Kuvat
Shutterstock
Ihanaa juhlat! Mutta paljonkohan sen lahjan pitäisi maksaa?
Ihanaa juhlat! Mutta paljonkohan sen lahjan pitäisi maksaa?

Kesän juhlakauden kynnyksellä moni miettii, paljonko ylioppilaan, ripiltä päässeen tai hääparin lahjaan pitää panostaa. Selvitimme, mikä suomalaisten mielestä on paras lahjasumma.

Monelle sankarille lahjoja tärkeämpää on se, että juhlapäivässä olisivat mukana ne oman elämän tärkeät ihmiset. Mutta jos kuitenkin pähkäilet, paljonko sille veljentyttärelle pitäisi antaa rippilahjaksi tai mitä parhaan kaverin häälahja voisi maksaa, tässä tulee vastaus! 

Selvitimme nimittäin, kuinka suuria lahjasummia muut suomalaiset olisivat valmiita lahjoittamaan kesän sankareille.

Pähkinänkuoressa

Me Naisten kyselyssä vastaajat saivat valita kuudesta vaihtoehdosta sen rahamäärän, jonka olisivat valmiita maksamaan läheisemmän tai etäisemmän henkilön lahjasta esimerkiksi häissä, ristiäisissä ja valmistujaisissa. Lähes 4 000 ihmistä osallistui kyselyyn.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kyselyn tulokset voi tiivistää niin, että juhlissa kuin juhlissa sopivin lahjan arvo läheiselle ihmiselle on 50–99 euroa ja hieman etäisemmälle ihmiselle 20–49 euroa. Tämä päti kaikkiin kyselyssä mukana olleisiin eri juhlaesimerkkeihin, joita oli häät, rippi-, valmistujaisjuhlat, ristiäiset ja syntymäpäivät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keskimäärin puolet (47 %) vastaajista hankkisi 50 – 99 euroa maksavan lahjan, jos kyseessä olisi perheenjäsen tai ystävä. Hieman kaukaisemmalle tuttavalle sopiva lahjasumma noin 70 prosentin mielestä oli 20 – 49 euroa. Läheisen ihmisen lahjaan kannattaa vastaajien mielestä panostaa kuitenkin vähintään 20 euroa, sillä sitä huokeamman lahjasummat eivät saaneet lainkaan kannatusta.

Eräs kyselyyn vastannut kommentoi arvioivansa juhliin kutsujan tarjoilukuluiksi henkilöä kohden noin 50 euroa, ja lahjan arvon olisi hyvä vastata tätä. Toinen kommentoija kertoi summan riippuvan siitä, onko kyseessä kimppalahja vai oma lahja. Porukalla on usein helpompaa hankkia jotakin näyttävää edullisemmikin.


Häälahjoihin panostetaan enemmän

Suomalaiset eivät ainakaan tämän kyselyn perusteella ole valmiita panostamaan lahjoihin yli 200 euroa. Läheisen henkilön häälahjojen kohdalla kuitenkin kuusi prosenttia vastaajista oli valmis maksamaan jopa tämän summan. Muiden juhlien kohdalla ei yli 200 euron hintakategorian kannattajia juurikaan ollut.

Me Naisten aiemmin julkaistussa jutussa hääsuunnittelija Marja Bonn kertoi, mikä etiketin mukaan on sopiva lahjasumma häissä.

– 50 euroa on aika hyvä, jos lahjansaaja on läheinen ystävä tai sukulainen. Vanhemmat sukulaiset, kuten sedät, tädit tai enot, saattavat antaa enemmän. Alle 20:ta euroa ei kannata häissä antaa, Bonn sanoo.

Tuttavalle riittää edullisempikin lahja

Edullisemmat lahjat saivat jonkin verran kannatusta silloin, kun lahjan saajana on etäisempi henkilö eli se kummin kaiman serkku. Silloin 19 prosenttia vastaajista hankkisi ristiäisiin ja pyöreitä täyttävän syntymäpäiväjuhlille 6–19 euroa maksavan lahjan. Rippilahjaksikin tämä arvo on riittävä 13 prosentin mielestä. Yksi kyselyyn vastaajista kommentoikin, että moneen juhlasankariin voi paremman vaikutuksen tehdä halpa lahja, jossa on ajatusta, kuin jokin kallis turhake.

Jos haluat vielä kantaa kortesi kekoon kyselyn osalta, voit tehdä sen tästä:

Sisältö jatkuu mainoksen alla