Tavarataidot-kirjan kirjoittaja ja bloggari Jenni Sarras tietää kierrättämisen kultaiset säännöt. Kuvat:  Tammi / Markko Taina ja Sanomia-arkisto / Juhani Niiranen
Tavarataidot-kirjan kirjoittaja ja bloggari Jenni Sarras tietää kierrättämisen kultaiset säännöt. Kuvat: Tammi / Markko Taina ja Sanomia-arkisto / Juhani Niiranen

Moni dumppaa keräyslaatikkoon vaatteita, jotka kuuluisivat roskiin. – On itsepetosta laittaa pikkuvikaisia vaatteita keräyslaatikkoon. Vaate, joka on likainen, rikki tai siitä puuttuu nappeja, ei kelpaa lahjoitettavaksi, bloggari Jenni Sarras sanoo.

Jos aloitit alkuvuoden karsimisprojektilla Netflixin konmari-sarjan vanavedessä, pysähdy hetkeksi. Marie Kondo: Kodit järjestykseen -sarjassa pois heitettävien tavaroiden kohtalolle ei uhrata aikaa. Älä tee niin kuin Marie Kondo tekee, vaan kierrätä paremmin.

Jos haluat, että luopumasi vaate tekee hyvää, sen pitää olla siinä kunnossa. Näin sanoo Tavarataidot-kirjan kirjoittaja ja Arkijärki-blogia pitävä Jenni Sarras.

Hänen mukaansa moni pitää kierrättämistä vähän liiankin helppona – ei tarvitse kuin sulloa vaatteet pussiin ja nakata ne keräyslaatikkoon. On helppo ajatella, että ainahan tämän voi sitten lahjoittaa, jos en itse enää tykkää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mutta jos haluaa, että joku vielä hyötyy vaatteistasi, siitä tulee vaikeampaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Olen itsekin mokaillut tässä esimerkiksi unohtamalla kiinnittää kengät yhteen. Olen saattanut myös pudottaa keräyslaatikkoon lastenvaatteen jossa on joku kestotahra, hän sanoo.

Jos kengät eksyvät toisistaan, yhdellä kengällä ei kukaan tee mitään.

Voi olla, että ihmisillä on hyvää tavaraa, joka menee vahingossa hukkaan, kun se tuhoutuu matkalla keräyslaatikosta kierrätyskeskukseen. Toisaalta moni laittaa keräyslaatikkoon tavaraa, jonka oikea osoite olisi roskis.

– On itsepetosta laittaa pikkuvikaisia vaatteita keräyslaatikkoon. Vaate, joka on likainen, rikki tai siitä puuttuu nappeja, ei kelpaa lahjoitettavaksi, Sarras sanoo.

Roskiin heittämisen pelko

Vaatteiden käsittely kierrätys- ja lajittelukeskuksissa vaatii työvoimaa, sillä jokainen vaatekappale, sukka ja kenkä pitää tarkistaa erikseen. Siksi meidän pitäisi miettiä tarkemmin sitä, mihin vaatteet vaatekomeroistamme matkaansa jatkavat.

Sarraksen mielestä toimimme väärin, vaikka tarkoituksemme, vaatteiden lahjoittaminen hyväntekeväisyyteen, on hyvä.

– Kärsimme kaikki vähintäänkin lievästä ekotuskasta, kun maailma on ilmastonmuutoksen ja muoviroskan takia koko ajan kuin tuhoutumaisillaan. Ihmisillä on jatkuva huono omatunto. Samaan aikaan moni ihailee minimalismia ja pyristelee eroon tavaroistaan. Zero waste -ajattelun takia ehkä koetaan, ettei mitään roskaa saisi tuottaa, Sarras sanoo.

– Meitä vaivaa roskiin heittämisen pelko, hän jatkaa.

Siksi kierrätyslaatikoihin päätyy luokattoman huonossa kunnossa olevia vaatteita, joiden olisi pitänyt päätyä roskikseen jo ensimmäiseltä omistajaltaan.

Ei ole olemassa mitään maagista luukkua, jonne voi vain mättää kaiken, Sarras sanoo. Joskus ”hyvän tekeminen” siis onkin sitä, että käytetyn vaatteen nakkaa suoraan roskikseen.

Sarraksen mukaan pitää hyväksyä, että tuottaa tekstiilijätettä. Huonokuntoinen vaate kelpaa ehkä enää vain tiskirätiksi.

– Moni lahjoittaa sillä ajatuksella, että joku saa tästä vielä laittamalla hyvän vaatteen. Vaate pitäisi lahjoittaa sillä ajatuksella, että vaatteen voi vetää vaikka heti päälle.

Vinkit, joiden avulla kierrätät vaatteet paremmin

  1. Kysy itseltäsi, onko vaate myyntikuntoinen. Ostaisitko sen sellaisenaan itse tai antaisitko lahjaksi kaverille? Jos vaate ei ole kotona myyntikuntoinen, ei se sellaiseksi muutu matkalla. Tarkista siis, että vaate on puhdas, tuoksuton ja ehjä. Kokeile, että vetoketjut toimivat ja napit ovat paikoillaan.
  2. Pakkaa vaatteet hyvin. Laita vaatteet kierrätyslaatikkoon suljetussa muovipussissa, joka myös pysyy kiinni. Ikea-kassi ei ole tarpeeksi tiivis, kangaskassi kastuu. Vaatteet saattavat odotella käsittelyä pitkän ajan keräyslaatikossa tai lajittelukeskuksen rullakossa. Märät vaatteet saattavat homehtua.
  3. Varmista, että kengät ja laukut kestävät kuljetuksen. Sido kengät yhteen vaikka nauhoistaan. Älä laita samaan pussiin vaatteita, sillä kengät likaavat ne. Tyhjät laukut puristuvat laatikossa muodottomiksi, joten täytä ne sanomalehdillä.
  4. Esikäsittele vaatteet, jotka voisivat vielä päätyä käyttöön. Poista karvat vaikka tarraharjalla, ompele napit paikoilleen, poista nypyt. Kukaan muu ei sitä tee puolestasi.
Lumppuri

Kylmänviileä totuus on, että esim. hyväntekeväisyyskirppiksien ns. lahjoituksista vain n.30 % on myyntikelpoista tavaraa.
Eritoten omakotiasukkaat rahtaavat järjestöjen lahjoituspisteisiin törkeän huonoa tavaraa. Ei raatsita täyttää omaa pikkuista jätelootaa tai viefä lisämaksusta jäteasemalle.

Vierailija

Hyviä ohjeita.
Jos villatakista puuttuu nappeja, sitä ei voi myydä tai lahjoittaa. Itse voi pitää loppuun tai halutessaan vaihtaa kaikki napit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla