Jaahas, kummallahan puolelle tällaista kapoista petiä kannattaa nukkua? Kuva: Sanoma-arkisto
Jaahas, kummallahan puolelle tällaista kapoista petiä kannattaa nukkua? Kuva: Sanoma-arkisto

Oikea, vasen, ei sillä niin väliä? No onpas! Se, kummalla puolella sänkyä nukkuu, voi kieliä esimerkiksi palkkatasosta tai ystävien määrästä.

Monella meistä on omat, usein vahvatkin mieltymyksemme siitä, millaisiin koloihin haluamme änkeytyä. Yksi valitsee lentokoneessa ikkunapaikan, toinen mielii käytävän läheisyyteen. Yksi istuutuu ravintolassa aina paikalle, josta näkee ruokailusalin kokonaan. Toinen haluaa katsella lähinnä ruokailuseuraansa.

Yksi elämän perustavanlaatuisimmista paikkavalinnoista on se, kummalla puolella sänkyä nukkuu. Kahden ihmisen petisuhteessa sänkypaikka vakiintuu usein nopeasti. Vuosien kuluessa siitä ei enää jousteta.

Tiedämme jo, että lentokoneen istumapaikan valitseminen voi paljastaa varsin paljon ihmisestä. Kertooko tietyn sängynpuolen suosiminen jotain nukkujastaan? Voi hyvinkin kertoa, uutisoi Bustle-sivusto. 

Sivuston mukaan kolmessa tuoreehkossa kyselytutkimuksessa on huomattu, että oikealla ja vasemmalla puolella nukkuvien elämissä on eroja:

Nukutko sänkyyn päin katsottaessa vasemmalla?

Olet onnekas! Ainakin, jos tilastoja tarkastelee. Tutkimusten perusteella vasemmalla puolella sänkyä nukkuvat ovat oikealla puolella nukkuvia hieman todennäköisemmin tyytyväisiä elämäänsä.

Vasemmalla koisivat myös rakastavat työtään todennäköisemmin kuin oikealla uinuvat, ja heillä on oikealla sikeitä veteleviä todennäköisemmin runsaasti läheisiä ystäviä.

Vasemmalla koisivat rakastavat työtään todennäköisemmin kuin oikealla uinuvat.

Kaiken päälle vasenta puolta suosivat ovat oikean puolen ystäviä suuremmalla todennäköisyydellä aamuvirkkuja.

Nukutko sänkyyn päin katsottaessa oikealla?

Nimestään huolimatta oikea puoli sänkyä saattaa olla nukkujalleen aivan väärä. Vasemmalla puolella nukkuvat päihittävät monessa asiassa oikealla puolella uinujat.

Nimestään huolimatta oikea puoli sänkyä saattaa olla nukkujalleen väärä.

Mutta on oikeaa puolta suosivilla yksi asia, jossa he päihittävät vasemman puolen petikaverit. Oikean puolella nukkuvat ovat vasemmalla puolella nukkuvia hieman todennäköisemmin parempituloisia petikaveriinsa verrattuna.

Nukutko missä sattuu?

Tietenkään aivan kaikki parit eivät takerru puoliinsa. Valitettavasti tutkimukset eivät kerro, mistä moinen vaiheilu johtuu tai mitä se kertoo ihmisestä.

Mutta voisiko pieni vaihtelu tehdä jopa hyvää? Jos nukkuu kummallakin puolella sänkyä, ehkä elämäänsä saa kummankin puolen parhaat puolet?

Persaukisten kannattaa kokeilla sängyn oikeaa laitaa.

Tutkimukset eivät kerro, kumpi tulee ensin: sänkypaikka vai tietyt piirteet. Emme siis tiedä, aiheuttaako tietty puoli sänkyä muutoksia nukkujaansa, vai ajautuvatko tietyntyyppiset tyypit tietylle puolelle sänkyä.

Mutta! Mikäli elämä tuntuu koko ajan penseältä, työ pakkopullalta ja aamut ahdistavilta, kehotamme siirtymään sängyn vasemmalle puolelle. Sen sijaan persaukisten kannattaa kokeilla sängyn oikeaa laitaa.

Hurunkukkua

Kummalla puolella sänkyä nukut? Se voi kertoa sinusta yllättäviä asioita

Johan oli oikein feng shuita. Minä nukun parisänkyyn päin katsottaessa vasemmalla (eli sängyllä maatessani oikealla). Minulla on kolminkertaiset tulot vaimooni verrattuna, olen iltaisin luova ja aamulla uninen, eikä minulla ole oikeastaan yhtään läheistä ystävää. Vaimoni on näiltä osin päinvastainen, nauttii työstään vielä enemmän kuin minä ja on käsittääkseni tyytyväisempikin. Eli menipä jokainen tilasto jokseenkin niin pieleen kuin voi. :)
Lue kommentti

Tai sitten et. 

Taikauskot ja loitsut ovat kulkeneet perimätiedossa pitkään. Toimivuudesta voi olla montaa mieltä.

Faktaa lienee se, että loitsut ovat parhaita niille, jotka niihin uskovat. Itse en kuulu tähän porukkaan, joten luultavasti kun tämän olen kertonut, päälleni putoaa piano.

Joka tapauksessa, tässä nyt sinullekin loitsuja, joiden avulla selviät elämästäsi. Näillä neljällä pärjäät jo melko hyvin.

Kun nyt taikatoimiin ryhdyt, muista lukea tarkoitukseen sopiva loitsu. Parasta on, mikäli sen toistaa vähintään kolme tai jopa yhdeksän kertaan.

Me Naiset ei vastaa loitsuista koituvista seuraamuksista.

Vältä suolaa, suosi leipää

Oletko antanut kaverillesi suolapurkin suoraan käteen? Ei olisi kannattanut. Suola tulee aina laittaa ensin pöydälle, josta seuraava poimii sen käyttöönsä. Jos vahinko on jo kuitenkin tapahtunut, on ystävyytenne vaarassa. Tulevaisuutta varten kannattaa muistaa tämä loitsu ja lausua se kaveria silmiin katsoen.

Pysymmehän ystävinä, liittolaisina lujina, kumppaneina kumpainenkin.

Kun ystäväsi nyökkää kolmesti, kirous on purettu.

Suolapurkki tulee kierrättää aina pöydän kautta. Kaataa ei tarvitse. Kuva: Shutterstock
Suolapurkki tulee kierrättää aina pöydän kautta. Kaataa ei tarvitse. Kuva: Shutterstock

Ystävyyteen kätkeytyy muutakin magiaa. Jos kasvot pestään samalla vedellä, ystävyys on turmeltu. Sen sijaan ruokapöydässä kannattaa halkaista leipä ja tarjota toiselle puolet. Silloin asiat kääntyvät paremmaksi.

Uskomuksen mukaan ystävälle ei saa myöskään lainata tai lahjoittaa mitään terävää, kuten neulaa tai puukkoa, sillä se nostaa esiin pahoja enteitä. Oma kaverinini oli kanssani festareilla ja söi kotonani minun antamallani haarukalla. Paha enne seurasi ja festareilta jäi krapula. Olisi pitänyt uskoa.

Tärkeä syy keskeyttää työmatkan

Tapahtuuko sinulle erikoisia sattumuksia matkoillasi? Tämä on sinun loitsusi!

Matkalle lähtö on ihana kokemus, mutta se voi kääntyä traagiseksi reissuksi.

Hyviä enteitä ovat koirat, oravat ja laulavat pikkulinnut, sillä ne tuovat virkeyttä, tuotteliaisuutta ja levollisuutta.

Ikävämpi juttu on, mikäli kohtaat variksia, naakkoja tai haukan. Vanha tuttu musta kissakaan ei ole mukavin matkaseura.

Punarinnan laulu pelastaa matkan. Kuva: Shutterstock
Punarinnan laulu pelastaa matkan. Kuva: Shutterstock

Näiden tuomalta kohtalolta voi onneksi välttyä. Vasemman olan yli kannattaa sylkeä kolmesti, mutta varmempaa on palata takaperin sisälle ja yrittää lähtöä uudelleen niin kauan, että enteet ovat suotuisia.

Lykyn loihdin matkallesi, onnen parhaan retkellesi, taipaleelle toiveidesi.

Olen yrittänyt kuitata omat myöhästelyni vetoamalla kotipihan naakkoihin, mutta toistaiseksi taikauskokokeiluani ei ole työpaikalla tuettu. Olenkin tavannut lähteä töihin silmät kiinni, jotta huono onni ei seuraisi. Tuloksista en osaa vielä sanoa, mutta olen ollut ajoissa.

Jos eksyt, käytä loitsuja

Kirjan mukaan metsässä voi eksyä. Erityisen varomatonta onkin kulkea metsässä auringon laskiessa, sillä silloin metsän taikaväki voi johdattaa kulkijan harhaan. Joku saattaisi syyttää tästä pimeyttä.

Eksymiseltä voi onneksi välttyä. Ota kolmen ohittamasi risteyksen kohdalta talteen kivi ja polje ne maahan neljännen risteyksen kohdalle. Huomaa, että asfaltti saattaa vaikeuttaa kaivuuhommia.

Tupaan tahtoisin takaisin, kotikullan kynnykselle, väkeni oman oville.

Mikäli kivet eivät turpeeseen uponneet ja olet jo eksynyt, on sinulla kaksi vaihtoehtoa. Pue kaikki vaatteet yllesi nurin niskoin ja kulje takaperin, kunnes olet tutulla alueella. Toinen vaihtoehto on gps-paikannus.

Loitsut pelastavat eksymiseltä – tai gps. Kuva: Shutterstock
Loitsut pelastavat eksymiseltä – tai gps. Kuva: Shutterstock

Rakkautta karvan varassa

Oletko huomannut, että ruuassasi olisi viime aikoina ollut hius? Pahoittelut ällötyksestä, mutta saattaa olla, että joku on yrittänyt tehdä sinulle lemmensitomisen loitsun. Taika toimii, kun esimerkiksi kakun sisään leipoo palan hiustaan ja tarjoaa tämän syötäväksi mielitietylleen.

Kuule, kallis kultaseni; lämmin lempi leiskukohon, säihke säilyköön iäti.

Jos haluat tehdä lemmenloitsun jollekin ja olla vähän vähemmän omituinen, turvaudu neulaan ja punaiseen lankaan. Kun lemmittynsä vaatteeseen ompelee salaa oman nimensä ensimmäisen kirjaimen, on lempi sidottua – mitä lähempänä ihoa oleva vaate, sen parempi. Kun nimikirjain osuu iholle, ajattelee rakkaimpasi vain sinua.

Itse en osaa leipoa saati ommella, mutta ehkäpä rakkautta voi näyttää muillakin tavoin – esimerkiksi leffaillalla.

Munia, jauhoja, voita, hius. Kuva: Shutterstock
Munia, jauhoja, voita, hius. Kuva: Shutterstock

Näillä vinkeillä saat loitsut kätevästi mukaan elämääsi. Onnea matkaan!

Loitsut poimittu Paula Havanteen kirjasta Onnen loitsut (Gummerus).

Vaikka vasurit tekevät asiat vasemmalla kädellä, he ovat melko hyviä monessa asiassa – ja joskus myös ihan käsiä.

Vasenkätiset, mitä mainiointa porukkaa! Ihmisistä noin kymmenen prosentin tiedetään olevan vasenkätisiä. He ovat edelleenkin ihmiskunnan jännittävä mysteeri, selvittämätön arvoitus ja myyttinen salaisuus. Siksi tämän ainutlaatuisen ihmisryhmän jäsenet joutuvat edelleen selittelemään vasenkätisyyttään ja taistelemaan tiensä oikeakätisten maailmassa.

Elokuisin vietetään vasenkätisyyden päivää, joten kysyimme kokemusasiantuntijoilta, eli itse vasureilta, millaisiin asioihin kiteytyy vasenkätisyyden syvin olemus. Nämä asiat ovat tuttuja jokaiselle vasurille.

1. Pöydän kattaminen on yhtä piinaa

”Kun katan pöytään keittolusikoita, laitan lusikan aina vahingossa vasemmalle puolelle. Se tuntuu täysin loogiselta vasurin mielestä, sillä oikeakätisethän pitävät haarukkaakin vasemmassa kädessä, joten miksi lusikkaa käytetään sitten oikealla kädellä? Järjetöntä. Katan aina myös juomalasin väärälle puolelle”, kertoo vasenkätinen nainen.

2. Suttu seuraa perässäsi

Kun vasuri kirjoittaa paperille, kämmenselkä on läpeensä värjääntynyt kirjoittamisen jälkeen musteella tai lyijyllä, ja tekstikin on yhtä suttua. Pilalla kaikki! Vasurin todellinen painajainen on muistiinpanojen tekeminen kierrevihkoon.

Maailmaa ei ole luotu vasenkätisille.

3. Pallo ei vaan lennä

”Olen motorisesti täysin kömpelö ja uskon syyn olevan osittain vasenkätisyydessä. Peruskoulussa yritin opetella pallonheittoa oikealla kädellä, joten se johti siihen, etten osaa heittää pallo ollenkaan. En vasemmalla enkä oikealla”, kertoo vasenkätinen nainen.

Tämä voi täysin pitää paikkansa, sillä tutkimuksien mukaan moni vasenkätinen onkin todellisuudessa molempikätinen. Joissain lajeissa vasenkätisyydestä on kuitenkin hyötyä – ainakin harhautusmielessä.

3. Sakset eivät ole puolellasi

Askartelu ei yksinkertaisesti ole vasureiden juttu, ja syytämme siitä näitä:

Pirun Fiskarssit! Kuva: Sanoma-arkisto

4. Olet koko ikäsi saanut kuulla määrittelyjä luonteestasi 

”Vasenkätiset ovat kuulemma viinaan päin, superälykkäitä presidenttejä ja mielenterveysongelmaisia. Näitä koottuja vasenkätisyysjuttuja kyllä riittää, mutta harvat meikäläisistä pystyy todella samaistumaan”, sanoo eräs vasenkätinen.

Jos joku vasenkätinen on luova tapaus, vasenkätisyyden ja luovuuden välille vedetään viivoja automaattisesti. Toisin on silloin, kun luova tyyppi paljastuu oikeakätiseksi.


 5. Pankkien ja postin kynätelineet eivät välitä sinusta

Tarvitseeko tämä kuva edes selitystä? Maailmaa ei ole luotu vasenkätisille.

6. Juot vierustoverin lasista

Koska juomalasi katetaan ruokapöydässä oikealle puolelle, vasenkätinen haparoi vasemmalla puolella tai vastapäätä istuvan toverin juomalasille. Yleensä uhri on oikeakätinen, kiukkuinen sellainen.

Eikös se niin ollut, että kaikki nerot ovat vasenkätisiä.

7. Tunnet itsesi ainutlaatuiseksi, kun bongaat vasenkätisen julkkiksen

”Niin eikös se niin ollut, että kaikki nerot ovat vasenkätisiä. Ketä meitä nyt oli?”, ajattelet kuin varkain. Vasenkätisiä tähtiä ovat muun muassa Leonardo da Vinci, Marie Curie, Bill Gates, Jörn Donner ja Tiina Lymi – tällä siis onkin pakko olla jokin yhteys, eikö?

8. ”Oletko sinä vasenkätinen?”

Tämän kysymyksen kuulee aina kirjoittaessa, ja vastaus on kyllä. Ja kun vasuri kirjoittaa tai syö jonkun vieressä, hän kolistelee kyynerpäitä yhteen vierustoverinsa kanssa.