kirjastoon. Hain kolme kirjaa, jotta sain tunteen, että olen hyödyntänyt ne päivät. Että niistäkin päivistä on jotain muistissa.

Mitenkä arki? Voisiko silloin tehdä jotain?

– Arki on jatkuvaa pesukoneen linkoa, että ei siinä ehdi paistella mitään amerikkalaisia pannukakkuja. Kesäloma on hemmottelua varten, silloin ehtii. Arkena ei kyllä lähdetä mihinkään luontokohteisiin.

Lomasääntö 3: Säällä on väliä

Olennainen osa lomasuorittamista on tietysti sää. Lomapäivän onnistumista voi mitata sään kautta, ja loma onkin loistoaikaa keskittyä sään hetki hetkeltä seuraamiseen, mitä Terhi pitää kolmantena lomasääntönään.

– Yleensä kesällä menemme viikoksi Kreikkaan, sillä siellä saa takuuvarmat auringot eikä mene kesä pieleen.

Mikä on parasta lomasuorittamisessa?

– Kun on varannut reissun ja ennakkoon suunnitellut sen hyvin, niin reissun syvin olemus on se, että voi antautua täydelle palvelulle. Tarvitsee vain huolehtia siitä, että saapuu aamupalapöytään.

– Lomamatkallekin lähtiessä olen aina ennakkoon selvittänyt, mihin ruokapaikkoihin haluan mennä ja mitä haluan tehdä. En enää siellä paikan päällä arvo asioita.

Millaiset terveiset haluat lähettää lomasuorittajien kanssa eläjille?

– Parastahan se loma on just lomasuorittajan kanssa. Äitini oli mukana vuokramökillä ja kylpylässä, ja siinä se vain taivasteli, että oi, miten ihanaa, kun sinä löydät tällaisia paikkoja. Suorittajien läheisten ei tarvitse suunnitella mitään.

Miten loma onnistui tänä vuonna?

– Ainoa, mikä jäi kaihertamaan, oli se, että ei ehditty maauimalaan.

Vieraailija

Sääli muita ihmisiä. Tässä oiva esimerkki pelkkään omaan napaanSA tuijottavasta minä, minä, minä, minä, minä ja vain minä-ihmisestä. Ei ajatustakaan siitä, että muiden perheenjäsenten mielipiteitä suunnittelussa, ajankäytöstä tai muuten otettaisiin huomioon.
Toivottavasti perhe joskus tekee kapinan ja lähettää tämän touhon yksinään suorittamaan minne tahansa, mahdollisimman kauas.

Vierailija

jos lomallansaKIN pitää suorittaa, suorittaa, suorittaa.. niin onneks olkoon vaan.
kyllä tuo tahti 3 kymppiselle menee mutta terveys sanoo joku päivä stopin kun aikaa
kuluu; on kuin tikkittävä pommi: Suorittaja kun ei ole koskaan valitettavasti tyytyväinen eikä mikään riitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla